Am tot fost întrebat: „Bogdan, de ce candidezi?” Întrebarea era pusă cu spiritul următor: „Ce-ți veni? De ce nu stai în banca ta?”
Dar răspunsul este simplu și decizia mea este logică și firească. Sunt activ în spațiul public de peste 15 ani. Am susținut mereu aceleași principii: libertate economică, o singură măsură pentru toți, impozite mici, fără birocrație, un stat care să vegheze la respectarea legii, nu care să se comporte ca un agresor, care să intre cu bocancii în viața cetățeanului.
De ce? Fiindcă am învățat economie, de fapt, sunt profesor de economie; cred că eram cel mai tânăr profesor universitar la momentul în care am obținut acest titlu. Și am învățat economie atât la „școala vieții”, cât mai ales în biblioteci, în țară, în străinătate, încercând să înțeleg de ce unele popoare s-au îmbogățit și altele au bătut pasul pe loc.
Și am descoperit că libertatea economică – adică eliminarea barierelor din calea omului care vrea să producă, să creeze, să inoveze, să vândă – este singura rețetă prin care putem trăi mai bine cu toții. Subliniez, cu toții. Fiindcă din hoție doar unii ajung să se îmbogățească, pe spinarea celor care sărăcesc sau al căror nivel de trai rămâne mult în urmă. Nici alba-neagra nu este o rețetă de dezvoltare. Nici schemele de tip Caritas. Nici creșterea din pix a salariilor sau a pensiilor.
Să ne amintim: după 1990 românii au ajuns rapid milionari! În lei, desigur. O duceau mai bine? Categoric, nu. Au ajuns milionari doar fiindcă niște bolșevici hoți tipăreau bani, amăgindu-i că le măresc salariile și pensiile. România a reușit să iasă cu greu din această molimă a inflației.
Deci, hai să-i lăsăm pe oameni să întreprindă, să deschidă afaceri, să muncească și să producă fără ca statul să-i descurajeze cu controale, cu biruri, cu amenzi date doar pentru ca niște „milițieni” să-și facă planul. Atunci ei nu vor mai emigra, atunci nu se vor mai ascunde. Dacă producția crește, atunci va avea și statul de unde să colecteze impozite. În consecință, va avea bani și pentru pensii. Astăzi nu-i are. Guvernul a mărit salariile și pensiile tipărind bani, așa că vom vedea cum inflația halește “cadoul” făcut de Ciolacu, absolut întâmplător, desigur, fix în anul electoral.
Am și o experiență personală cu acest tip de stat opresiv, exploatator, care ne agresează astăzi. Am deschis o mică afacere producând bere artizanală. Mi-a luat un an și jumătate pentru a obține toate autorizațiile, am bătut la n uși de agenții publice, am cheltuit bani pe chirie și pe alte lucruri așteptând, pur și simplu, să se îndure Măria-sa Statul și să mă lase să produc. Când te gândești, este aberant: prin activitatea mea plăteam accize, TVA, impozit pe venit, deci contribuiam la buget, ar fi fost în interesul statului să nu mă hărțuiască. Așa ceva nu se întâmplă în Marea Britanie, în SUA, în Olanda sau în alte părți, dar se întâmplă în România, unde încă trăim cu un picior în feudalism.
În fine, așa mi-a venit în anul 2018 ideea lansării unei beri speciale, pe care am numit-o „Zero taxe”, ca manifest contra agresiunii statului. A fost un hit, a stârnit mult interes printre consumatorii de bere artizanală. Ca fapt divers și amuzant, anul următor, un partid politic, USR, mi-a comandat berea asta pentru o petrecere a membrilor săi.
În fine, ulterior am pus între paranteze afacerea cu bere, deoarece viața m-a purtat prin alte experiențe, foarte provocatoare. Pentru un an și jumătate am condus o companie de stat și am fost implicat în elaborarea de proiecte publice. Am cunoscut birocrația din interior, ca să zic așa, am pătruns în burta balaurului. Am văzut cum se rispesc banii, am văzut structuri artificiale, care nu produc plus-valoare sau care consumă mai mult decât produc. Am reorganizat activitatea, am proiectat bugete mai mici, am economisit bani pe toate direcțiile, de la cheltuielile de protocol la cele de personal, de la cheltuielile cu chiria la cele cu diversele materiale. Deci, dacă chiar vrei, atunci poți să economisești banul public, poți să salvezi enorm de mulți bani care altminteri se duc pe apa sâmbetei.
