În timp ce oficialii constată că sălile de curs erau pline de substanțe chimice toxice, peste 150 de studenți, angajați și absolvenți au fost diagnosticați cu diferite forme de cancer.
Numeroase cazuri de limfom, cancer tiroidian și de sân au apărut în rândul celor care au învățat în Poe Hall, o clădire cu săli de clasă a Universității de stat Raleigh din Carolina de Nord.
Clădirea a fost închisă anul trecut pe fondul unor rapoarte privind expunerea la niveluri îngrijorătoare de mari de bifenili policlorurați (PCB), substanțe chimice toxice legate în mod direct de apariția a diverse forme de cancer.
O investigație desfășurată cu o lună înainte a constatat că nivelurile de PCB din cinci încăperi erau de peste 38 de ori mai mari decât limita stabilită de Agenția pentru Protecția Mediului (EPA).
Zecile de cazuri de cancer și legăturile dintre acestea și clădirea universității au fost dezvăluite în urma unei anchete de luni de zile a postului local de știri WRAL.
Universitatea se confruntă acum cu procese din partea celor 152 de pacienți care au declarat că s-au îmbolnăvit urmând cursurile acestei universități.
Printre aceștia se număra și Sarah Glad, de 35 de ani, mamă a unui copil, care visa să își folosească diplomele obținute la NC State pentru a candida la o funcție publică.
Cu toate acestea, visele ei au fost întrerupte brusc atunci când a murit din cauza unui cancer de sân în stadiul patru, despre care familia sa susține că are legătură cu participarea la cursurile din Poe Hall. Glad a urmat cursurile NC State între 2007 și 2013, obținând o diplomă de licență și un masterat.
Clădirea Poe Hall, care a găzduit cursuri de educație și psihologie pentru 4.000 de studenți, a fost construită în 1971, când PCB-urile erau utilizate în mod obișnuit în produse industriale precum uleiuri, izolatori și aparate electrice, cum ar fi televizoare, corpuri de iluminat și frigidere.
PCB-urile au fost introduse pe piață de gigantul agricol Monsanto până când au fost interzise în 1979, pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că utilizarea acestora dăunează extrem de grav sănătății oamenilor și mediului.
Bifenilii policlorurați sunt utilizați și în prezent având sute de aplicații industriale și comerciale, inclusiv pentru echipamente electrice, de transfer de căldură și hidraulice, plastifianți în vopsele, materiale plastice și produse din cauciuc, pigmenți, coloranți și hârtie autocopiativă.