Ce anume definește un bar iconic? Barurile de pe această listă împărtășesc o serie de caracteristici. Majoritatea sunt de dimensiuni reduse și toate emană un aer cosmopolitan. Sunt celebre atracții turistice.
Barmanii sunt impecabil îmbrăcați, iar fiecare bar are cel puțin o băutură emblematică ce merită savurată înainte de plecare.
Mai presus de toate, aceste baruri nu au fost afectate de trecerea timpului, fiind în schimb venerate ca niște repere atemporale, din generație în generație.
Pentru a ne ajuta în selecția minuțioasă a celor mai iconice baruri din lume, PUNCH a consultat un grup de cele mai importante autorități din lumea băuturilor.
Lista îi include pe istoricii Jeff „Beachbum” Berry, Philip Greene, François Monti și David Wondrich; jurnaliștii M. Carrie Allan, Paul Clarke și Kara Newman; precum și experții în cocktailuri Philip Duff și Angus Winchester.
American Bar at The Savoy, Londra
Una dintre cele mai legendare adrese din istoria cocktailurilor și, așa cum indică și numele localului, „unul dintre primele avanposturi europene ale acelui mare export american din secolul al XIX-lea, cocktailul”, potrivit lui Greene. Talentul din spatele barului Covent Garden a fost întotdeauna nu doar stelar, ci adesea istoric.
Printre foștii barmani se numără Ada Coleman, o referință în domeniu de la începutul secolului al XX-lea și inventatoarea lui Hanky Panky; Harry Craddock, autorul extrem de influentei cărți „The Savoy Cocktail Book” din 1930; și Peter Dorelli, barman principal timp de două decenii, care a păstrat flacăra aprinsă la sfârșitul secolului al XX-lea.
Boadas, Barcelona
Deschis în 1933 de cubanezul Miguel Boadas, după ce și-a terminat școala de barmani la El Floridita din Havana, acest intim spațiu triunghiular, situat la câțiva pași de centrul turistic Las Ramblas, este leagănul Martini-ului aruncat, în care băutura cade teatral prin aer dintr-un vas de amestecare în altul.
Elegant, dar boem, „este o combinație între băutul civilizat – stilul american – și modul de viață european relaxat, care a dispărut aproape complet”, spune Monti.
Dukes Bar, Londra
Barurile mici ocupă un loc important în imaginația maestrului de cocktailuri, iar puține sunt mai mici, mai rezervate și mai retrase decât Dukes, spațiul liniștit și bine tapițat.
Dukes ar fi putut rămâne un bar pentru localnici, dacă nu ar fi fost faima mondială câștigată de Martini-ul său, inventat în 1987 de barmanul Salvatore Calabrese.
La fel de înghețat ca Nome în ianuarie și complet nediluat (este turnat direct dintr-o sticlă înghețată de gin sau vodcă, în funcție de preferința clientului), acesta este preparat la masă, iar clienților li se permit doar două.
El Floridita, Havana
Aceasta este, probabil, cel mai iconic dintre barurile iconice ale lumii. Așa-numitul „leagăn al Daiquiri-ului” și al mult mai multor lucruri, barul și restaurantul din colțul Havanei reprezintă tot ceea ce ar trebui să întruchipeze un bar de cocktailuri, de la stilul flamboyant al barmanilor la serviciul lor impecabil și grațios, cocktailuri perfect consistente și atmosferă primitoare.
Legenda barului a crescut exponențial în timpul Prohibiției, când americanii au invadat Cuba, devenind un loc preferat al lui Ernest Hemingway.
Legătura sa cu Hemingway nu poate fi subestimată – o statuie în mărime naturală a scriitorului refuză să-și cedeze locul la capătul barului.
Harry’s New York Bar, Paris
Un refugiu pentru americani expați în anii 1920 și un far al culturii cocktailurilor de atunci, barul a fost adus în faima de barmanul scoțian Harry McElhone, autorul mai multor cărți de cocktailuri cunoscute (una dintre ele a prezentat lumii Boulevardier) și creator al mai multor cocktailuri notabile (The Monkey Gland, Scofflaw).
