Miliarde de oameni vor vota într-un număr record de alegeri în 2024, în contextul în care se așteaptă interferențe străine, campanii de dezinformare și temeri legate de fraude electorale, scrie „Politico”.
„SOȚUL MEU!!!”
„Ce bărbat elegant, te iubesc”
„Se dă la mine cu acest aspect”
Unii s-ar putea aștepta ca acestea să fie declarații de dragoste pentru o vedetă K-pop. Dar, de fapt, sunt comentariile unor fani înfocați de pe TikTok-ul unui politician de extremă dreapta.
Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, protejatul liderei extremei drepte franceze Marine Le Pen, a adunat peste 1 milion de urmăritori în mai puțin de trei ani pe rețeaua socială deținută de chinezi. El a devenit un hit în social media evitând ceea ce știe cel mai bine: politica.
Vorbind direct cu o generație de utilizatori de social media mai interesați de nebuniile sale virale decât de politicile partidelor, Bardella pozează în timp ce joacă un joc video.
Atunci când nu bea ocazional o băutură cu localnicii din sudul Franței, împrumută tendințele muzicale virale din suburbiile Marsiliei, la fel ca alți influenceri de pe internet, care își fac apariția într-un club de noapte și postează selfie-uri granulate.
Iar Bardella, care conduce lista partidului său pentru alegerile europarlamentare din iunie și care este în prezent membru al Parlamentului European, nu ratează nicio ocazie de a împărtăși momente cu fetele zâmbitoare sau cu șeful său.
Pentru că totul este pentru voturi.
Miliarde de oameni vor vota într-un număr record de alegeri în 2024, în contextul în care se așteaptă interferențe străine, campanii de dezinformare și temeri legate de fraude electorale. Cu toate acestea, politicienii s-au adunat pe rețelele de socializare pentru a convinge masele că valorile lor și ideologia lor vor afecta în mod fundamental modul în care vor fi conduse Europa, Statele Unite și lumea.
Mișcările extremiste din întreaga lume pun la îndoială fundamentele democrației, iar partidele promovează ideologii împotriva egalității economice, imigrației, războiului și schimbărilor climatice în fața unei populații online. Printre aceștia se numără o bază tânără de alegători conectați la politică, care își găsesc o mare parte din știri pe rețelele de socializare. În Germania, Malta, Austria și Belgia, tinerii de 16 ani vor putea vota la alegerile europene. În Grecia, vârsta de vot este de 17 ani.
Sondajele de opinie din întreaga Europă, din Italia, Franța și Olanda, arată că sprijinul pentru dreapta și extrema dreaptă în rândul tinerilor alegători este în creștere. Cu voturile lor potențiale, o mare parte din Europa ar putea trece la dreapta la alegerile din iunie, când 450 de milioane de persoane pot vota pentru membrii Parlamentului European (europarlamentari). Unele proiecții arată că partidele de extremă dreapta ar urma să câștige un număr record de locuri.
Bardella, un acolit al extremei drepte încă din adolescență, când a crescut în suburbiile Parisului, profită de acest val.
Francezul este unul dintre cei 142 de milioane de europeni de pe TikTok. Ceea ce îl scoate în evidență printre colegii săi politici este faptul că este unul dintre cei câțiva care reușesc să se implice cu succes cu publicul tânăr al platformei.
POLITICO a analizat prezența tuturor celor 705 europarlamentari pe TikTok între 15 februarie și 8 martie și a găsit 186 de conturi active, un sfert dintre legislatori provenind din gruparea de dreapta și de extremă dreapta din Parlamentul European.
Numărul de conturi de TikTok ale europarlamentarilor
Numărul de postări pe TikTok
Primul obiectiv al mișcării de dreapta „este să câștige ceea ce ei numesc o bătălie culturală, pe care, în opinia lor, o câștigă, deoarece, așa cum ar spune americanii de dreapta: stânga nu știe să facă meme bine”, a declarat Romain Fargier, cercetător în domeniul radicalizării politice la Centrul de studii sociale și politice (CEPEL) al universității din Montpellier.
