„Activitățile anti-ucrainene sistematice ale acestui politician, care sunt contrare intereselor naționale ale Ucrainei și încalcă suveranitatea de stat și integritatea teritorială a acesteia.”
Aici este întreaga cheie a acestei informări, chiar dacă în scrisoarea reprezentanților statului ucrainean nu se lămuresc următoarele aspecte: de ce a făcut Simion aceste acțiuni, dacă a fost stimulat, plătit, influențat sau folosit în orb de către alt actor statal.
Acțiunea lui Simion de încălcare a suveranității unui stat este gravă și a produs consecințe. Granițele unui stat nu se schimbă cu acțiuni subversive, ci doar prin acordul părților. Nici măcar cu Moldova nu poți face reunirea decât prin acord, altfel e act de război.
Desigur, după ce în spațiul public politicienii au spus că „sunt dovezi, filmulețe date de polonezi la Bruxelles”, după ce președintele Comisiei de control SRI a spus că sunt „acuzații și dovezi clare” că George Simion a avut întâlniri cu agenți GRU, românii așteptau dovezi clare privind implicarea liderului AUR.
Hârtia venită de la ucraineni a fostă văzută ca un mare fâs de toți cei care sperau la dovezi concrete. Și așa este în percepția publică.
Doar că, dovezile concrete nu se dau nici prin fax, nici ca răspuns la o solicitare a premierului român, prin care se cere să se spună motivele pentru care a primit interdicția și nu se cer dovezile.
Aici a jucat foarte bine Marcel Ciolacu, cerând doar motivele, pregătind tot acest moment prin declarațiile de-a lungul vremii și prin actul final: publicarea corespondenței.
Nici sursele nu se deconspiră și nici probele nu se pun în plic.
Simion a exploatat imediat situația și a pus accentul pe „unionismul său” pe patriotism, întorcând situația în favoarea sa.
Chiar dacă pare că ne îndreptăm spre „spălarea lui Simion”, o să reiau aici câteva elemente privind activitatea liderului AUR în Moldova.
Unionismul a existat ca un curent politic în Moldova încă din anii 90. Au fost partide unioniste, au fost lideri unioniști locali, așa cum au fost mulți politicieni români care au luptat pentru unionism.
Acțiunile lui Simion au fost însă ieșite din tipar. De ce? Pentru că el s-a manifestat agresiv, pentru că momentele în care acționa erau momente de instabilitate mare, când statul moldovean era în pericol, pentru că a alocat resurse financiare și logistice importante.
Tot ce făcea Simion când statul moldovean era în pericol să se rupă, folosea doar Moscovei.
Era doar un om iresponsabil care nu știa efectele acțiunii sale, era folosit în orb sau era perfect conștient de ce face?
Nu poți să pui paie pe foc sub pretextul unionismului, să lucrezi la destabilizarea statului moldovean când știi că sunt trupe ruse în Transnistria, când poți să te gândești că Federația Rusă nu va accepta crearea altui stat și tu îi oferi practic motivul pe care l-a mai folosit, să intre și să își „apere cetățenii rușii”.
De aceea, tot ce s-a întâmplat în Moldova nu poate ieși încă din zona de suspiciune. Analiza de mai jos, publicată în 29 martie 2023. vă detaliază exact situația de la acea vreme:
„George Simion și spionul rus
Ieri, Anatol Șălaru a dezvăluit faptul că SIS ul moldovean a avut informații despre George Simion că s-a întâlnit cu rezidentul FSB din Cernăuți. Un contact cu un agent al unui serviciu de informații nu înseamnă automat că ai fost și recrutat. Poate ai avut o întîlnire în care doar ai discutat politică sau ți s-au dat niște idei sau ți s-a promis sprijin financiar. Există prezumția de nevinovăție, poate nici nu știai cu cine te vezi.
Simion neagă că s-a întâlnit cu spionul rus. E și normal.
Dar să vedem cum a început totul și când s-au produs primele acte care au dus la interdicția lui Simion în Republica Moldova.
