De-a lungul timpului, Călin Georgescu a avut o relație indirectă cu Banca Națională a României (BNR) prin intermediul Clubului de la Roma, filiala din România.
Între 2009 și 2013, el a ocupat funcția de secretar general al acestei organizații, la propunerea academicianului Mircea Malița, care era preşedintele şi, ulterior, preşedintele onorific al Clubului din România.
În acea perioadă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, deținea poziția de președinte executiv al Clubului de la Roma din România, iar BNR asigura suportul logistic pentru activitățile clubului și organiza întâlnirile anuale ale acestuia. Conform propriilor declarații, Călin Georgescu nu a avut proiecte personale cu BNR.
În perioada în care Mircea Geoană era ministru de Externe, Călin Georgescu a fost angajat ca director în cadrul Direcției Organizații Economice Internaționale. Geoană a menționat că l-a cunoscut pe Georgescu la întâlniri desfășurate la BNR și l-a cooptat în echipa sa datorită expertizei sale în domeniul protecției mediului.
Dezmințiri
În noiembrie 2024, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, au apărut imagini în care acesta apărea alături de Mugur Isărescu, fapt care a generat o dezbatere intensă în spațiul public.
În replică, ARCoR a emis un comunicat prin care s-a delimitat de utilizarea neadecvată a istoricului asociației în campania electorală și a reafirmat angajamentul față de valorile europene și atlantice, reflectate de calitatea de membru al României în UE și NATO.
La un moment dat, într-un interviu cu conspiraționistul dacopat Daniel Roxin, Călin Georgescu a lăsat de înțeles că a demisionat, în 2013, din funcția de secretar general al Asociației Române pentru Clubul de la Roma din cauza lui Mugur Isărescu și a viziunilor contradictorii privind activitatea acestui organism.
Cu toate acestea, persoane legate direct de BNR s-au aflat în permanență în preajma lui Călin Georgescu.
Unul dintre colegii săi de la Colegiul Național de Apărare- promoția 2007, a fost Leonardo Badea, actual prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR). El a fost și șef al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
În aceeași promoție cu Georgescu și Badea au fost și șeful Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), Marius Petrescu, cel al al Curții de Conturi, Mihai Busuioc, și al Transgaz, Ion Sterian.
Conferință la Câmpulung
În 7 iunie 2016, Leonardo Badea a fost prezent la o conferință extraordinară organizată, la Câmpulung, de Asociația Salvați Câmpulungul și Muscelul (ACSM). Badea era atunci prof. univ. dr. la Facultatea de Științe Economice a Universității „Valahia” din Târgoviște.
Interesant este că directorul Consiliului doctoral al acestei universități este Marius Petrescu, directorul general ORNISS, fostul său coleg de la Colegiul Național pentru Apărare.
Conferința a fost intitulată „Proiect de țară – România încotro?”, susținută de invitatul special dr. Călin Georgescu, la aces vreme director al Institului ONU pentru Indicele Global al Sustenabilității. Cu acel prilej, Georgescu a prezentat programul „Revoluția sustenabilității în România: Hrană, Apă, Energie” sau „Prosperitate prin simplitate”.
Au fost prezente circa 150 de persoane, membri ai ACSM, printre care Adrian Barbilian, general, prof. univ. dr., prodecan la Facultatea de Medicină Generală al UMF „Carol Davila” din București, Gheorghe Burnei, prof. univ. dr., șeful Clinicii Ortopedie Pediatrică la Spitalul „Marie Curie” din București și generalul-locotenent (rtr.) dr. Virgil Bălăceanu, președinte de onoare al Asociaților Ofițerilor în Rezervă din România.
Cristela Georgescu, legături indirecte cu BNR
Cristela Georgescu, soția prezidențiabilului Călin Georgescu, a fost și ea în anturajul unor personaje ce gravitau în jurul BNR, așa cum a arătat Defapt.ro.
Soția lui Georgescu a avut o relație profesională cu Marcel Vulpoi, lector univ. dr. la Academia de Studii Economice (ASE) și unul dintre fondatorii unei firme de contabilitate. Vulpoi a fost asociat în firma Terra Green Management, înființată în anul 2009 în Corbeanca, cu Daniela Cornelia Tolici, soția lui Mugur Tolici, actualmente șef de Resurse Umane al Băncii Naționale Române.
Întâmplător sau nu, Cristela Georgescu a fost numită vicepreședinte al Citibank România în anul 2007, cu avizul Băncii Naționale a României.
Societatea de contabilitate „Vulpoi & Toader Management” a oferit un spațiu pentru sediul social al firmei Cristela Georgescu Education SRL, înființate la finalul anului 2023, căreia îi ține contabilitatea și în prezent, lucru recunoscut de Vulpoi.
„Noi îi ținem contabilitatea pentru firma care vinde cărți și nu știu ce cursuri. Nu (o plătim noi – n.r.), noi încasăm. Nu știu dacă are sediul social la noi, nu cred. Avem și sedii sociale, dar nu știu dacă ăla e la noi acolo”, a spus Vulpoi.