Din Italia până în Germania, mulți membri de extremă-dreapta din Parlamentul European se angajează cu tinerii utilizatori pe TikTok mult mai mult decât colegii din partidele tradiționale, potrivit cercetării POLITICO.
Aproape 4 din 10 conturi care îi urmăresc pe europarlamentari pe TikTok sunt abonate la grupul de dreapta Conservatori și Reformiști Europeni sau la grupul de extremă dreapta Identitate și Democrație. Acești europarlamentari de dreapta au acumulat aproape 39 de milioane de like-uri și 2 milioane de urmăritori.
Legislatorii din Partidul Popular European de centru-dreapta, cea mai mare grupare din Parlament, au deținut mai puțin de 3 la sută din totalul like-urilor.
Unii legislatori sunt îngrijorați.
„Pur și simplu nu putem lăsa spațiul forțelor antieuropene, populiștilor antisistem, tuturor celor care vor să submineze și să distrugă democrația și să submineze și să distrugă Europa”, a declarat politicianul slovac de centru-dreapta Vladimír Bilčík (PPE), care s-a alăturat TikTok în ianuarie și are mai puțin de 200 de urmăritori.
Tom Zoete, un ofițer de presă senior al partidului de stânga Verzii europeni, a declarat că acesta lucrează pentru a „acoperi acest decalaj și a contracara dezinformarea cu un discurs legitim și democratic”.
Pierre Le Texier, directorul de comunicare al partidului liberal Renew, a amintit un sondaj Ipsos recent care arată că doar 4% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani intenționează să voteze pentru partidul său în Franța în iunie. Treizeci și unu la sută s-au gândit să voteze pentru Bardella.
„Nu avem genul de strategie pe termen lung pe care par să o aibă [partidele de extremă dreapta], iar acest lucru ar putea fi îngrijorător în viitor”, a spus el.
Doar politicienii de extremă-stânga au fost atât de aproape de a concura cu rivalii lor de extremă-dreapta, cu mai mult de un sfert din totalul abonaților conturilor de europarlamentari pe TikTok.
Numărul de followersi pe TikTok după grupul politic
Ticktock pe TikTok
După ce Barack Obama a ajuns la Casa Albă în 2008 pe spatele Facebook, mulți politicieni au dublat comunicarea digitală cu masele pe X (fostul Twitter), Facebook și Instagram. Dar povestea de dragoste dintre politica mainstream și social media a primit o lovitură după alegerile din 2016 din SUA, când Trump și-a croit drum spre puterea din Washington, iar oficialii americani au acuzat Rusia că a folosit tocmai aceste platforme pentru a manipula alegătorii.
Ani de zile, politicienii au arătat cu degetul spre companiile de social media, spunând că tehnologia lor polariza politica și societatea.
În Statele Unite, afilierea TikTok cu China a împiedicat unii politicieni, dar nu toți, să se alăture platformei, iar Congresul se gândește acum la vânzarea forțată a rețelei din motive de securitate națională. În Europa, politicienii au fost mai precauți în ceea ce privește utilizarea rețelelor sociale, în general, pentru a viza alegătorii cu mesaje politice, din cauza preocupărilor legate de protecția datelor.
În ultimele săptămâni, o femeie i-a reproșat cancelarului german Olaf Scholz, la o primărie din Dresda, că partidul său social-democrat, ca și alte partide tradiționale, nu este la fel de activ pe rețelele de socializare ca și partidul de extremă dreaptă anti-imigranți din țară, Alternativa pentru Germania (AfD). Ea l-a rugat pe Scholz să își intensifice mesajele online.
La nivelul Uniunii Europene, mulți s-au ținut departe de TikTok după ce Comisia Europeană, Parlamentul și alte instituții, precum și guvernele naționale au emis restricții privind utilizarea acestuia în 2023, de teama accesului Beijingului la date. TikTok neagă aceste acuzații.