Anul 2015. Atunci a primit prima dată interdicție. 13 mai 2015.
„La 13 mai 2015, în baza art. nr. 55 din Legea 200 din 16 iulie 2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, Simion George-Nicolae a fost declarat persoană indezirabilă pentru o perioadă de 5 ani. În perioada respectivă, George Simion nu are dreptul de a intra in Republica Moldova.
Decizia a fost adusă la cunoştinţă contra semnătură. Instanţa de judecată, care a examinat contestaţia străinului, a suspendat executarea deciziei, până la examinarea cauzei în fond. Curtea de Apel, prin decizia din 30 noiembrie 2015, a casat încheierea instanţei de fond şi a respins solicitarea de suspendare a deciziei de declarare a persoanei indezirabile.”
În 2018 George Simion a fost declarat persoană indezirabilă: ”George Simion a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova în baza „estimărilor și analizei riscurilor” făcute de fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari. Cel puțin, așa se arată într-un răspuns semnat de actualul director al SIS, Alexandru Esaulenco, la o interpelare făcută de deputații Lilian Carp și Iurie Reniță.”( sursa Ziarul Național)
Hai să vedem ce se întâmpla în 2015.
În primul rând era un an cu o instabilitate politică foarte mare. În acel an au fost două guverne, Guvernul Gaburici-18 februarie-30 iulie 2015. Guvernul Streleț 30 iulie-20 ianuarie 2016.
Amândoi premierii veniți erau din PLDM, nu erau din partidul lui Plahotniuc. PLDM era partid pro european, a fost cel în timpul căruia s-a semnat Acordul de Asociere cu UE și se semnase regimul de vize. Moldovenii puteau să circule în UE.
Premierul Vlad Filat fusese înlăturat de la putere, picase și Guvernul Leancă, în 18 februarie 2015.
Se aflase de furtul miiardului. Un sistem de credite neperformante, pe modelul Bancorex din România, care funcționa de mulți ani, cu politicieni din toate partidele implicați, un ajutor plătit din bani publici pentru a astupa paguba, bani care au dispărut și ei.
În același timp, rușii încercau să prăbușească sistemul bancar din Republica Moldova. Era o situație critică.
În acel an erau proteste în stradă aproape zi de zi. Igor Dodon voia să câștige de pe urma protestelor. Andrei Năstase se lansa și el, era sponsorizat de doi oligarhi fugiți în Germania, care aveau interesul să se răzbune pe Plahotniuc. Situația era extrem de tensionată.
Partidele pro europene erau decridibilizate. Igor Dodon era noul star al politicii.
Maia Sandu încă nu era atât de cunoscută și nu își crease partidul.
A fost un moment în care nu știai dacă poți ține Republica Moldova pe drumul spre Vest și abia se semnaseră acordurile cu UE.
În toate acele evenimente a apărut și Simion care propovăduia unionismul, cu acțiuni de stradă. George Simion era liderul Acțiunii 2012.
Simion a făcut acțiuni de protest în Chișinău de tot genul, de la mitinguri, la blocat Piața Mare, pus corturi. Unioniștii din Republica Moldova au făcut de multe ori proteste, încercând să îl susțină pe Simion, acuzând regimul de la Chișinău de abuz.
Acum, ce mai trebuie să știți, mulți români au făcut opoziție activă în Chișinău la regimul Plahotniuc. Participau la mese rotunde, la emisiuni tv, niciunul nu a avut de suferit, nu a primit vreo interdicție în Republica Moldova. Erau oameni cu mult mai multă greutate decât Simion. Așadar, afirmațiile lui Simion că a deranjat regimul Plahotniuc sunt false. Sau nu asta a fost motivul real.
A fost folosit în orb de către ruși în ”războiul hibrid”? A fost parte a unui joc? Sau au fost doar acțiuni de profilare politică? La acest moment, nu se poate dovedi exact. Dar, cine știe, poate aflăm mai multe în viitor.”