„Dezamăgiți de toți candidații pentru lipsa lor de competență sau pentru defectele lor majore, cred că cei mai mulți nehotărâți vor vota prin eliminare, motivați de frica de a ajunge președinte cineva care este corupt, periculos, enervant, agresiv, cineva care le inspiră teamă pentru viitorul lor și al celor dragi”, a scris pe Facebook prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității București.
„***Cu ce candidat la prezidențiale ați prefera să rămâneți 5 ani singuri pe o insula pustie?***
Pe cine votăm? Pe cine votați? Unii (mă) întreabă explicit, alții se (tot) întreabă, caută și își tot schimbă opțiunile. Ori abandonează și spun că nu merg la vot. Este rezultatul faptului că niciun candidat nu este considerat acceptabil de o mare parte dintre votanți. Ca niciodată.
În vremuri de incertitudine maximă privind viitorul, într-o lume fără destule argumente raționale, emoțiile ajung factor esențial de decizie.
Dintre emoțiile umane primare, mulți cercetători spun că frica este cea mai puternică.
Dezamăgiți de toți candidații pentru lipsa lor de competență sau pentru defectele lor majore, cred că cei mai mulți nehotărâți vor vota prin eliminare, motivați de frica de a ajunge președinte cineva care este corupt, periculos, enervant, agresiv, cineva care le inspiră teamă pentru viitorul lor și al celor dragi.
Prin eliminare
Pentru a elimina mai ușor candidații ”periculoși” pentru fiecare dintre voi, vă propun următorul exercițiu de imaginație: vi se cere să mergeți pentru 5 ani pe o insulă pustie (în care resursele sunt limitate și pericolele sunt mari) cu unul singur dintre candidații la prezidențiale, urmând ca acesta să aibă ”pâinea și cuțitul”, să fie cel care va hotărâ și pentru voi, care vă va conduce; pe cine ați alege?
Mai este ceva: dacă nu votați nimic sau dacă cel pe care îl veți alege nu va fi clasat între primii doi votați de toți românii, veți fi trimis pe insula pusție cu cineva votat de ceilalți, cu cel care va primi cele mai multe voturi.
Deci votăm mânați de două frici: că nu alegem noi pe cel mai puțin periculos și că vor alege alții pentru noi pe cineva periculos.
Rezultă două concluzii:
1) faceti-vă exercițiul de imaginație despre cine poate ajunge în turul 2 dintre cei mai puțin periculoși și
2) mergeți la vot.”, a punctat Marian Preda.