Cum a ajuns Cristela Georgescu la firma Vulpoi & Toader Management, Marcel Vulpoi nu a vrut să zică.
„Cel mai bine ar fi să o întebați pe doamna cum a ajuns la mine. Chiar nu vreau să intru în chestiuni de natură politică”, a spus Marcel Vulpoi.
Pe Călin Georgescu îl cunoaște pentru că au lucrat împreună la ONU, la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
„Îl știu (pe Călin Georgescu – n.r.). Am lucrat la ONU cu dânsul. Da! Era la PNUD, la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Era comisar sau nu mai știu ce funcție avea, dar dânsul răspundea de România la momentul acela la ONU”, a spus Marcel Vulpoi.
Legătura Vulpoi – Tolici (BNR) – Asociația Clubul de la Roma
O altă legătură interesantă a lui Marcel Vulpoi este Daniela Cornelia Tolici. Cei doi au fost asociați în firma Terra Green Management, înființată în anul 2009 în Corbeanca. Daniela Cornelia Tolici este soția lui Mugur Tolici, actualmente șef de Resurse Umane al Băncii Naționale Române.
Om de încredere al guvernatorului Mugur Isărescu, Mugur Tolici a girat toate angajările controversate de la Banca Națională a României.
Mugur Tolici este și directorul executiv al Asociației Române pentru Clubul de la Roma, organizație din care a făcut parte și Călin Georgescu.
Mugur Isărescu, ofițer deplin conspirat al DIE
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR din 1990, a fost ofiţer deplin conspirat al DIE la Institutul de Economie Mondială, după cum au scris, în 2017, România liberă și Pressone.ro.
Surse din fosta Direcţie de Informaţii Externe (DIE) a Securităţii au declarat „Pressone” că guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, ar fi fost ofiţer acoperit în cadrul Institutului de Economie Mondială (IEM).
El ar fi fost recrutat ca ofiţer în 1971, când se pregătea să-şi finalizeze studiile de la Academia de Ştiinţe Economice, şi în acelaşi an a fost angajat la IEM.
Sursele „Pressone” au susținut că Mugur Isărescu nu s-a aflat printre opţiunile iniţiale pentru a fi recrutat și angajat la IEM, însă pentru el a intervenit colonelul Victor Dorobanţu, comandantul Centrului de Cifru şi Comunicaţii Cifrate din DIE.
În anii ’60, Dorobanţu fusese coleg la Ambasada României din Washington cu Mihai Croitoru, cumnatul lui Mugur Isărescu, între familiile lor legându-se o strânsă prietenie.
Victor Dorobanţu ar fi intervenit la ofiţerul DIE care se ocupa de selecţia viitorilor absolvenţi de ASE. Pentru a-i mări şansele, Dorobanţu l-a prezentat pe Mugur Isărescu ca fiind „nepotul său” şi a insistat să se numere printre cei patru studenţi ai Facultății de Comerț Exterior aleşi pentru IEM.
Isărescu a fost a cincea persoană pe lista absolvenţilor Facultăţii de Comerţ Exterior care au fost selectaţi pentru a deveni ofiţeri acoperiţi ai spionajului extern la Institutul de Economie Mondială.
Protectorul lui Isărescu a fost în Rețeaua Caraman
La începutul anilor ’60, Victor Dorobanţu a făcut parte din celebra reţea de spionaj „Caraman”.
Creată şi dirijată de Mihai Caraman, reţeaua de spioni români a reuşit să penetreze NATO la sfârşitul anilor ’50 şi în anii ’60, dând o grea lovitură de securitate Alianţei Nord-Atlantice.
La mijlocul anilor ’60, Victor Dorobanţu a lucrat la Ambasada României în SUA, în anii ’80 a ocupat funcţia de director al Serviciului Paşapoarte, iar ulterior a fost şef Serviciu în cadrul Securităţii Municipiului Bucureşti.
În 2006, CNSAS a emis o decizie prin care a stabilit că Victor Dorobanţu a fost agent al poliţiei politice comuniste şi a adus atingere unor drepturi şi libertăţi fundamentale ale omului.
Cumnatul guvernatorului BNR, ofițer DIE
Cumnatul lui Mugur Isărescu, Mihai Croitoru, fost ofiţer DIE, a deţinut în anii ’60 diverse funcţii de conducere la Ambasada României din SUA.
În anii ’70 a fost mutat la Ambasada din Marea Britanie, de unde, potrivit relatărilor presei, a fost retras în 1978, la cererea Foreign Office – Ministerul de Externe de la Londra –, care l-a suspectat de spionaj.
Mihai Croitoru a lucrat apoi în Ministerul Comerţului Exterior, ca şef de cabinet al ministrului, poziţie rezervată exclusiv cadrelor DIE/CIE, iar în ianuarie 1990 a fost retrimis la Ambasada de la Washington, unde a fost coleg cu cumnatul său, Mugur Isărescu, timp de şase luni.
Ulterior a fost numit ambasador în Norvegia, iar în mandatul de ministru de Externe al lui Mircea Geoană (2001 – 2004), a ajuns director general în Ministerul Afacerilor Externe (MAE).