Ieri a început campania prezidențială. Candidații care doresc funcția de președinte și-au început acțiunile de campanie. Victor Ponta s-a dus la Paris ca să își spele imaginea, Crin Antonescu a fost la Reșița și Elena Lasconi a acordat un interviu unui site de știri important.
Acțiunile principalilor concurenți la prezidențiale au fost, însă, eclipsate de un schimb dur de replici dintre Marcel Ciolacu și Traian Băsescu.
După ce fostul președinte i-a cerut demisia premierului, acesta a răspuns într-un limbaj suburban. Nu o să comentăm aici prea mult schimbul de replici. Puteți să vă faceți o idee urmărind conturile de Facebook ale celor doi.
În schimb, o să facem o scurtă apreciere privind această situație din punct de vedere strategic.
Marcel Ciolacu reprezintă pentru foarte mulți români ultima rămășiță a regimului Iohannis. Premierul care a zburat cu Nordisul. Șeful executivului în ultimii ani, care nu au fost deloc buni pentru majoritatea românilor.
Votul de anul trecut a fost unul de sancțiune, de revoltă. De aceea PSD a luat un scor mic la parlamentare, iar Ciolacu nu a prins turul doi.
Acum, Ciolacu conduce guvernul, conduce principalul partid din Coaliție și este în campanie alături de Crin Antonescu.
Traian Băsescu este cunoscut cu bune și cu rele. Este ca o carte deschisă pentru toți alegătorii. Un sondaj Atlasintel, realizat acum câteva săptămâni arată că 27. 5% dintre români spun că Băsescu a fost cel mai bun președinte.
În aceste condiții, nu putem face decât o singură apreciere: strategic este greșit pentru un politician ca Marcel Ciolacu să intre într-un conflict cu Traian Băsescu. Fostul președinte nu are ce pierde și a demonstrat, și în campania trecută, că dacă intri în război cu el, îți va da replica. Băsescu l-a coborât și pe Mircea Geoană anul trecut după ce fostul șef NATO a pornit un război cu el, coincidență, tot în debutul campaniei electorale de la prezidențiale. Cea de anul trecut
Acum, când Marcel Ciolacu este o piatră de moară pentru Coaliție, când încă este principalul catalizator al nemulțumirii oamenilor, conflictul cu Băsescu nu poate genera decât creșterea tensiunii negative.
Într-o campanie depinzi foarte mult de starea de spirit din populație de climat. Uneori e nevoie să ții atmosfera cât mai jos, pentru a nu descătușa energiile populare, pentru a nu crește valul votului negativ. Ciolacu a făcut ieri exact ceea ce nu se face într-o campanie.
Până la urmă, Băsescu nu era nici primul nici ultimul politician care îi cerea să plece, dar replica lui Ciolacu de limbaj suburban, virulența cu care a răspuns a deschis un subiect dur și a adus un nou adversar în cursă!