În București, patru dintre cele mai mari muzee au anunțat că nu vor participa la Noaptea Muzeelor 2024. Acestea sunt: Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.
„Ediția 20 trebuia să fie un motiv de sărbătoare și de celebrare a muzeelor. Din nefericire, foarte multe muzee din toată țara nu vor participa la eveniment în semn de protest față de întârzierile în promulgarea ordonanței care să reglementeze creșterea cu 20% a angajaților din sectorul muzeal. Dintre orașele ale căror muzee nu participă la Noaptea Muzeelor 2024 se numără: Baia-Mare, Satu-Mare, Bistrița, Suceava, Botoșani, Piatra-Neamț, Vaslui, Tulcea, Slatina, Târgoviște, Rm. Vâlcea, Brăila, Buzău, Hunedoara”, conform organizatorilor.
Pentru București, organizatorii împreună cu Societatea de Transport București (STB), au deschis o linie specială de autobuz pentru seara de sâmbătă, 18 mai. Linia specială va funcționa între orele 18:00-01:00, pe un traseu cuprins între Piața Presei și Piața Unirii.
La fel ca anul trecut, ediția din acest an este una comună între România și Republica Moldova. Astfel, vor putea fi vizitate obiective culturale în șase zone de peste Prut: Chișinău, Ocnița, Orhei, Pererîta, Slobozia Mare, Vorniceni.
Printre obiectivele care pot fi vizitate în Republica Moldova se numără: Muzeul Național al Culturii Române – Chișinău; Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău; Casa Memorială „Constantin Stamati” – Ocnița; Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”.
Lista muzeelor care pot fi vizitate de Noaptea Muzeelor 2024 în București și România.
Lista muzeelor care pot fi vizitate de Noaptea Muzeelor 2024 în Republica Moldova.