CIA a trimis Casei Albe un e-mail neclasificat în care sunt enumerați toți angajații agenției de spionaj din ultimii doi ani, pentru a se conforma unui ordin executiv de reducere a numărului de angajați din administrația federală, într-o acțiune despre care foștii oficiali ai Agenției spun că riscă să fie deconspirată statelor ostile SUA.
Potrivit „The New York Times”, lista includea prenumele și prima inițială a numelui de familie al noilor angajați, care sunt încă în perioada de probă – și, prin urmare, ușor de concediat. Aceasta includea o serie mare de tineri analiști și agenți care au fost angajați special pentru a se concentra asupra Chinei și ale căror identități sunt de obicei bine păzite, deoarece hackerii chinezi îi caută constant pentru a-i identifica.
În mod normal, Agenția nu înșiruie aceste nume într-un document neclasificat. Unii foști oficiali s-au declarat îngrijorați de faptul că lista ar putea fi transmisă unei echipe de tineri experți în software, care lucrează cu Elon Musk și echipa sa de eficiență guvernamentală. În acest caz, numele angajaților ar putea fi mai ușor vizate de China, Rusia sau alte servicii de informații străine.
Un fost ofițer al Agenției a numit raportarea numelor într-un e-mail neclasificat un „dezastru de contrainformații”.
Ordin executiv
Actualii funcționari au confirmat că CIA a trimis numele angajaților către Biroul de Management și Buget al Casei Albe, respectând un ordin executiv semnat de președintele Donald Trump. Dar oficialii au minimalizat problemele de securitate. Trimițând doar numele și inițialele angajaților aflați în perioada de probă, a declarat un oficial american, ei sperau că informațiile vor fi protejate.
Foștii oficiali CIA au luat în derâdere această explicație, spunând că numele și inițialele ar putea fi combinate cu alte informații – de la sistemele de înmatriculare a mașinilor și a permiselor de conducere, de la conturile de social media și de la datele publice ale universităților pe care agenția le folosește ca bază de recrutare – pentru a compune o listă mai completă.
Numărul ofițerilor implicați rămâne secret, dar ar putea fi semnificativ. În 2024, CIA. a avut cea mai bună campanie de recrutare de după atacurile din 11 septembrie. Datorită pregătirii lor intense, ofițerii CIA au o perioadă de probă lungă, de până la patru ani. Cu toate acestea, Casa Albă a cerut doar numele persoanelor care au servit doi ani sau mai puțin.
Sub conducerea lui William J. Burns, fostul director al CIA, Agenția a pus un nou accent pe încercarea de a recruta un grup divers de ofițeri, susținând că operațiunile de spionaj în străinătate necesitau persoane cu o gamă largă de competențe lingvistice și cunoștințe culturale. El s-a concentrat în special pe extinderea operațiunilor care vizau China, creând un centru dedicat la sediul central, format din analiști, agenți etc. Când Burns a sosit la agenție în 2021, aproximativ 9% din bugetul Agenției era dedicat analizei și spionajului legate de China; în prezent, procentul se apropie de 20%.
Prin urmare, orice reducere la scară largă a angajărilor recente ar putea avea un impact disparat asupra vorbitorilor de mandarină și a experților în tehnologie, precum și asupra forței de muncă minoritare a Agenției. Dar funcționarii actuali au declarat că noul director al CIA, John Ratcliffe, acordă prioritate Chinei și nu dorește să asiste la un exod masiv al persoanelor cu experiență în acest domeniu.
Politică de resurse umane
Administrația Trump s-a ocupat rapid de programele de diversitate, ordonând închiderea acestora și ștergerea lor de pe site-uri web.
Revizuirea de către Casa Albă a angajărilor în perioada de probă vine în contextul în care Ratcliffe face un efort de a convinge vechii ofițeri să se pensioneze anticipat. Potrivit oficialilor, Ratcliffe speră să deschidă o cale către posturi de conducere pentru ofițerii aflați la jumătatea carierei.
CIA le oferă angajaților săi ceea ce numește „demisie amânată”, o opțiune de a demisiona, dar de a continua să fie plătiți până în septembrie, ca parte a eforturilor conduse de Elon Musk de a reduce dimensiunea forței de muncă federale, au declarat oficialii.
Agențiile legate de securitatea națională au fost inițial exceptate, cel puțin parțial, de la reducerile de personal.
În cadrul programului CIA, Agenția va păstra un anumit cuvânt de spus cu privire la momentul în care cineva pleacă, pentru a se asigura că zonele critice au suficienți ofițeri.
Cu toate acestea, în rest, oferta este structurată în același mod ca cea pe care echipa lui Musk a lansat-o la nivelul întregului guvern federal.
Ofertă de pensionare
Într-un e-mail trimis marți, ofițerii Agenției au primit o ofertă de a părăsi agenția începând cu 30 septembrie, dar de a continua să fie plătiți. Un consilier al lui Ratcliffe a declarat că „li se oferă efectiv o răscumpărare și o cale de acces către sectorul privat”. Oferta a fost raportată anterior de „The Wall Street Journal”.
Asistentul lui Ratcliffe, care a vorbit sub rezerva anonimatului conform protocolului Agenției, a declarat că efortul a fost menit să încurajeze o parte din grupul mare de ofițeri care s-au alăturat după atacurile teroriste din 11 septembrie să se pensioneze anticipat.
„Aceste mișcări fac parte dintr-o strategie holistică de a insufla Agenției o energie reînnoită, de a oferi oportunități liderilor în ascensiune să apară și de a poziționa mai bine CIA pentru a-și îndeplini misiunea”, potrivit unei declarații publicate de o purtătoare de cuvânt a CIA.
Purtătoarea de cuvânt a declarat că oferta ar asigura că forța de muncă a agenției răspunde „priorităților de securitate națională” ale administrației Trump.”