Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în seara zilei de marți, dar și miercuri, vor ajunge din Nordul Africii mase de aer ce vor aduce cantități importante de praf saharian, Ca urmare a ploilor prognozate în România, în următoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi observate în mai multe zone din țară.
Astfel în perioada 21 – 22 mai circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, peste sud-estul Europei.
În seara zilei de marți (21 mai) și în cursul nopții de marți spre miercuri (21/22 mai) această masă de aer va fi prezentă și deasupra României, în special peste regiunile vestice și sud-vestice, în timp ce miercuri (22 mai) va mai fi prezentă peste nord-vestul, centrul și sudul României.
Ca urmare a ploilor prognozate în țara noastră, în următoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele menționate mai sus.
Datele colectate de serviciul Copernicus privind schimbările climatice al UE arată că în ultimele luni au fost din ce în ce mai multe episoade în care masele de aer din nordul Africii au adus cantități de praf din Sahara.
Pericol pentru sînătate
Praful saharian este periculos pentru sănătate, declară medicii de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara. Aceștia recomandă evitarea deplasărilor când praful saharian se abate peste România, iar persoanelor cu boli pulmonare să poarte mască de protecție.
În cazul persoanelor cu diferite boli pulmonare, de exemplu cele cu astm, acestea pot avea parte de o exacerbare a simptomelor. De asemenea și în cazul celor cu boli respiratorii cronice, praful saharin poate duce la episoade de wheezing (respirație șuierătoare) și în cazuri mai grave chiar la insuficiență respiratorie.
Nisipul fin din componența norului de praf poate conține de la particule de magneziu, fier, calciu și până la microgranule de fosfor și mercur.