După ce a avut ideea ca liberalii să folosească platforma de influenceri FameUp pentru campania Echilibru și Verticalitate, Rareș Bogdan va participa la emisiunile politice de seară de la Realitatea Plus. Postul de televiziune îl sprijină pe Călin Georgescu, candidatul pretins naționalist care a fost pe primul loc la alegerile din noiembrie pentru funcția de președinte al României. Mai trebuie precizat că Rareș Bogdan a coordonat și activitatea PNL în diaspora, acolo unde Călin Georgescu a obținut 43% în noiembrie, iar Nicolae Ciucă (candidatul PNL) doar 4,77%.
Realitatea Plus a anunțat luni, 17 februarie, că Rareș Bogdan va fi invitat permanent, cinci zile pe săptămână, la emisiunile politice ale canalului TV. Deși europarlamentar la Strasbourg/Bruxelles, Rareș Bogdan va fi disponibil de luni până joi, bașca și duminică, pentru a fi un fel de Mugur Ciuvică de la Antena 3 pentru postul Realitatea TV.
Comunicatul Realității Plus, dar și declarațiile lui Rareș Bogdan pentru Digi24 susțin că liberalul va participa la emisiunile politice care îl susțin pe Călin Georgescu, dar va comenta doar subiecte politice.
Postul de televiziune a anunțat pe site-ul său că „Rareș Bogdan vine să clarifice zbuciumul de pe scena politică externă”. Contactat de Digi24.ro pentru a explica în ce constă colaborarea cu postul TV la care a mai lucrat, Rareș Bogdan a spus că se va ocupa doar de subiecte de politică externă.
„Nu ajut pe nimeni, nu vreau să fiu ajutat. Comentez, analizez, informez și atât. Politică externă. Se întâmplă multe lucruri pe plan internațional. E o corespondență specială zilnică de la Bruxelles și Strasbourg pe teme de politică externă. Nu comentez deloc teme interne. Deloc. Anul acesta”, a declarat Rareș Bogdan pentru Digi24.ro.
Rareș Bogdan a mai lucrat la Realitatea TV/Plus înainte să intre în politică, chiar pe tronsonul orar în care acum are emisiune Anca Alexandrescu.
În ultimele luni, Realitatea Plus s-a poziționat ca una dintre televiziunile care îl susțin fățiș pe Călin Georgescu, cel care este invitat des în emisiunea din prime-time a Ancăi Alexandrescu.
Echilibru și verticalitate
Nu este prima dată când Rareș Bogdan este implicat, chiar dacă aparent indirect, în promovarea lui Călin Georgescu.
Site-ul de investigații Snoop.ro confirma încă din luna decembrie că ANAF a descoperit că PNL a plătit o campanie care l-a promovat masiv pe Călin Georgescu pe TikTok. Inițial, această dezvăluire a fost publicată de Gândul.ro.
Era vorba despre campania #EchilibrușiVerticalitate, realizată cu influenceri pe TikTok, despre care un document desecretizat al CSAT susține că „este identică cu campania Frate pentru Frate, derulată de Federația Rusă în Ucraina”, înainte de invazie. Informația a fost atunci confirmată pentru Snoop.ro din discuțiile și corespondența purtată chiar cu firma angajată de PNL, Kensington Communication, care a gândit campania.
Campania a fost deturnată în favoarea lui Călin Georgescu cu ajutorul platformei de influenceri FameUp.
Rareș Bogdan a recunoscut pentru Snoop.ro că, încă din primăvară, a introdus firma FameUp la PNL, platforma prin care au fost transmise scripturile pentru micro-influencerii din campania de pe TikTok. Cu toate acestea, el a negat că a fost ceva organizat.
Votul din diaspora
Rareș Bogdan a fost și coordonatorul PNL Diaspora la alegerile din 2024. În diaspora a crescut Călin Georgescu, după care acesta și-a mărit popularitatea și în rândul populației din țară. Spre exemplu, aproape jumătate dintre cei 800.000 de români care au votat cu Călin Georgescu la alegerile din 24 noiembrie au pus ștampila pe acesta.
În schimb, de zece ori mai puțini români din diaspora au votat cu Nicolae Ciucă, candidatul susținut teoretic de Rareș Bogdan.
Georgescu a obținut cele mai multe voturi în diaspora, unde a adunat 43%, pe locul 2 fiind Elena Lasconi cu 27%, iar pe locul 3 George Simion cu 12%.
Rezultate slabe în diaspora au obținut cei mai cunoscuți politicieni: Marcel Ciolacu (2,96%), Nicolae Ciucă (4,77%) și Mircea Geoană (4,88%). Datele sunt obținute după numărarea a 88% din cele aproape 1.000 de secții de votare din străinătate.
Legăturile lui Călin Georgescu cu PNL
Călin Georgescu este un „om al vechiului sistem” și a aparținut rețelei lui Mihai Caraman, prin intermediul mentorului său, Mircea Malița. Declarația a fost făcută de Kelemen Hunor, președintele UDMR, pentru publicația maghiară „Maszol”.
Independent News a mai relatat aceste informații.
Mihai Caraman a fost un spion comunist din serviciul extern (DIE), care a penetrat NATO, motiv pentru care a fost decorat de KGB, singurul de altfel, pentru „merite excepționale”. El a fost primul șef al Serviciului de Informații Externe (SIE), spre stupefacția noilor parteneri occidentali ai României.
În 2009, generalul Ioan Talpeş, a susținut public faptul că „PNL s-a înfiinţat la SIE, condus în anii ’90 de generalul Mihai Caraman, care era foarte mândru de gradul său de ofiţer KGB”.
Asupra lui Ioan Talpeș planează suspiciuni menționate public de istoricul Marius Oprea. Recent, Oprea l-a plasat pe Talpeș în tabăra „rusismului luminat” din fosta Securitate, împreună cu… Mihai Caraman. El a scris pe Facebook: un articol despre Călin Georgescu, în care punctează: „Propaganda pro-rusă, pe filierele vechilor rezerviști din armată și servicii, pensionarii, produsele sovietice din „era Iliescu”. Nu vorbim aici de „rusismul stalinist”, ci de cel „luminat”, care dorea un „socialism cu față umană”. Nu vorbim de generalul Militaru, ci de generalii Ionel, Caraman, Talpeș, Penciuc (…) Ioan Talpeș, fostul șef al SIE, fost nume pe „lista scurtă” de numiri, care i-a sosit lui Iliescu de la Moscova, în 1990.”
Totuși Ioan Talpeș nu era fitecine în sistemul de intelligence din România. În special cel post- decembrist. El a ocupat pozițiile de fost șef al Serviciului de Informații Externe (SIE) și consilier pentru securitate națională al președintelui Ion Iliescu.