UPDATE ORA 3.13. Fostul șef al SRI, Florian Coldea a ieșit din sediul DNA după ora 03:00 noaptea, după 15 ore de audieri. Acesta a plecat grăbit refuzând să ofere orice declarație presei. Coldea a fost pus sub control judiciar pe cauțiune de 500.000 de lei, având un termen de 7 zile pentru plata sumei. Aceeași măsură a fost dispusă și pentru generalul în rezervă Dumitru Dumbravă și pentru avocatul Doru Trăilă. Cei trei sunt acuzați, într-un dosar instrumentat de DNA, de trafic de influență și spălare de bani.
Conform surselor G4Media, din suma de 100.000 de euro pe care omul de afaceri Cătălin Hideg le-ar fi dat-o lui Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, 20.000 de euro ar fi ajuns la avocatul Trăilă, iar restul de 80.000 de euro ar fi fost împărțită între Coldea și Dumbravă.
Reamintim, Hideg a declarat într-un interviu difuzat în 24 aprilie la Realitatea PLUS că Florian Coldea și Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut 600.000 de euro plus TVA pentru ”optimizarea” dosarului său de corupție aflat în instanță.
Știrea inițială
Fostul prim-adjunct al directorului SRI, generalul în rezervă Florian Coldea a fost chemat joi la DNA, într-un dosar de trafic de influență, potrivit unor surse judiciare.
La DNA a ajuns și fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă. Cei doi sunt audiați ca urmare a unei plângeri depuse de omul de afaceri Cătălin Hideg, scrie News.ro. Dosarul de trafic de influență și spălare de bani îi vizează pe Coldea, Dumbravă și pe avocatul Doru Trăilă.
Coldea nu a făcut declaraţii la sosire, însă a precizat că „o să fac declarații când ies”. Anterior, în sediul DNA a intrat fostul şef al Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă.
Omul de afaceri Cătălin Hideg şi firma acestuia, Sanimed Internaţional, au fost trimişi în judecată de către Parchetul European, în octombrie 2022, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene, prejudiciul fiind estimat la 3 milioane de euro.
„Pentru a câştiga o licitaţie pentru RECUMED, un proiect finanţat de Uniunea Europeană pentru crearea unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice, omul de afaceri a prezentat mai multe declaraţii şi documente false şi inexacte.
Acestea se refereau la procedura de atribuire a contractului de furnizare de echipamente medicale şi la lucrările de construcţie necesare pentru realizarea proiectului.
Ulterior, acesta a reuşit să primească, între 2018 şi 2020, subvenţii nerambursabile în valoare de peste 3 milioane de euro”, anunţa atunci EPPO.
În acest dosar, Hideg a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, în februarie anul acesta.
Foto: Libertatea/Dumitru Angelescu