Politicianul francez de centru-stânga Raphaël Glucksmann, care se număra printre cei mai populari europarlamentari pe TikTok, cu peste 55.000 de urmăritori, a încetat să mai folosească platforma după avertismentul de securitate și și-a închis contul în februarie, potrivit unuia dintre asistenții săi.
Pedro Lopez de Pablo, șeful de presă al PPE, a declarat că grupul său politic a investit mai puțin pe TikTok din motive de securitate și practice.
„Nu o putem folosi cu telefoanele sau computerele noastre atunci când acestea sunt conectate la rețeaua Parlamentului, așa că ne aflăm în rețea cu computere și telefoane în afara Parlamentului”, a declarat el pentru POLITICO.
Cu toate acestea, grupul a luat decizia de a rămâne pe TikTok pentru a combate răspândirea dezinformării și pentru a zădărnici încercările de polarizare.
„Ceea ce a funcționat cel mai bine este tipul de videoclipuri care au foarte mult de-a face cu o confruntare directă cu populiștii antieuropeni și antisistem”, a declarat politicianul slovac de centru-dreapta Vladimír Bilčík.
La fel ca multe platforme de socializare, algoritmii de conținut ai TikTok sunt concepuți pentru a menține oamenii pe platformă prin amplificarea videoclipurilor care stârnesc reacții puternice. În prezent, compania face obiectul unei anchete pentru că ar putea stimula un comportament care creează dependență prin intermediul algoritmului său și pentru impactul asupra copiilor, în temeiul noilor norme de moderare a conținutului din UE, Legea privind serviciile digitale. Compania neagă orice abatere.
TikTok a declarat că va avea moderatori de conținut și specialiști pentru a monitoriza în timp real tendințele și potențialele probleme, inclusiv dezinformarea, înainte de alegerile pentru Parlamentul European.
Kevin Morgan, responsabilul european al companiei pentru încredere și siguranță, a declarat că TikTok va elimina conținutul sau conturile politicienilor și ale partidelor politice care au postat conținut ilegal sau au încălcat propriii termeni și condiții, adăugând însă că platforma va ține cont de „interesul public” atunci când va lua astfel de decizii sensibile.
„Noi nu intrăm deloc în politică, așa că nu facem diferențe între dreapta, stânga, centru”, a declarat pentru POLITICO Caroline Greer, șefa biroului TikTok din Bruxelles.
Emoji, mișcări de dans și vociferări anti-imigranți
Mizând pe capacitatea lor de a fi mai deștepți decât algoritmul, extrema dreaptă își adaptează mesajul politic pentru a curta generația TikTok. În întreaga Europă, platforma de socializare a devenit laboratorul experimental al liderilor populiști în timpul alegerilor, împărtășind apariții televizate bombastice și discursuri înflăcărate, încadrate de fundaluri luminoase și emoticoane, în timp ce atacă migranții, islamul și schimbările climatice.
„Ei ne urăsc în numele lui Allah”, a declarat recent Silvia Sadorne, de extremă dreapta din Italia, celor 110.000 de adepți ai săi. Sardone, originară din Milano, a postat un videoclip cu un discurs despre atacul terorist din Bruxelles, care a fost apreciat de aproape 24.000 de ori.
Într-un alt videoclip apreciat de peste 85.000 de persoane, politicianul polonez de extremă-dreapta Patryk Jaki, care are 218.000 de urmăritori, a arătat imagini cu o agresiune asupra unei fetițe și a mamei sale, suprapuse cu muzică. Fără dovezi, el a insinuat că persoana care a comis atacul este un migrant. El a spus: „Nu avem așa ceva în țara noastră pentru că în urmă cu câțiva ani am ținut piept Uniunii Europene și nu am fost de acord cu mecanismul de relocare forțată a migranților.”
