Invazia rusă în Ucraina, lansată în urmă cu mai bine de doi ani, a readus în discuție introducerea stagiului militar obligatoriu în țările din Europa, statele învecinate cu Rusia îndemnându-i pe aliații lor din NATO mai îndepărtați, să le urmeze exemplul și să repornească recrutările, relatează BBC, citat de „Libertatea”.
Norvegia a anunțat recent că mărește numărul de recruți, după ce luna trecută Danemarca a declarat că intenționează să extindă recrutarea la femei și să mărească durata serviciului militar.
Letonia și Suedia au reluat recent serviciul militar obligatoriu, iar Lituania l-a reînceput după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.
Totul după ce, în urma încheierii Războiului Rece, când relațiile cu Rusia post-sovietică începuseră să se îmbunătățească, în anii 1990, recrutarea militară părea să fi devenit istorie în multe părți ale Europei.
Nu este însă și cazul Estoniei, unde ar fi fost imposibil ca durerea colectivă a ocupației și a deportărilor să se fi estompat, notează BBC.
„Este un serviciu pentru țara ta” Toivo Saabas, în vârstă de 25 de ani, absolvent de inginerie mecanică de la Universitatea Southampton, face parte din generația actuală de tineri estonieni care îndeplinesc serviciul militar – o îndatorire pe care trebuie să o respecte toți bărbații de peste 18 ani, în timp ce pentru femei este voluntară.
În timp ce participă la antrenamentele din pădurea înghețată a Estoniei, tânărul știe că într-o zi totul ar putea fi real. „Ne antrenăm pentru orice amenințare. Suntem pregătiți pentru orice vine în Estonia și suntem gata să apărăm țara”, declară el.
Foto: NATO