„Federalii l-au spionat pe Kash în timpul anchetei și au desfășurat un război informațional împotriva lui, dar Kash a ajutat la demascarea lor oricum”, a declarat Devin Nunes, fost președinte al Comitetului permanent pentru informații al Camerei Reprezentanților (HPSCI), la Fox News Digital.
Kash Patel, candidatul președintelui ales Donald Trump pentru funcția de director al FBI, a fost investigatorul șef în cadrul anchetei Congresului privind presupusul complot Trump-Rusia, descoperind abuzuri de supraveghere guvernamentală care au dus la numirea a doi consilieri speciali: unul care a stabilit că nu a existat un astfel de complot și altul care a stabilit că întreaga premisă a anchetei inițiale a FBI a fost falsă.
Kash Patel a fost consilier principal și consilier pe probleme de securitate națională în cadrul Comitetului permanent pentru informații al Camerei Reprezentanților (HPSCI) pentru președintele de atunci, deputatul Devin Nunes.
„Kash a avut un rol esențial în destrămarea păcălelilor legate de complotul cu Rusia și în găsirea dovezilor de rea-credință guvernamentală, în ciuda încercărilor constante ale FBI și DOJ de a obstrucționa ancheta noastră”, a declarat Nunes, care acum conduce rețeaua de socializare „Truth Social” a lui Donald Trump.
„Crossfire Hurricane”
În iulie 2016, înainte de alegerile prezidențiale din acel an, FBI a lansat o investigație pentru a stabili dacă campania Trump a colaborat cu Rusia pentru a influența rezultatul alegerilor. Această investigație, în interiorul Biroului, a fost cunoscută sub numele de „Crossfire Hurricane”.
În ianuarie 2017, directorul FBI de atunci, James Comey, l-a informat pe Trump cu privire la un dosar, cunoscut sub numele de „Dosarul Steele”, care conținea acuzații obscene și neverificate privind presupusa coordonare a lui Trump cu guvernul rus, un document-cheie care a determinat deschiderea anchetei.
Dosarul a fost întocmit de Christopher Steele, un fost ofițer de informații britanic, și comandat de Fusion GPS. Campania prezidențială a lui Hillary Clinton a angajat Fusion GPS în timpul ciclului electoral din 2016.
În cele din urmă, s-a stabilit că campania Clinton și Comitetul Național Democrat au finanțat dosarul prin intermediul firmei de avocatură „Perkins Coie”.
Trump l-a concediat pe Comey în mai 2017. Câteva zile mai târziu, Robert Mueller a fost numit consilier special pentru a prelua ancheta „Crossfire Hurricane”. și a investiga dacă campania Trump a complotat cu Rusia pentru a influența ciclul electoral din 2016.
Supraveghere ilegală
În timp ce Mueller investiga, HPSCI a deschis propria anchetă privind presupusul complot Trump-Rusia.
Kash Patel, în calitate de investigator-șef pentru Nunes, până în februarie 2018, a descoperit abuzuri de supraveghere guvernamentală pe scară largă, inclusiv supravegherea ilegală a fostului consilier de campanie al lui Trump, Carter Page.
„În timp ce majoritatea membrilor Congresului erau gata să ignore abuzurile fără precedent ale drepturilor civile împotriva campaniei Trump și a mea, pregătirea lui Kash Patel ca apărător public de top l-a făcut avocatul perfect pentru a expune unul dintre cele mai mari scandaluri de interferență electorală din toate timpurile”, a declarat Page pentru Fox News Digital.
Kash Patel a contribuit la redactarea unui memoriu, publicat de președintele de atunci Nunes în februarie 2018, care detalia supravegherea lui Page de către DOJ și FBI în temeiul „Foreign Intelligence Surveillance Act”.
Nunes și Patel au dezvăluit că infamul dosar anti-Trump finanțat de democrați „a constituit o parte esențială” a cererii de spionare a lui Page.
Memorandumul a făcut referire la mărturia cu ușile închise a fostului director adjunct al FBI, Andrew McCabe, care a declarat că „niciun mandat de supraveghere nu ar fi fost solicitat” de la instanța FISA „fără informațiile din Dosarul Steele”.
Însă, atunci când a solicitat mandatul FISA, FBI a omis finanțarea acestuia de către Hillary Clinton, care a fost adversara lui Trump la prezidențialele din 2016.
Memorandumul mai spune că Steele, care a lucrat ca informator FBI, a fost în cele din urmă îndepărtat de FBI pentru ceea ce Biroul a descris ca fiind cea mai gravă dintre încălcări, „o dezvăluire neautorizată către mass-media a relației sale cu FBI”.
Nota notează că FBI și DOJ au obținut „un mandat FISA inițial” care îl viza pe Page și trei reînnoiri FISA de la Foreign Intelligence Surveillance Court. Statutul prevedea că, la fiecare 90 de zile, un ordin FISA privind un cetățean american „trebuie să fie revizuit”.
Memorandumul a arătat că Comey a semnat trei cereri FISA pentru Page, în timp ce McCabe, fostul procuror general adjunct Rod Rosenstein, fostul procuror general adjunct Sally Yates și fostul procuror general adjunct interimar Dana Boente au semnat cel puțin una.
Memorandumul a fost criticat pe scară largă de democrați, dar în cele din urmă a fost corect.
Kash Patel a fost spionat
Inspectorul general al Departamentului de Justiție, Michael Horowitz, a revizuit nota și a confirmat că dosarul a servit drept bază pentru controversatele mandate FISA obținute împotriva lui Page.
„Federalii l-au spionat pe Kash Patel în timpul anchetei și au desfășurat un război informațional împotriva lui, dar Kash a ajutat oricum la demascarea lor”, a punctat Nunes.
El s-a referit la faptul că, în noiembrie 2017, Departamentul de Justiție a folosit citații ale Marelui Juriu pentru a obține în secret datele personale de e-mail și telefon ale lui Patel și ale unui alt angajat al lui Nunes din cadrul HPSCI, în timp ce investigau abuzurile FBI și ancheta privind Rusia.
Pe lângă lege
Președintele Comisiei Juridice a Camerei Reprezentanților, Jim Jordan, republican de Ohio, i-a scris anul trecut o scrisoare actualului director al FBI, Christopher Wray, pentru a investiga supravegherea abuzivă a lui Patel.
Între timp, Mueller și-a finalizat ancheta în aprilie 2019, care nu a produs nicio dovadă de conspirație criminală sau coordonare între campania Trump și Rusia pentru a influența alegerile din 2016.
Câteva săptămâni mai târziu, procurorul general de la acea vreme, Bill Barr, l-a numit pe procurorul federal de la acea vreme pentru Connecticut, John Durham, să servească drept consilier special pentru a investiga originile anchetei inițiale Trump-Rusia a FBI.
În raportul său, Durham a afirmat că Departamentul de Justiție și FBI „nu și-au respectat misiunea de fidelitate strictă față de lege” atunci când au lansat ancheta inițială Trump-Rusia.
De asemenea, el a afirmat în raportul său că FBI „nu a acționat” în urma unui „semnal de avertizare clar” potrivit căruia biroul a fost „ținta” unui efort condus de Clinton de a „manipula sau influența procesul de aplicare a legii în scopuri politice” înainte de alegerile prezidențiale din 2016.
Durham se referea la informațiile privind un plan pus la cale de campania prezidențială a lui Clinton în iulie 2016 pentru a-l lega pe Trump de Rusia, într-un efort de a distrage atenția de la ancheta privind utilizarea de către aceasta a unui server privat de e-mail și gestionarea defectuoasă a informațiilor clasificate.