Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), își face lobby intens pentru a fi luat în calcul de PSD pentru poziția de candidat la Președinție, dacă Marcel Colacu nu va fi desemnat, în eventualitatea un scor slab în alegerile locale și europene, susțin surse din interiorul formațiunii social-democrate.
El se află de ceva vreme într-o ofensivă publică de imagine. Sub aparența că îi face un serviciu lui Marcel Ciolacu, Remus Pricopie a lansat o serie de atacuri la adresa lui Mircea Geoană, cu scopul de a se legitima în percepția publică drept un potențial contracandidat a Președinție al secretarului general adjunct al NATO.
Din același motiv, Remus Pricopie s-a afișat în paralel cu Nicolae Ciucă, și el potențial candidat la Președinție din partea PNL.
Poziția lui Remus Pricopie în interiorul PSD este una destul de solidă.
În 2020, a fost propus premier de PSD și Pro România, după ce Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură.
Remus Pricopie este rectorul, pentru al patrulea mandat, al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
În decembrie 2019 a putut candida la al treilea mandat speculând o prevedere din Legea educației pe care chiar el a introdus-o, pe când era ministru al Educației în guvernul Ponta.
Soția sa a fost pusă vicepreședinte la Curtea de Conturi în locul lui Bădălău
Parlamentul a votat-o, anul trecut, pe Camelia Pricopie, soția lui Remus Pricopie, în funcţia de consilier de conturi, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi.
Ea a fost propusă de PSD pentru acest post.
Postul a rămas vacant după revocarea din funcție a lui Niculae Bădălău, fostul baron PSD de Giurgiu, reținut de DNA și apoi arestat preventiv.
Președinte al Academiei de Securitate înființate de Oprea
În 2015, Remus Pricopie a fost ales președinte al Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), instituție fondată de Gabriel Oprea, plagiator dovedit și fost coordonator de doctorat la Academia de Informații a SRI.
Instituția a fost înființată în 2012, s-a aflat în coordonarea științifică a MApN, MAI și SRI, iar membrii titulari au avut indemnizație viageră egală cu indemnizația membrilor titulari ai Academiei Române, în jur de 35.000 de lei anual la acea vreme.