Așa că am decis să fac mai mult, să mă implic mai hotărât. M-am asociat partidului Forța Dreptei imediat după înființare. Am decis să îmi asum candidatura pentru un mandat în Senatul României în județul Iași. Iași nu reprezintă doar cel mai populat județ al României, ci un loc special, o veritabilă capitală culturală a României. Apropo, aici s-a predat studenților români primul curs de economie, scris de Ion Ghica. Am venit adesea la Iași cu prilejul diverselor conferințe științifice la care am participat. În același timp, însă, în ciuda formidabilei moșteniri culturale, zona Moldovei a rămas departe de potențialul ei economic, din cauză că statul eșuat despre care chiar Iohannis ne-a vorbit, a neglijat să ofere tocmai ceea ce era în sarcina lui să ofere: bunuri publice, adică drumuri, infrastructură, educație ș.a.
Poiectele mele legislative vizează trei direcții principale pentru Iași și pentru România scăderea birurilor, a poverilor fiscale și birocratice. Doar în acest an PSD și PNL au legiferat două pagini de creșteri de taxe, introducând inclusiv biruri noi, taxe care au contribuit la scumpirea tuturor produselor!
Militez pentru:
- anularea tuturor aberațiilor fiscale introduse de guvernarea PSD-PNL, precum supra-impozitarea contractelor part-time, impozitul minim pe cifra de afaceri ș.a.;
- unificarea impozitului pe profit și a impozitului pe dividende într-un singur impozit mic, de 16% – reformă inspirată din modelul oferit de Estonia;
- plafonarea contribuțiilor sociale și reducerea impozitării profesiilor liberale.
- listarea pe bursă și eficientizarea companiilor de stat unde risipa este în toi, debirocratizarea vieții economice.
În al doilea rând consider extrem de importantă construirea coridorului rutier (drum expres) Botoșani – Iași – Vaslui – Galați. Zona județelor de frontieră a Moldovei este singura zonă frontalieră din România care nu are un culoar rutier modern nici în construcție, nici în proiectare! Absența infrastructurii rutiere moderne a cauzat dezvoltarea inegală a țării, descurajând activitatea economică în regiunile defavorizate. Astfel, zona județelor de frontieră din nord-estul României are cea mai mică densitate a afacerilor, ceea ce menține cererea de muncă la un nivel scăzut și, implicit, salariile, la un nivel mult sub potențial.
Iași va fi conectat la Autostrada A7 și, în perspectivă, la Autostrada A8. Însă consider că este nevoie de mai mult. Rolul statului este să ofere bunuri publice, însă tocmai în această privință a eșuat lamentabil și nu mai putem tolera această stare de lucruri. Construirea arterei expres Botoșani-Iași-Vaslui-Galați ar transforma Iașiul dintr-un capăt de drum – așa cum va fi odată cu conectarea la autostrada A7 – într-un nod rutier și, mai departe, într-un pol de dezvoltare. Ar asigura creșterea bunăstării cetățenilor din Iași, a celor din vecinătate și ar asigura dezvoltarea echitabilă și armonioasă a României.
În al treilea rând, dar nu în ultimul rând, îmi propun să acționez în direcția creșterii finanțării pentru educația publică și a cultivării demersurilor educaționale private pentru a ieși din capcana analfabetismului funcțional, sens în care voi susține:
- extinderea programului after-school în toate școlile publice. Școala completă îi va scuti pe părinți de meditații, va asigura plata onestă și transparentă a profesorilor pentru orele prestate prin includerea lor în normă și le va oferi copiilor șansa de a ieși din școală „cu lecțiile învățate”.
- creșterea imediată (nu la Paștele Cailor) a salariilor profesorilor, prin ancorarea salariilor din acest domeniu de evoluția anuală a salariul mediu pe economie. Așa cum pensiile cresc anual, la fel salariile profesorilor trebuie să crească în pas cu economia!
- facilitarea inițiativei private cu scopul creșterii oportunităților pentru copii și a racordării învățământului la nevoile societății.
În încheiere, vă invit să trimiteți în Parlamentul României oameni care să apere cu adevărat munca și proprietatea fiecărui cetățean!
(Acest articol este un material electoral)