Primul tur al alegerii noului președinte al Uniunii Salvați România (USR) are loc luni și marți, cu șase candidați în cursă. Dacă niciunul dintre aceștia nu obține 50% plus unul din voturi, va fi organizat un al doilea tur joi și vineri.
Conform statutului USR, președintele Uniunii este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat al membrilor, pentru un mandat de patru ani. Alegerea se face prin intermediul unei platforme IT colaborative.
În prezent sunt aproximativ 25.000 de membri cu drept de vot. La ultimele alegeri pentru șefia formațiunii, Uniunea a avut nevoie de două tururi.
Șase candidați
Elena Lasconi este văzută ca favorita competiției, mai ales după succesul înregistrat la alegerile locale, unde a obținut un nou mandat de primar al municipiului Câmpulung, cu aproape 70% din voturi.
În competiția internă a USR, Lasconi se bazează pe sprijinul mai multor lideri, printre care Lucian Stanciu-Viziteu, Claudiu Năsui și Cristina Prună.
Un alt candidat cu șanse este Cristian Seidler, deputat și specialist în legislația muncii și pensii.
Surse din interiorul USR au precizat că Seidler ar putea beneficia de susținerea echipei lui Dan Barna, deși nu există poziționări clare în acest sens. Seidler este un membru vechi al USR, fiind parte din Uniunea Salvați Bucureștiul încă din 2016.
Radu Hossu este cunoscut pentru activitatea sa în sprijinul Ucrainei de la începutul războiului cu Rusia și face parte din echipa Coliban de la Brașov. Ceilalți trei candidați, Vasile Dincă, Luiza Oancea și Vasile Gabriel Filip, sunt cotați cu șanse mici.
Calendarul alegerilor
Conform calendarului intern al USR, luni și marți va avea loc primul tur al alegerilor, iar în caz de nevoie, al doilea tur se va desfășura joi și vineri. Sâmbătă, va avea loc votul pentru noul Birou Național.
Președintele USR joacă un rol esențial în poziționările publice ale partidului, însă eficiența acestuia depinde de sprijinul majorității în Biroul Național. Biroul Național, organismul executiv al USR, este compus din 25 de membri, dintre care 24 sunt aleși de congresul USR, iar președintele este membru de drept.
Alegerile pentru Biroul Național se desfășoară pe principiul proporționalității. Candidații pot participa individual sau pe liste colective. În prezent, majoritatea în Biroul Național este deținută de grupul Drulă-Barna, fapt care a contribuit la plecarea lui Dacian Cioloș din partid în 2022.
Astfel, alegerile pentru președinția USR și pentru Biroul Național sunt deosebit de importante pentru viitorul partidului și pentru stabilirea direcției sale politice.