Generalul Silviu Predoiu, fost prim- adjunct al directorului SIE în timpul celor două mandate de președinte ale lui Traian Băsescu, l-a apărat recent pe omologul său din fruntea SRI, Florian Coldea, acuzat că s-a folosit de Summitul NATO de la București ca să spioneze Parlamentul României.
În ianuarie 2009, prim-adjunctul SRI Florian Coldea a impus măsuri de monitorizare electronică specifice, în completarea unei hotărâri secrete a CSAT necesară Summitului, desfășurat între 2-4 aprilie 2008, după cum a acuzat col. Ion Dedu, fost ofițer SRI.
Detalii aici: În 2009, Coldea a dat ordin SRI să spioneze Parlamentul. Era înaintea alegerilor prezidențiale
Silviu Predoiu a negat că Florian Coldea ar fi putut face așa ceva. „E foarte greu să dai ordin „monitorizați, verificați, filați un parlamentar!”. Trebuie să îți asumi răspunderea. În sine, ordinul nu e greu de dat. Trebuie să găsești o gramadă de oameni care să încalce legea”, a spus Predoiu la Canal 33.
Atitudinea sa față de Coldea este ciudată, având în vedere că, la izbucnirea scandalului care a dus la punerea fostului șef SRI sub control judiciar de către DNA; Predoiu l-a atacat dur, la pachet cu fostul președinte Traian Băsescu.
El a criticat vehement numirea lui Florian Coldea în funcția de prim-adjunct al SRI, subliniind că decizia președintelui Traian Băsescu a încălcat flagrant normele statutului militar și a afectat securitatea națională a României.
„Numirea maiorului Florian Coldea în funcția de prim-adjunct al SRI a încălcat grav, flagrant norme scrise și nescrise ale statutului militar. A încălcat o normă, cea mai gravă, care spunea clar că nu ai voie să numești pe cineva într-o funcție prevăzută cu un grad mai mare cu două trepte decât cel pe care îl are personajul”, a spus Silviu Predoiu.
Voturi din Diaspora, preluate de SIE
Col. (r) Doru Paraschiv, ofițerul de contrainformații militare care a investigat fraudarea alegerilor prezidențiale din 2009, nu este suprins de reacțiile lui Predoiu care se bat cap în cap.
El spune că fostul șef al SIE încearcă să îngroape monitorizarea ilegală a Parlamentului, deoarece acțiunea are directă legătură cu deturnarea rezultatului alegerilor, despre care Predoiu a avut cunoștință.
Col. (r) Doru Paraschiv
El reamintește un episod relatat în cadrul campaniei „Singur împotriva Sistemului” referitor la crearea Comitetului de sprijin a realegerii președintelui Traian Băsescu cu prilejul alegerilor prezidențiale din 2009. Comitetul a fost creat la nivelul MApN și coordonat de DGIA, serviciul secret al Armatei, condus la acea vreme de gen. Marian Hăpău.
În 2009, Hăpău tocmai fusese numit de către Traian Băsescu sef al Direcției de Contrainformații și Securitate Militară (DCiSM), din cadrul DGIA, imediat după furtul armelor de la Ciorogarla, deși trebuia destituit pentru că era șeful nemijlocit al ofițerilor de contrainformații care răspundeau de depozitul de muniții. Un rol determinant în numirea lui Hăpău l-a avut amiralul Gheorghe Marin, șeful Statului Major General al Armatei.
O paranteză: col. Paraschiv remarcă faptul că gen. Predoiu are o atitudine „duplicitară” în ceea ce-i privește pe gen. Florian Coldea și gen. Marian Hăpău. Dacă în cazul primului a criticat numirea lui ilegală, nu la fel a procedat în cazul șefului DGIA, apropiatul său.
„Moralistul Predoiu să ne spună public și despre numirile amicului său Hăpău, care tot cu încălcarea acestor criterii a fost numit locțiitor sef de serviciu, când avea gradul de lt-col și avea in subordine mai mulți colonei!
