În 2017, o comisie de anchetă a Parlamentului a investigat alegerile prezidențiale din 2009 și a ajuns la concluzia că ele au fost fraudate în favoarea lui Traian Băsescu.
Comisia a fost creată după ce jurnalistul Dan Andronic a dezvăluit, în „Evenimentul zilei”, că, în noaptea turului doi de scrutin al prezidențialelor din 2009, în sufrageria lui Gabriel Oprea s-au reunit șefi de instituții care nu aveau dreptul legal să se implice în viața politică.
„În noaptea de 6 spre 7 noiembrie 2009, noaptea alegerilor prezidențiale din turul doi, în casa domnului Gabriel Oprea, la aceea vreme senator independent, au participat persoane cu funcții de conducere în autoritățile publice printre care: domnul George Maior, directorul Serviciului Român de Informații, domnul Florian Coldea, prim-adjunctul directorului S.R.I., doamna Laura Codruța Kövesi, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, precum și alte persoane publice printre care: domnul Dan Andronic, jurnalist, domnii Nicolae Onțanu, Anghel Iordănescu.
Potrivit declarației domnului Dan Andronic, jurnalist: <<Acolo era Statul>> (<<aveam senzația acută că intrasem în ochiul uraganului>>; <<aveam senzația că asist la Noaptea Generalilor, după 20 de ani>>) (…)
Declarațiile domnului Dan Andronic, invitat la lucrările Comisiei parlamentare de anchetă, nu au fost susținute de alte persoane invitate/audiate în fața Comisiei și nici completate cu dovezi”, punctează raportul Comsiei de anchetă.
Raport parțial
Parlamentarii au întocmit, însă, un raport parțial, deoarece o serie de persoane cu funcții importante în stat, din zona justiției și serviciilor secrete, unele dintre ele prezente în sufrageria lui Oprea, au făcut tot posibilul să blocheze ancheta. Kovesi și Coldea au refuzat să se prezinte la audieri, Maior a venit, dar nu a răspuns la nicio întrebare care ar fi putut să lămurească lucrurile.
Toate aceste lucruri au fost consemnate de parlamentari în raportul final. Raportul a fost prezentat pe 12 februarie 2018.
Kovesi, Maior și Coldea au argumentat că nu vin la audierile din Comisia parlamentară de anchetă deoarece există un dosar în curs deschis in rem la Parchetul General.
„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat cu privire la afirmațiile făcute de jurnalistul Dan Andronic, respectiv că în alegerile prezidențiale desfășurate în decembrie 2009 s-ar fi implicat unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, cu consecința vicierii rezultatului alegerilor.
În cauză, s-a început urmărirea penală in rem sub aspectul infracțiunii de abuz în serviciu (…).
Sesizarea s-a înregistrat pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, cu numărul de Dosar 213/P/2017.
Drept urmare, persoanele audiate/invitate la lucrările Comisiei parlamentare de anchetă (foto) nu au putut face declarații în fața Comisiei, invocând că nu pot face publice informații pe care le-au depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.”
Dosar clasat
Foarte rapid, Parchetul General a clasat Dosarul 213/P/2017. Ordonanța de clasare din 20 iunie 2017 preciza că persoanele sus-menționate au fost prezente în sufrageria cu Gabriel Oprea.
Comisia de anchetă a constatat că procurorii nici măcar nu i-au audiat pe Kovesi și Coldea, fapt ce reprezintă un viciu major în anchetă și un indiciu că Parchetul General nu și-a propus să facă lumină în acest caz.
„Acest lucru face să planeze suspiciunea că în seara alegerilor persoanele publice cu funcții de decizie în autoritățile statului s-au întâlnit la un eveniment privat, cu un scop precis, acela de influențare a rezultatului votului. Cu toate acestea, din probele administrate în cadrul anchetei parlamentare, nu se poate trage o astfel de concluzie”, scrie în raportul Comisiei de anchetă.
După clasare, Comisia parlamentară de anchetă a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) date și informații din dosar, pe motiv că acestea „reprezintă interesele generale ale societății, necesare în aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activității Comisiei.”
Procurorul General de la acea vreme, Augustin Lazăr, a refuzat acest lucru.
Parlamentarii au explicat de ce această atitudine a reprezentat un abuz.
„Refuzul domnului Procuror General Augustin Lazăr a fost justificat prin faptul că nu există nicio prevedere legală care să-l oblige să dea curs solicitării Comisiei.
Precizăm că:
– Informațiile dintr-un dosar clasat sunt publice, neexistând nicio prevedere legală care să-l împiedice pe domnul procuror general să le pună la dispoziția unei comisii parlamentare de anchetă;
– Conform Legii nr. 544/2001, procurorul general Augustin Lazăr este obligat să asigure accesul „oricărei persoane“ la informațiile publice din dosarul nr. 213/P/2017, dosar clasat;
– Dosarul nr. 213/P/2017 clasat nu conține informații care în conformitate cu alin. (1) al art. 12 din Legea nr. 544/2001 sunt exceptate de la obligația de a fi puse la dispoziția „oricărui cetățean“.
– Curtea Constituțională a României în Decizia nr. 411/2017, pct. 32, a constatat, în acord cu jurisprudența sa, că: „Instituirea unei comisii de anchetă parlamentară reprezintă o aplicare a dispozițiilor constituționale, având deplină legitimitate constituțională. Parlamentarii, exercitându-și mandatul în serviciul poporului, trebuie să dea dovadă de aplecare spre discutarea, dezbaterea și rezolvarea problemelor comunității și nicidecum să le ignore. Una dintre modalitățile prevăzute de Constituție pentru realizarea acestui obiectiv îl constituie Comisia de anchetă parlamentară, al cărui obiect de activitate constă în analiza sau clarificarea unor situații de fapt, a unor aspecte sau fenomene sociale relevante, justificat de interesul social public de a cunoaște anumite realități cu reverberații în plan social, juridic sau politic. O astfel de activitate de cercetare a unor aspecte din viața publică a comunității este absolut indispensabilă realizării rolului constituțional al unui parlamentar, acela de reprezentant al electoratului și al intereselor cetățenilor“.
RAPORTUL INTEGRAL AL COMISIEI PARLAMENTARE DE ANCHETĂ A ALEGERILOR PREZIDENȚIALE DIN 2009 POATE FI CONSULTAT ÎN INTEGRALITATE AICI
Citește și:
SINGUR ÎN INIMA SISTEMULUI (EPISODUL 1) : „Traian Băsescu era conectat la interesele rusești”