Mai mulți membri ai echipei Trump s-au întâlnit cu Iulia Timoșenko și membri din anturajul lui Petro Poroșenko pentru discuții secrete. Publicația americană „Politico” citează drept sursă un expert în politică externă al Partidului Republican și trei parlamentari de la Kiev.
Întrevederea se pare că a avut ca temă principală organizarea unor alegeri prezidențiale în Ucraina, în viitorul apropiat.
Scrutinul prezidențial ar fi trebuit să aibă loc anul trecut în primăvară. Președintele Zelenksi a rămas în funcție ca urmare a prevederilor legii marțiale impuse după invazia rusească. Dată fiind situația delicată a țării sale, nu a existat nicio mișcare de opoziție față de prelungirea mandatului său.
La scurt după apariția informației în presă, atât Poroșenko, cât și Timoșenko au oferit reacții. Ambii au precizat că, atâta timp cât există încă un conflict activ, nu susțin organizarea unor alegeri prezidențiale, ci abia după ce se ajunge la o pace. Totodată, cei doi au confirmat că echipele lor discută fiecare în parte cu aliații Ucrainei și partenerii americani pentru a asigura o pace justă și siguranța țării lor.
Confruntare cu Rusia
Iulia Timoșenko a fost premierul Ucrainei în două rânduri, în timpul anilor 2000. Ea se afla în funcție inclusiv la momentul când a avut loc disputa cu Rusia pe contractul de tranzit al gazelor rusești prin conductele Ucrainei, în 2009.
Atunci, timp de două săptămâni, rușii au sistat livrările de gaze și mai multe țări din Europa au avut de suferit.
Ulterior, ea a fost învinsă de Viktor Ianukovici, candidatul pro-Kremlin, la alegerile prezidențiale, pentru ca apoi să fie condamnată la închisoare de către regimul pro-rus al acestuia. Timoșenko a fost eliberată după Revoluția portocalie de la Kiev din 2014.
Petro Poroșenko a învins-o apoi la alegerile prezidențiale din 2014, primele după ce rușii au ocupat Crimea, și separatiști din Donbas au declanșat războiul din estul țării. El a deținut funcția supremă până în 2019, timp în care au fost negociate acordurile de la Minsk, care ar fi trebuit să aducă pacea în Ucraina.
Cei doi politicieni au candidat ambii și în 2019, când Volodimir Zelenski a câștigat cu o majoritate confortabilă. Ei au fost aleși ca membri ai Verkhovna Rada, parlamentului de la Kiev și rămân lideri ai partidelor lor respective, ambele aflate în opoziție.
În ultimii doi ani, mai multe sondaje efectuate în țara aflată în război l-au dat ca favorit pentru o eventuală întrecere prezidențială pe Valeri Zalujnîi, fostul șef de stat al armatei Ucrainei. El a fost demis de Zelenski în 2024 și trimis ambasador la Londra.
Cu toate acestea, după disputa care a avut loc la Casa Albă între Zelenski și Trump, actualul președinte a avut un adevărat „boom” de popularitate. O cercetare sociologică făcută zilele trecute de către o casă de sondare britanică îl dă pe primul loc pe actualul șef cu 44%. Zalujnîi ar avea 20%, în timp ce Poroșenko 10% și Timoșenko aproape 6%.