La fel au stat lucrurile cu următoarele numiri, sef DCiSM și sef DGIA, în februarie 2013, în condițiile în care, cu 8 luni înainte, a fost destituit de Ministerul Apărării Naționale pentru fapte ce au încălcat onoarea cadrelor militare!”, ne-a declarat col. Paraschiv.
Revenind: una din acțiunile planificate și duse la îndeplinire de Comitetul de sprijin al realegerii președintelui Traian Băsescu a vizat voturile din Diaspora, care au fost duse în sediul MApN (în două camere cu caracter special situate la etajele 4 și 5) și, ulterior, trimise cu camioanele Armatei pentru a fi distruse, deoarece erau favorabile lui Mircea Geoană, contracandidatul de atunci al lui Traian Băsescu.
Detalii aici: Cum s-au evaporat în 2009 buletinele de vot ale românilor din Diaspora
Redăm fragmentul cu pricina:
„Un alt membru al Comitetului a fost generalul Cătălin-Ștefăniță Zisu, comandantul Comandamentul Logistic Întrunit (CLÎ).
Printre numeroasele sale responsabilități se număra și supravegherea cazărmii DT-2, ca șef al acestui obiectiv militar. DT-2 este unul din locurile unde niște colete cu voturi din Diaspora au ajuns, având ca adresă de destinație numărul corect al unei UM – unități militare, la care era adăugată o literă. Este vorba de litera „P”, un indicativ cunoscut de puține persoane, care se aplică pe corespondența Serviciului de Informații Externe (SIE). Într-o asemenea situație, cel care știa ce înseamnă acest „P” anunța SIE.
Când au venit coletele cu voturi din Diaspora ce purtau indicativul „P”, militarul care le-a primit nu știa ce reprezintă acest indicativ și a început să pună întrebări în stânga și-n dreapta. Astfel, de existența coletelor cu voturi au aflat persoane care nu trebuia să afle. S-a făcut vâlvă, care a fost temperată prin intervenția directă a generalului Cătălin-Ștefăniță Zisu.
Surpriza a fost mare, deoarece se știe că, de regulă, atunci când nu este urgență și se folosesc curieri din structuri militare proprii, transportul coletelor și al corespondenței se face prin Poșta Militară a SRI. În acest fel a fost deconspirată acțiunea de mascare a voturilor din extern.
De asemenea, de interes este și că acele colete au fost ridicate de către persoane de la SIE! Șefii noștri de la Contrainformații, adică Marian Hăpău, a rezolvat situația și a avut grijă ca nu cumva să fie înregistrate oficial aceste erori în documente specifice lucrătorilor de contrainformații”.
Col. Paraschiv susține că Silviu Predoiu nu avea cum să nu cunoască ce au făcut subalternii săi, având în vedere funcția de mare răspundere și contextul delicat.
Fostul ofițer de contrainformații militare a mai precizat că sefii serviciilor de informații, inclusiv Silviu Predoiu, sunt responsabili de ascunderea faptului că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității ca poliție politică, care ar fi trebuit să-l împiedice să candideze la Președinție în 2009.
Informația a fost ascunsă de gen. Hăpău, care controla arhivele de contrainformații militare, aceleași care, după ani, au stat la baza deciziilor Curții de Apel București (CAB) și Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) potrivit cărora Traian Băsescu a fost informatorul „Petrov”.
Concluzia col. Paraschiv este dură: „În România a fost pusă la cale și dusă la îndeplinire o cabală monstruos de ilegală, cu implicarea și folosirea cadrelor militare din toate serviciile de informații, pe care DIICOT și procurorii militari se feresc să o cerceteze, deși faptele și persoanele intră sub incidența Codului penal, partea specială dedicată infracțiunilor împotrica securității naționale. DIICOT, care este parchetul specializat pentru investigarea infracțiunilor din domeniul securității naționale, doarme complice la dezvăluirile presei”.
În zilele următoare, vom publica un amplu articol depre cum s-a implicat SIE, din ordinul direct al gen. Silviu Predoiu, în denigrarea col. (r) Doru Paraschiv, pentru că a avut îndrăzneala să investigheze fraudarea alegerilor prezidențiale din 2009 în favoarea lui Traian Băsescu.