Finlanda a achiziţionat vaccinuri pentru 10.000 de persoane, în cadrul unei achiziţii comune a UE de 40 milioane de doze pentru 15 țări, de la producătorul CSL Seqirus, informează agenția de știri Reuters. Compania australiană a precizat că Finlanda va fi prima ţară din lume care va implementa vaccinul împotriva gripei aviare.
„Vaccinul va fi oferit celor cu vârsta de 18 ani sau peste, care prezintă un risc crescut de a contracta gripa aviară din cauza muncii lor sau a altor circumstanţe”, a indicat și Institutul Finlandez pentru Sănătate şi Bunăstare (THL).
Tulpina H5N1 a gripei aviare a ucis şi a dus la sacrificarea a sute de milioane de păsări de curte la nivel global în ultimii ani şi se răspândeşte din ce în ce mai mult la mamifere, inclusiv la vaci, în Statele Unite şi, în unele cazuri rare, şi la oameni. Până în prezent, Finlanda nu a detectat virusul și la oameni, a precizat THL.
Cu toate acestea, ţara este nerăbdătoare să înceapă vaccinările, având în vedere riscurile de transmitere pe care le prezintă fermele sale de animale de blană. Focare extinse de gripă aviară în rândul nurcilor şi vulpilor de la fermele de blană din Finlanda au dus la sacrificarea anul trecut a jumatate de milion de animale.
O afacere de inspirație pur sovietică
Până în prezent, 19 țări din Europa au interzis creșterea animalelor pentru blănurile lor, inclusiv state membre ale Uniunii Europene (UE) precum Austria, Belgia, Cehia, Croația, Estonia, Franța, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Olanda, Slovacia și Slovenia. De asemenea, în Polonia și Lituania au loc dezbateri pentru promovarea legislației în acest sens. Germania și Elveția au implementat reguli extrem de severe, care au făcut în mod practic imposibilă activitatea în fermele de animale pentru blană, iar alte trei state membre ale UE – Danemarca, Suedia și Ungaria – au impus restricții care au dus la stoparea creșterii anumitor specii de animale pentru blană.
Doar o mică parte dintre țările membre ale Uniunii Europene, precum România, permit în continuare creșterea animalelor pentru blană. De aceea, în multe cazuri, odată cu interzicerea fermelor de blană, firmele au început să-și mute afacerile în țări cu legislație mai permisivă și opinie publică mai puțin critică. România corespunde, din păcate, perfect, acestor cerinţe, mai ales că țara noastră a fost producător de blană încă din perioada comunistă, o afacere de inspirație pur sovietică.
În prezent, România are în jur de 20 de ferme de blană, din care ceva mai mult de jumatate sunt autorizate, iar numărul acestora este în creștere. .Aici sunt crescute în conditii greu de imaginat chinchile, vulpi, nurci si dihori; aproximativ 16.000 de animale fiind sacrificate anual.
Un proiect de lege care vizează interzicerea creșterii și sacrificării animalelor pentru blană a fost, totuși, depus anul trecut în Parlamentul României, doar că acesta a rămas blocat la nivelul Camerei Deputaților for decizional în acest caz.