Rezerva Federală (FED) este pregătită să pivoteze politica monetară, în timp ce Banca Angliei (BoE) este de așteptat să își pună pe pauză ciclul de creștere a ratelor.
Între timp, Polonia se confruntă cu provocări legate de consolidarea fiscală și presiunile inflaționiste. Depre toate acestea în cel mai nou studiu lansat de Allianz Trade.
FED pe cale să reducă ratele
FED se pregătește să reducă ratele dobânzilor pentru prima dată din martie 2022. Această schimbare este motivată de scăderea inflației și de încetinirea creșterii economice.
Cu toate acestea, banca centrală va trebui să navigheze cu atenție acest proces pentru a evita să depășească țintele sau să forjeze prea mult economia. Analiștii anticipează reduceri succesive de 0.25%, aducând intervalul țintă al ratei dobânzilor la 3,5% până în iulie 2025, de la 5,5% în prezent.
BoE stagnează în continuare
După o reducere inițială a ratei în august, BoE este de așteptată să își mențină politica monetară stabilă.
Decizia băncii centrale este influențată de o creștere previzionată a inflației în noiembrie, urmată de o scădere ulterioară.
Probabil că BoE își va reduce rata bancară cu 0.25% în noiembrie, pentru ca ulterior să revină în 2025 cu reduceri suplimentare de 0,25% fiecare, ajungând la 3,25% până în septembrie.
Polonia are nevoie de echilibru economic
Economia Poloniei este de așteptat să rămână robustă, fiind condusă de cererea internă și de o politică fiscală expansionistă.
Cu toate acestea, bugetul propus pentru 2025 ridică îngrijorări cu privire la consolidarea fiscală, putând duce la riscuri fiscale pe termen mediu și presiuni inflaționiste. Acești factori pot întârzia reducerile de rate ale băncii centrale poloneze până în al doilea trimestru al anului 2025.
Sfârșitul inversării curbei de randament din SUA
Sfârșitul recent al celei mai lungi inversări a curbei de randament din SUA a stârnit discuții despre potențialul unei recesiuni. Analiștii avertizează împotriva asumării excesive de riscuri pe piețele de acțiuni. Ca rezultat, obligațiunile sunt în prezent preferate în defavoarea acțiunilor.
Peisajul economic global suferă schimbări semnificative, iar băncile centrale se adaptează la condițiile în evoluție. Reducerile anticipate de rate ale Fed, pauza BoE și provocările economice ale Poloniei sunt toți factori care vor modela mediul financiar global în următoarele luni.
Foto: Wikipedia
Citește și: