După mai multe astfel de incidente în precedentele luni, un nou cablu în Marea Baltică a fost ținta unei acțiuni de sabotaj. Este vorba despre un cablu de fibră optică, care lega Finlanda și Germania.
Compania finlandeză de telecomunicații „Cinia” a precizat că infrastructura sa a fost afectată, dar rămâne funcțională. Nu este prima dată în ultima perioadă când are loc u astfel de incident. În noiembrie, cablul C-Lion1 al aceleiași firme a fost tăiat „de tot”.
Majoritatea operațiunilor de acest tip au loc prin vase de navigație civile, care trag ancore după ele, pentru a crea pagube. Un purtător de cuvânt al poliției suedeze a declarat că forțele de ordine se ocupă deja de investigarea speței.
Incidentul a avut loc lângă insula Gotland, în zona economică exclusivă a Suediei, astfel că intra sub jurisdicția acestei țări. Și premierul țării, Ulf Kristersson, a scris pe rețelele de socializare că urmărește atent cazul, fiind vorba de o „situație foarte serioasă”.
Tensiunile în această zonă au crescut semnificativ odată cu invazia rusească a Ucrainei în 2022. Finlanda și Suedia au decis ambele să adere la NATO în urma agresiunii Kremlinului, ceea ce inevitabil a dus la fricțiuni cu Moscova, despre care se crede că e în spatele acestor atacuri.
Nu este primul astfel de atac
O explozie sub apă a distrus trei din cele patru conducte de gaz „Nord Stream”, în septembrie 2022. Apoi, în octombrie 2023, o conductă de gaz care lega Estonia de Finlanda a fost stricată de către un vapor comercial chinezesc.
În noiembrie 2024, două cabluri de telecomunicații suedeze au fost și ele „victime” ale unui atac și au fost „secerate”. Iar de Crăciun, Estlink, tot o rețea de comunicații subacvatică, a fost avariată. Aceasta mergea din Estonia în Finlanda.
NATO s-a angajat în ianuarie 2025 să sporească patrulele în marea Baltică și a început o nouă misiune, pentru a împiedica alte viitoare de acțiuni subversive.