Și chiar dacă s-ar putea să nu fi fost locul de naștere al Sidecar-ului, este barul cel mai asociat cu băutura: una dintre primele rețete tipărite ale amestecului a apărut în cartea lui McElhone, „Harry’s ABC of Mixing Cocktails”.
„Dacă prinzi barul la momentul potrivit, poate fi un loc magic”, spune Wondrich. „O mică nișă în afara timpului, unde fantomile bețivilor din trecut îți întăresc cotul în timp ce îți ridici al treilea Sidecar la buze.”
Harry’s Bar, Veneția
Situat la câțiva pași de Canalul Mare, Harry’s Bar servește Bellini și mici Martini în pahare de shot, care au devenit cele două semnături ale barului.
Un bar cu șase scaune ancorează camera atractivă și compactă, unde o colecție de scaune și mese din lemn sunt îmbrăcate într-o strălucire moale de chihlimbar de o serie de mici aplice de perete.
Un magnet pentru scriitorii și artiștii îndrăzneți, inclusiv Orson Welles și, bineînțeles, Ernest Hemingway, încă de la deschidere în 1931, a reușit, ca majoritatea barurilor de pe această listă, să facă față hoardelor de turiști.
Barmanii și chelnerii sunt apostoli ai ospitalității îmbrăcați în alb, iar meniul este opera unui grup egoist excentric care nu are nicio îndoială cu privire la măreția sa.
Bar Hemingway at the Ritz, Paris
Cel mai faimos bar din cel mai cunoscut hotel din Paris, este și cel mai exclusivist. Sub conducerea inițială a barmanului șef Frank Meier în anii 1920 până în anii 1940, a fost „pur și simplu locul unde puteai să bei un pahar în Paris, să vezi și să fii văzut”, spune Greene.
„Dacă erai vreun fel de celebritate, mergeai la Ritz, de la Hemingway la Scott și Zelda Fitzgerald, de la Cole Porter la Winston Churchill și Marilyn Monroe”.
Cel mai asociat cu Hemingway, de când l-a „liberat” de germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – deși naziștii plecaseră de mult când scriitorul a apărut la hotel cu un jeep și o mitralieră pentru a elibera barul de tirania străină – a fost sinonim cu strălucirea și viața bună de atunci. „Luxul întrupat”, după cum spune Winchester. „Aduceți primul vostru copil, deoarece băuturile nu sunt ieftine.”
Milk & Honey/Attaboy, New York
Deschis în 1999 de regretatul Sasha Petraske, Milk & Honey a fost un adevărat pionier în renașterea cocktailului. Acest speakeasy ascuns din Lower East Side a readus cocktailurile și barmanii la vechiul lor statut de demnitate.
Fără meniu și cu un set strict de reguli interne, barul a inspirat nenumărate alte localuri în stil speakeasy, care au urmărit să perfecționeze magia efemeră a băuturilor pentru adulți.
Deși Milk & Honey s-a închis în 2013, moștenirea sa continuă prin Attaboy, deschis de doi dintre cei mai devotați protejați ai lui Petraske.
Cu cocktailuri clasice preparate la perfecțiune și un serviciu impecabil, Attaboy rămâne un punct de referință în lumea cocktailurilor.
Napoleon House, New Orleans
New Orleans este renumit pentru barurile sale istorice, iar Napoleon House este unul dintre cele mai emblematice.
Cu un decor fermecător și o atmosferă relaxantă, acest bar din French Quarter oferă un refugiu perfect pentru a savura un Pimm’s Cup răcoritor sau un Sazerac clasic.
Napoleon House este un exemplu perfect de bar tradițional american, care a rezistat testului timpului.
Tiki Ti, Los Angeles
Cultura tiki a cunoscut un puternic reviriment în ultimul deceniu, iar Tiki Ti din Los Angeles este unul dintre puținele baruri originale care au supraviețuit. Fondat de Ray Buhen, un veteran al industriei tiki, barul oferă o experiență autentică, cu cocktailuri clasice preparate după rețetele originale.
Tiki Ti este o adevărată capsulă a timpului, care ne transportă înapoi în epoca de aur a tiki-ului.
Imagini via grandlife.com, tripadvisor.com, hellojetlag.com, punchdrink.com