La aproximativ doi ani după ce Ucraina a început să solicite țărilor NATO avioane de luptă F-16 pentru a o ajuta să lupte împotriva forțelor ruse, primele astfel de aparate de zbor urmează să sosească în prima parte a lunii viitoare, anunță Reuters.
Durata procesului, de a obține avioanele F-16 și până la instruirea piloților ucraineni pentru ca aceștia să poată zbura cu ele, a frustrat Kievul. Rusia a avut timp să-și pregătească apărarea pentru a încerca să anuleze impactul avioanelor F-16, iar Ucraina va trebuit să supraviețuiască.
„Până la sfârșitul anului 2024, Ucraina se așteaptă să aibă cel puțin 20 de piloți pregătiți să piloteze avioanele F-16”, a declarat Oleksandra Ustinova, președinta Comisiei parlamentare pentru arme și muniții de la Kiev.
„Este greu să soliciți mai multe avioane atunci când nu ai oameni care să le piloteze”, a spus aceasta, adăugând că, la început, Ucraina va avea mai multe F-16 decât piloți calificați.
Moscova cu ochii pe aeroporturile militare ale Ucrainei
Federația Rusă și-a intensificat deja atacurile asupra infrastructurii care ar putea fi utilizată pentru întreținerea și desfășurarea avioanelor F-16.
„Rusia lovește în fiecare zi toate aerodromurile, potențiale baze pentru avioanele F-16, inclusiv încercări de a deteriora pistele de aterizare și infrastructura. Aceste atacuri nu au avut nicio pauză în ultimele două luni, cel puțin”, a precizat Serhii Kuzan, președinte al Centrului ucrainean de securitate și cooperare.
Țintele vor deveni cu atât mai valoroase pe măsură ce vor sosi aeronavele, piloții și echipele de întreținere. Acest lucru este de natură să forțeze Ucraina să instaleze sisteme de apărare antirachetă pentru a le proteja, chiar dacă nu dispune nici de suficiente sisteme de apărare antiaeriană, nici de muniție.
„Trebuie să acceptăm faptul că aerodromurile vor fi mai bine protejate atunci când obiectivele civile vor fi cele atacate”, a declarat Kuzan, adăugând că fiecare bază ar avea nevoie de cel puțin două baterii Patriot și două baterii NASAMS pentru a fi protejată.
La mijlocul lunii iunie, Kievul a acuzat Rusia că și-a intensificat atacurile pe frontul de est în vederea „maximizării epuizării trupelor” ucrainene, înaintea sosirii ajutorului militar din Occident – mai ales a avioanelor de vânătoare de tip F-16.