„NATO Youth Summit” se va desfășura astăzi la Miami (SUA) și Stockholm (Suedia). România trebuia să fie printre gazdele celui mai important eveniment de relații publice al Alianței Nord- Atlantice, dar autoritățile de la București au refuzat să fructifice această oportunitate de imagine pentru țara noastră.
Surse din mediul politic de la București au declarat „Independent news” că, din dispoziția premierului Marcel Ciolacu, dar și cu încuviințarea președintelui PNL, Nicolae Ciucă, MAE, condus de fosta consilieră a președintelui Klaus Iohannis, Luminița Odobescu, a blocat întregul proces.
Cei doi s-au temut, spun sursele noastre, ca evenimentul să nu fie folosit de Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO și potențial candidat la Președinție, pe post de platformă electorală.
Ce este „NATO Youth Summit”
NATO Youth Summit/ NATO- Summitul Tinerilor este, după cum spuneam, cea mai importanță acțiune de relații publice a Alianței Nord- Atlantice.
Anul acesta intenția organizatorilor era ca summitul să se desfășoare în trei orașe din trei țări importante pentru Alianță: în Miami (SUA), în Stockholm (Suedia) și în București (România).
Este vorba de cea mai importantă țară a NATO, de ultima țară intrată în Alianță și de o țară foarte importantă pe Flancul estic, în apropiere de conflictul din Ucraina.
Din cauza unor interese politice meschine, Bucureștiul a refuzat această oportunitate, în cadrul căreia tineri din România ar fi putut dezbate, alături de cei din celelalte state membre ale Alianței, chestiuni importante pentru securitatea globală.
„Acest eveniment aprofundează cele mai presante probleme globale de interes pentru tineri. Summitul servește drept platformă destinată tinerilor pentru a se angaja, a crea legături, a spori înțelegerea, a face schimb de opinii și a explora modul în care Alianța transatlantică abordează provocările actuale și viitoare”, scrie pe site-ul de prezentare a evenimentului.
Program
NATO Youth Summit” începe în dimineața zilei de 13 mai la Stockholm (Suedia) și continuă în aceeași zi la Miami, Florida (SUA).
Printre temele de dezbatere de la Stockholm se numără: „Securitate pentru noii aliați și pentru generațiile viitoare”, „Care este rolul tinerilor în modelarea unui viitor sigur?”, „Asigurarea viitorului: politica ușilor deschise și cel mai nou aliat al NATO”, „Noi tehnologii, securitate și provocări”, „O alianță pregătită pentru provocările de mâine: Inovație, inteligență artificială, tehnologie și securitate”,
La Miami, temele vor fi: „O conversație cu Jakov Milatović, președintele Muntenegrului”, „Rolul femeilor în securitate și tehnologie”, „Reziliență și speranță prin sport”, „Provocări actuale în materie de securitate și priorități NATO”, „Conversație cu adjunctul Secretarului de Stat al SUA, Kurt Campbell despre prioritățile NATO și perspectivele tinerilor privind apărarea și securitatea”.
MAE o dă cotită
„Independent news” a solicitat Ministerului Afacerilor Externe, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, să precizeze de ce România a refuzat să fie gazda „NATO Youth Summit”.
MAE a evitat un răspuns clar, confirmând că decizia nu are la bază o motivație solidă, care stă în picioare.
Reproducem răspunsul MAE:
„Ca urmare a solicitării dumneavoastră de presă adresate Ministerului Afacerilor Externe (MAE), vă comunicăm următoarele:
NATO Youth Summit este o inițiativă lansată de Secretarul General NATO în anul 2020. Evenimentul are scopul de a oferi tinerilor din țările membre NATO și din cele partenere o platformă prin care să își expună punctele de vedere cu privire la teme de interes din domeniul securității și să descopere modul în care Alianța Nord-Atlantică abordează provocările actuale și viitoare.
Ediția din 2024 va avea două componente ce se vor derula pe ambele maluri ale Atlanticului: la Miami (SUA) și la Stockholm (Suedia).
Găzduirea NATO Youth Summit de către Suedia, cel mai nou membru NATO, face parte din seria de acțiuni menite să crească vizibilitatea noilor Aliați atât la nivelul comunității euroatlantice, cât și la nivel internațional.
România acordă o importanță deosebită tinerilor și rolului acestora în consolidarea unei societăți libere și democratice.
În contextul dublei aniversări marcate în 2024 (75 de ani de la înființarea NATO și 20 de ani de apartenență a României la Alianța Nord-Atlantică), Ministerul Afacerilor Externe organizează campania <<Born in NATO>>, proiect ce se adresează tinerilor născuți după anul 2004, momentul aderării României.
Campania este menită să promoveze rolul și valorile NATO ca alianță politico-militară și să ofere tinerilor ocazia de a își împărtăși viziunea despre viitorul NATO și rolul României în cadrul Alianței.”
Un non-răspuns, care evită să lămurească circumstanțele în care România a refuzat o astfel de oportunitate.
Geoană: „E o ocazie ratată”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a comentat pe marginea acestei situații într-o emisiune a postului de televiziune Digi 24, difuzată înainte de Paști.
„De la București s-a decis, nu noi am scos din priză acest eveniment. Cineva de la București, și cred că nu de la Ministerul de Externe, au decis că, din motive obscure, cred eu, în loc să fie o platformă în care liderii României ar fi fost pe platformă, nu eu.
Eu sunt pe platforma NATO în fiecare zi, deci pentru liderii României ar fi fost o ocazie extraordinară să vorbească cu cineva.
Cineva de la București s-a speriat de umbra lui lui Mircea la Cozia. Altă explicație nu văd. Cel puțin din presă așa a reieșit că le este teamă că eu folosesc NATO pentru a face nu știu ce la București.
Ar fi fost o ocazie extraordinară pentru liderii români, pentru că pentru ei era această platformă și pentru tinerii din România să fie văzuți așa frumoși cum sunt și așa deștepți cum sunt, să fie văzuți de toți prietenii lor din toată alianța asta uriașă.
Dacă au decis să nu o facă, e problema dânșilor. E mare păcat, este o ocazie ratată”, a spus Mircea Geoană.