În Slovacia, partidul de guvernământ SMER a propus un politician fotogenic asemănător cu Bardella, Erik Kaliňák, pentru a se adresa TikTokerilor într-un hanorac negru casual. Cu aproape 61.000 de urmăritori și peste 1 milion de like-uri, partidul s-a clasat deasupra adversarilor săi pe aplicația de socializare.
„Extrema dreaptă a fost mai activă și [a] folosit platforma în mod mai strategic și – în acest scop – a reușit, de asemenea, să câștige mai multă tracțiune, pur și simplu pentru că a înțeles logica platformei”, a declarat Martin Degeling, analist al grupului de reflecție Stiftung Neue Verantwortung, cu sediul la Berlin.
Cu toate acestea, unii experți au declarat că transformarea like-urilor în voturi nu este un lucru sigur.
O mare parte din ceea ce devine viral pe TikTok este adesea umoristic sau șocant, potrivit Ioanei Literat, profesor la Universitatea Columbia, care a studiat modul în care tinerii folosesc platforma pentru a se angaja cu politicienii.
„Exemplele de politicieni care și-au transformat succesul TikTok în victorii electorale sunt puține și rare”, a spus ea. „Poți să ai un real succes sau să fii foarte eficient pe Tiktok, să câștigi vizibilitate și implicare, dar totuși să nu ai succes politic”.
Extrema dreaptă din Franța, în special, a deghizat adesea mesaje politice prin postări inofensive pe rețelele de socializare despre creșterea personală, potrivit cercetătorului Romain Fargier. „Ei nu vorbesc despre politică, ci despre identitate, critică hipergamia femeilor, încurajează culturismul, dezvoltarea financiară și așa mai departe… Acest lucru poate avea un efect asupra adolescenților în devenire”, a spus el.
Jumătate din conținutul lui Bardella „nu conține în mod direct un mesaj politic, dar arată că stăpânește o artă oratorică distractivă în dezbateri”, a spus Fargier.
Alexandre Eyries, profesor universitar la Universitatea Catolică de Vest din Franța, a declarat că mulți dintre studenții săi au crezut că Bardella este un alt influencer și nu l-au identificat ca fiind un politician.
Al treilea cel mai urmărit politician francez pe rețeaua de socializare, Bardella se află în prezent imediat după președintele Emmanuel Macron și liderul de stânga Jean-Luc Mélenchon.
Din cele 274 de postări pe TikTok ale lui Bardella, 166 sunt clipuri din aparițiile televizate, majoritatea editate puternic cu poante și expresii populare printre tinerii adepți, cum ar fi atunci când a afirmat că „bea lacrimi” de la dușmanii săi (jurnaliști sau stângiști, în funcție de postare).
Întrebat despre strategia lui Bardella pe TikTok, Philippe Olivier, deputat european și consilier cheie al Raliului Național, a declarat într-un comunicat că „ne pregătim pentru alegerile prezidențiale și nu ne ocupăm de politica măruntă. Educarea tinerilor, în special, este o prioritate pentru noi”, a declarat Olivier pentru POLITICO într-o declarație scrisă.
Pentru a face acest lucru, Bardella menționează rareori numele formațiunii sale politice și abia dacă menționează chipul extremei drepte franceze, Marine Le Pen. Și aproape niciodată nu face apel la adepții săi să voteze pentru el în timpul alegerilor din iunie.
Această strategie vicleană face cu atât mai dificil pentru adolescenți să identifice faptul că urmăresc de fapt conținutul unui lider de extremă dreapta.
De exemplu, după școală, Jean, în vârstă de 14 ani, al cărui nume de familie POLITICO nu îl dezvăluie pentru că este minor, are o rutină. Adolescentul francez își verifică telefonul. El conversează cu prietenii pe Snap. El se uită la grămadă la videoclipurile TikTok ale lui Jordan Bardella în drum spre casă, în Bretania.
„Nu știu prea multe despre politică”, a spus Jean, a cărui familie a votat întotdeauna pentru partide de stânga.
„Dar îmi place cum se confruntă cu ceilalți”.