În sud-vestul SUA, la granița cu Mexic, se află Arizona, cel de-al 48-lea stat care a aderat la Uniune în 1912. Acest ultim teritoriu continental admis a cunoscut o creștere rapidă, de la o populație de doar 334.000 în 1920 la peste 7,1 milioane astăzi.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Arizona a devenit un nod militar important, iar în deceniile ce au urmat, investițiile în fabrici și tehnologie – precum prima fabrică Motorola construită în Phoenix în 1948 – au transformat economia statului dintr-una bazată pe extracția de cupru într-un adevărat centru al tehnologiei.
Rezolvarea disputei din 1963 cu California pentru acces la resursele de apă ale râului Colorado și progresul în tehnologia de aer condiționat au susținut această dezvoltare, dar necesitatea importului de apă în Phoenix și Tucson subliniază acum vulnerabilitățile locale.
Maricopa: motorul de creștere al Arizonei
Centrul statului, dominat de județul Maricopa, este casa celor mai mari orașe ale Arizonei, inclusiv capitala Phoenix, care, împreună cu zona metropolitană, atinge aproape 5 milioane de locuitori.
Caracteristicile deșertului Sonora influențează dezvoltarea în Maricopa, iar construcțiile spațioase și densitatea scăzută ale orașelor de aici contrastează cu planificarea compactă de pe Coasta de Est.
Suburbiile, considerate simbol al „visului american”, sunt decisive în alegeri, în condițiile în care orașele mari votează de obicei cu democrații, iar mediul rural cu republicanii.
Hartă cu rezultatele de la alegerile din 2020. Sursă: map.jacksonjude.com/
Fiindcă suburbia reprezintă acum mai mult de jumătate din electoratul SUA, acest echilibru delicat a făcut diferența în alegerile din 2016 și 2020 și va continua să conteze.
Divizarea politică și moștenirea lui McCain
Arizona a dat figuri politice notabile, dintre care cea mai cunoscută este John McCain, senatorul republican cu o viziune centristă în multe probleme sociale și cu o carieră dedicată conservatorismului fiscal.
Cu toate că a fost un simbol local, McCain a intrat într-un conflict de durată cu Donald Trump, care a dus la o polarizare în Arizona între susținătorii tradiționalismului moderat și cei ai ideologiei „MAGA”.
ANALIZA INTEGRALĂ PE INTERNATIONAL AFFAIRS ROMANIA
Printre susținătorii acesteia din urmă, figura centrală este Kari Lake, care, la rândul ei, și-a menținut în 2022 pozițiile dure, fiind văzută ca o urmașă a liniei politice a fostului președinte.
Strategii electorale
La granița cu Mexic, Arizona are un procent ridicat de hispanici, reprezentând peste 30% din populație.
Partidele politice au ca strategie maximizarea atracției pentru acest electorat, iar Arizona, cu o populație latino dominantă de origine mexicană, reprezintă un teren fertil pentru politica de imigrație a republicanilor.
În același timp, zona rurală a Arizonei, inclusiv regiunile cu amerindieni, rămâne o zonă puternic democrat-leaning, contrastând cu votul alb majoritar, fără studii superioare, care îl favorizează pe Trump.
CUM A VOTAT ARIZONA LA PREZIDENȚIALE DE-A LUNGUL ISTORIEI
Sursa: AICI
Perspectivele pentru 2024
Arizona, cândva bastion republican, este astăzi una dintre cele mai importante state swing. Creșterea populației hispanice și orientarea votanților din suburbii sunt factori esențiali în această tranziție.
Deși Kari Lake a căutat să-și tempereze pozițiile, tacticile democratice continuă să se bazeze pe portretizarea lui Trump și Lake ca extremiști.
În 2024, Arizona se poate dovedi un stat-cheie în determinarea președinției, iar rezultatele finale ar putea depinde de atragerea electoratului din suburbii și de succesul în a capta un procent mai mare din votul hispanic.
ESTIMĂRILE SONDAJELOR DE OPINIE
Sursa: AICI
Citește și:
Ghidul alegerilor prezidențiale din SUA: Sistemul de vot (I)
„Rust Belt”, bătălia crucială. Ghidul alegerilor prezidențiale din SUA: Swing States (II)
Pennsylvania, cheia de boltă. Ghidul alegerilor prezidențiale din SUA: Swing States (III)
Michigan, cel mai „democrat” dintre swing states. Ghidul alegerilor prezidențiale din SUA (V)
Georgia, „steaua sudului”. Ghidul alegerilor prezidențiale din SUA: Swing states (VII)
Carolina de Nord, statul mereu indecis. Ghidul alegerilor prezidențiale din SUA: Swing states (VIII)