În urma unui proces colectiv, NCAA (National Collegiate Athletic Association) a acceptat recent ca universitățile să poată distribui aproximativ 20 de milioane de dolari din veniturile sportive direct către sportivi, în fiecare an.
Se preconizează că acești bani vor merge în principal către fotbalul american și baschetul masculin, principalele sporturi generatoare de venituri.
Context
NCAA este organizația non-profit americană care guvernează sporturile universitare. Este cea mai mare organizație sportivă din lume, cu peste 1.100 de instituții distribuite în trei divizii, Divizia I incluzând cele mai mari și mai puternice programe sportive din SUA.
Campionatele NCAA sunt finanțate din veniturile generate din contractele de televiziune, vânzarea de licențe pentru merchandising si sponsorizări. Într-un comunicat oficial din februarie 2024, s-a anunțat că veniturile NCAA pentru anul fiscal 2022-2023 au fost de 1.3 miliarde dolari.
Mulți susțin că sportivii generează milioane de dolari pentru universități, dar nu sunt plătiți în mod corespunzător. Acest lucru este pe cale să se schimbe.
Ce implicații are această decizie
O structură care se va autofinanța din fonduri diminuate nu va mai putea asigura egala reprezentare a tuturor sporturilor. Dintre toate sporturile universitare cu risc de dispariție, săriturile în apă sunt în top.
Spre deosebire de Jocurile Olimpice, în NCAA, scafandrii fac parte din echipa de natație. Cu toate acestea, întrucât scafandrii au mai puține probe la competițiile NCAA decât înotătorii, ei sunt considerați mai puțin valoroși.
David Epstein (jurnalist New York Tmes) a publicat pe canalul lui de Substack un interviu cu Drew Johansen, antrenor principal la sărituri în apă la Universitatea Indiana și de patru ori antrenor principal al echipei de sărituri în apă a SUA. El este și autorul cărții „The Sports Gene: Inside the Science of Extraordinary Athletic Performance.”
David Epstein: Ce sporturi credeți că sunt cele mai expuse riscului în urma acordului NCAA?
Drew Johansen: Cu siguranță săriturile în apă. Mă mai gândesc și la lupte, scrimă, gimnastică masculină, atletism, chiar și înot masculin.
E posibil ca programe precum cel al Universității Indiana, care produc mulți olimpici, să fie restructurate până la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 2028?
Nu cred că se va ajunge în situația în care săriturile în apă să nu fie reprezentate la cel mai înalt nivel, dar sunt îngrijorat pentru antrenorii tineri din Diviziile II și III.
Impactul la nivelul echipei olimpice
Având în vedere că SUA este unică prin faptul că are un sistem olimpic legat de cel universitar, cât de dramatic credeți că ar putea fi acest moment de schimbare pentru cultivarea talentului olimpic în această țară?
Pentru mine, îmbinarea dintre cultura sportivă și educație este esența Cartei Olimpice și este ceea ce reprezintă NCAA. Și cred că NCAA se află la o răscruce de drumuri acum.
Vorbind despre industria noastră de sporturi de tineret, aceasta a devenit din ce în ce mai mult pay-to-play. Participarea adolescenților a scăzut, iar sporturile pentru tineri au devenit accesibile doar familiilor cu venituri mai mari. (În 2019, Project Play a constatat că „Copilul mediu de astăzi practică un sport mai puțin de trei ani, renunțând la vârsta de 11 ani.”) Cred că acest lucru este îngrijorător la nivel societal.
Societatea americană a folosit sportul pentru a ajuta la creșterea copiilor noștri. Și este în declin.
Citește și:
SUA înving China în clasamentul pe medalii de la JO Paris 2024
Cum se pot salva sporturile fără venituri
Ar putea deveni sporturile fără venituri sporturi generatoare de venituri?
Cred că pot genera venituri. Am condus cea mai mare academie de scufundări din țară o parte din cariera mea profesională. Dacă aceasta ar fi deținută și operată de un departament de atletism, ar fi o sursă de venit.
Dacă antrenorul principal al unei echipei ar fi responsabil și cu conducerea unui program de dezvoltare în comunitatea sa – utilizând aceste facilități, oferind înapoi comunității și mentorând tineri antrenori – ar putea genera venituri.
Ar plăti toate facturile? În unele cazuri, poate că da, pentru că în unele sporturi ai putea înscrie atât de mulți copii dacă le permiți accesul la aceste facilități universitare.
Aceasta este o propunere înfricoșătoare pentru un director sportiv. Dar trăim vremuri înfricoșătoare, așa că trebuie să fim creativi.