Alina Inayeh, senior fellow al German Marshall Fund (GMF), a detaliat, într-un editorial pentru „Adevărul”, procedura de selectare a Secretarului General Adjunct al NATO.
Ea a reacționat după afirmațiile premierului Marcel Ciolacu despre modul cum a ajuns Mircea Geoană în funcția de Secretar General Adjunct al NATO.
„Spre lămurire, Secretarul General Adjunct al NATO este SELECTAT de către Secretarul General, în urma unor interviuri pe care acesta din urmă le are cu candidații eligibili.
Niciun candidat slab nu are șanse, nepotismul și favoritismele nu sunt normă decât în politica românească”, scrie Alina Inayeh, într-un editorial intitulat „Cu capra vecinului la NATO”.
Ea punctează: „În orice instituție internațională, românii se pierd printre polonezi, slovaci, cehi sau unguri.
Multe din aceste poziții nu se alocă unei țări, ci revin acelor persoane care, în urma unui proces de selecție, sunt cei mai buni.
Țările din jurul nostru fac eforturi susținute de a identifica, promova și susține acei candidați din țara respectivă care au șanse, prin valoarea lor profesională, să câștige poziții internaționale.
Perseverența și disciplina altor state în a își promova candidații au fost, de altfel, învinse și de puținii români care sunt acum în structurile europene, și care și ei, în multe conversații, au invocat lipsa de sprijin a statului român în ascensiunea lor și dezinteresul în activitatea care, de altfel, este în beneficiul Românie.
La noi persistă abordarea provincială a scenei profesionale internaționale și invidia cu care privim ascensiunea co-naționalilor noștri în astfel de poziții.
Nu înțelegem importanta acestor români și a funcțiilor pe care le-au obținut pentru promovarea intereselor României și le invidiem salariile generoase, fără a înțelege că în spatele acestor salarii sunt ani întregi de școală făcută la timp, o bună cunoaștere a domeniului lor, recunoaștere a meritelor lor și un program infernal de muncă.
Provincialismul subminează evoluția internațională a României, evoluție la care cei aflați actualmente în funcții importante <<în afară>> contribuie din plin.
Datul la gioale ocupă mai mult timp decât avansarea intereselor țării.”
Alina Inayeh (foto) spune că „indignarea d-lui prim ministru Ciolacu nu ar trebui, prin urmare, să meargă, nu în direcția secretarului general adjunct al NATO și a declarațiilor domniei sale, ci în direcția Sistemului, întotdeauna ocupat să împartă funcții și să pună piedici, și prea puțin preocupat de poziția și imaginea României”.
Ea adaugă că „dl. Geoană a obținut funcția în urma acestor interviuri și, mai important, învingând lobby-ul polonez, redutabil în promovarea propriilor candidați în poziții- cheie.”
Ironie fină
În final, Alina Inayeh se referă, cu ironie, la candidatura președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de Secretar General al NATO, care, pe zi ce trece, are din ce în ce mai puține șanse.
„Probabil situația s-a schimbat în ultimii ani și statul român va reuși să susțină un român în funcția de Secretar General al NATO, o poziție chiar mai importantă decât a d-lui Geoană.
Cu siguranță că lobby-ul românesc, devenit între timp redutabil, și susținerea de o mare inspirație strategică de către Ungaria și Slovacia, ne vor asigura acest succes și vor marca ieșirea României din gândirea provincială și din paradigma <<să moară și capra vecinului>>”.
Atacul lui Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu l-a acuzat pe Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, de ipocrizie. Liderul PSD s-a arătat deranjat de afirmaţia lui Mircea Geoană, potrivit căreia a ajuns numărul doi în NATO „pe persoană fizică”, fără susţinerea statului român.
„Ce nu mi-a plăcut deloc chiar a fost: <<Domnule, ştiţi eu sunt pe persoană fizică la NATO>>. Cum adică? La acest nivel, dumneavoastră credeţi că nu s-a vorbit cu preşedintele Iohannis?
Credeţi că nu s-a vorbit cu toate serviciile din România şi cu tot statul român? Cum să ajungi într-o asemenea funcţie fără să fii susţinut? E ceva de noaptea minţîi, eu n-am auzit până acum o asemenea abordare”, a susţinut Marcel Ciolacu, conform News.ro.