Familia Hinduja ocupă primul loc pe lista Sunday Times a celor mai bogați 350 de oameni din Regatul Unit. Averea acestora este estimată la peste 37 miliarde de lire sterline. Acuzați de exploatarea angajaților, membrii familie de origine indiană au primit pedepse cu executare în Elveția după un proces în care judecătorii elvețieni i-au achitat de trafic de persoane, dar nu și de exploatarea propriului personal angajat pe proprietatea acestora.
Averea și influența familiei Hinduja este semnificativă, Forbes clasându-i, în ultimii ani, pe locul șapte în topul celor mai bogațe familii din India, pe primul loc în Marea Britanie și printre cele mai bogate 150 la nivel global.
Afacerile Grupul Hinduja, acoperă segmente variate, de la transporturi și combustibil, până la bănci și posturi de televiziune. Conglomeratul Hinduja este prezent în 38 de țări și are aproximativ 200.000 de angajați.
Patru ani de închisoare
Patru membri ai familiei Hinduja au fost achitați vineri, în Elveția, în cazul acuzațiilor de trafic de persoane, dar au fost condamnați la patru ani, respectiv patru ani și jumătate de închisoare pentru exploatarea personalului din casa lor din Geneva, relatează AFP. Avocații acestora au declarat deja recurs pentru clienții lor, care nu au fost prezenți la anunțarea verdictului.
„Am sentimentul că mai degrabă comportamentul acestora a fost judecat la nivel moral și nu legal”, a declarat Robert Assaël, unul dintre avocații familie.
În ciuda unei înțelegeri amiabile la care s-a ajuns în timpul procesului cu cei trei angajați care i-au dat în judecată, justiția din Geneva nu a renunțat la dosar și a decis să-i trimită în judecată pe cei patru membri ai acestei familii, care au și naționalitate elvețiană.
Tatăl, Prakash Hinduja (78 de ani) și soția sa Kamal (75 de ani) au fost condamnați la pedepse cu închisoare de 4 ani și 6 luni, în timp ce fiul lor Ajay (56 de ani) și nora lor Namrata (50 de ani) au primit 4 ani, a specificat preşedintele instanţei din Geneva, Sabina Mascotto.
De asemenea, judecătorii i-au obligat pe membrii familiei Hinduja să plătească 889.000 de euro cantonului Geneva.
„Motivele inculpaților sunt egoiste” și au fost motivați „de lăcomie”, a spus președintele instanței.
Un climat de teamă
În rechizitoriul său, prim-procurorul Yves Bertossa a acuzat această familie că: „au cheltuit mai mult pentru câine familie decât pentru unul dintre servitorii lor”.
Procurorul a dezvăluit că una dintre angajate, o femeia era plătită cu doar 7 franci elvețieni (7,83 dolari) pentru o zi de lucru care dura până la 18 ore, șapte zile pe săptămână. El a prezentat, de asemenea, un document financiar prin care a demonstrat că familia a cheltuit 8.584 de franci elvețieni într-un an doar pentru câinele acestora.
Instanța a declarat că cei patru se fac vinovați de exploatarea angajațiilor și de oferirea de locuri de muncă neautorizate, de acordarea unor beneficii de sănătate reduse sau chiar inexistente și de plata unor salarii care erau mai mici de o zecime din salariul pentru astfel de locuri de muncă în Elveția.
Procurorii au afirmat că lucrătorii au descris un „climat de teamă” instituit de Kamal Hinduja, în vârstă de 75 de ani asupra întregului personal. Aceștia erau în majoritate indieni analfabeți care nu erau plătiți în franci elvețieni, ci în rupii indiene, depuse în bănci din țara lor de origine, și la care nu aveau acces.
Muncitorii erau forțați să lucreze fără concediu și prestau inclusiv ore suplimentare atunci cînd familia avea diferite recepții sau petreceri. Mai mult decât atât angajații erau obligați să doarmă în subsol vilei, uneori pe o simplă saltea pe podea.
Curtea a exclus acuzația de trafic de persoane, argumentând că anumiți membri ai personalului s-au întors la muncă la Geneva după ce au fost în vizită în India.
Dar „s-a exploatat lipsa de experiență a angajaților, ei aveau puțină educație, sau chiar deloc și nu aveau cunoștințe despre drepturile lor”, a remarcat președintele instanței.
„Cei patru inculpați ai familiei Hinduja cunoșteau situația deficitară a angajaților lor și cunoșteau și legislația din Elveția”, subliniind că acest lucru este considerand agravant pentru care pedeapsa nu poate fi decât cu închisoarea.