După retragerea Ramonei Chiriac din fruntea listei PSD- PNL pentru alegerile europarlamentare, cap de listă este pesedistul Mihai Tudose, plasat inițial pe poziția a doua.
În vara lui 2023, Europa liberă a dezvăluit că victima se angajase ca asistentă în vara lui 2019 la un europarlamentar „proaspăt ales”. Articolul nu indica vreun nume pentru agresor, dar era de notorietate că Tudose a preluat mandatul în urma alegerilor din mai 2019.
„A încercat s-o acapareze, la început. Eurodeputatul i-a oferit o carieră unde vrea ea, lucru pe care victima l-a refuzat insistent. I-a spus că vrea să-i cumpere o mașină de lux, pe care ea a refuzat-o. I-a dat un telefon sigilat, insistând să vorbească doar de pe el. A încercat s-o convingă să se mute în același bloc cu el. Am insistat că viața mea personală e viața mea personală. Că, «hai să mâncăm la prânz, seara împreună, să vizităm nu știu ce orașe, să jucăm șah seara. Nu, nu vreau, pe mine m-ai angajat să-ți fac discursuri, muncă legislativă, nu sunt damă de companie»”, a declarat femeia pentru jurnaliștii de la Europa Liberă, care au ales să-i protejeze identitatea.
Asistenta a mai spus că după ce a acceptat postul, europarlamentarul i-ar fi spus să meargă „în fața lui și a recunoscut la un moment dat că vrea să se uite la fundul meu.” „I-am spus că este inacceptabil. Multe remarci fizice, «ar trebui să te îmbraci mai mult în fustă, știi că ai craci frumoși, ce mironosiță ești». Vorbea cu organele masculine tot timpul, îl rugam, «când mergi cu mine pe coridor nu-ți bagi alea în toate cele». I-am zis că aici oamenii nu se comportă așa”.
Alte detalii relatate de femeie din interacțiunile cu șeful său (invitația acestuia de a juca șah și fractura pe care acesta a suferit-o la o mână, în 2019) se potrivesc cu pasiunea acestuia pentru acest sport și faptul că a a avut brațul în gips în acel an, incident relatat într-un articol de presă din decembrie acel an: ”(…) acum două luni, am pățit un incident, mi-am rupt o mână. Acccident casnic: m-am împiedicat. Evident că nu a trecut, s-a umflat, am chemat un taxi și m-am dus la spital, în Bruxelles, seara.”
Victima a povestit că, în acea perioadă, „a venit peste mine în cameră să-mi aducă o carte la 11 noaptea.” „Mă trezesc cu o bătaie la ușă, mă gândeam că e cineva de la hotel, s-o fi întâmplat ceva. Era el, am deschis ușa, a zis că a venit să-mi dea cartea și-mi zâmbea în toate felurile posibile, moment în care m-am panicat, am smuls cartea din mâna lui și am închis cealaltă ușă a anticamerei cu cheia”.
În materialul Europa Liberă România, fosta asistentă afirmă că șeful ei s-ar fi purtat foarte urât și cu o colegă de birou: „Ea era cârpa lui. O făcea vacă, proastă, în toate felurile. (…) Până am ajuns să plec (de la o întâlnire n.r.), devenise violent cu ea, a amenințat-o că-i trage una. (…) I-am spus colegei mele că știu cum e o relație normală în domeniul acesta. E foarte personală, într-adevăr, dar există un spațiu și respect, însă el nu le respectă. Eu nu îmi calc pe demnitate. Ea se uita la mine și îmi zice că el nu este un om rău. Eu nu pot să-l înțeleg, omul e un violator.”
În final, femeia a plecat de la cabinetul europarlamentarului incriminat și ar fi fost „susținută de către departamentul HR, care au ajutat-o să nu fugă plecând capul. S-au asigurat că a reușit să primească plată compensatorie, la care nu ar fi avut dreptul dacă și-ar fi dat demisia.” Invocând frica și influența fostului șef, ea nu a depus plângeri împotriva sa.
În articol se mai menționează faptul că „după ce a plecat din cabinetul lui, eurodeputatul a încercat să o amenințe și să o înjosească în orice fel. Apoi a început să se laude despre cum a dat-o afară. (…) Potrivit Florinei, mulți oameni i-au zis doar după ce plecase deja că ar fi vrut s-o fi avertizat. Oameni din ministere din România, cunoștințe care-i știau reputația deputatului și că el nu era în stare să lucreze cu bărbați, darămite cu femei. Că venea deja cu un lung istoric de hărțuire sexuală a angajatelor. Cercul tăcerii s-a perpetuat când colegii săi au refuzat să recunoască cum l-au văzut urlând la ea.”
Mihai Tudose (56 de ani) este unul dintre politicienii cu influență la vârful social-democraților. A fost premier în perioada 29 iunie 2017 – 16 ianuarie 2018, iar în 2019 a devenit europarlamentar din partea Pro România. Ulterior, a reintrat în PSD. Este căsătorit și are o fiică în vârstă de 25 de ani.
G4 Media a confirmat identitatea lui Tudose
Cel puțin patru surse politice au confirmat ulterior pentru G4Media.ro faptul că europarlamentarul despre care Europa Liberă România a dezvăluit că și-ar fi hărțuit sexual o asistentă din cadrul biroului de la Bruxelles, este Mihai Tudose.
Într-o discuție pe Whatsapp cu reporterul G4Media.ro, femeia a transmis referitor la identitatea agresorului: „Nu pot să vă confirm nimic”. Informații coroborate de G4Media.ro arată că incidentele au avut loc în perioada 2019-2020.
Mihai Tudose a declarat pentru G4Media că asistenta sa nu și-a dat demisia, ci el este cel care a concediat-o pe motiv că și-a pierdut încrederea în ea și a transmis următorul punct de vedere.
„Nu comentez. Nu m-a chemat nimeni, la nici o anchetă, nu a fost nici o acuzație oficială. Se trezește cineva să vorbească, nu intru în polemică. Am dat-o afară, a invocat că are burnout, nu intru în detalii”.
Activitate modestă
Activitatea lui Mihai Tudose în Parlamentul European este foarte modestă.
În cinci ani de mandat a adresat o singură întrebare Comisiei Europene, Consiliului sau Înaltului Reprezentant al Uniunii.
Întrebarea a vizat diferențele de calitate ce caracterizează unele produse de pe piața unică.
Contribuțiile la dezbaterile în plen pot fi numărate pe degete. În 2019 a vorbit o dată, în 2020 a vorbit doar de 6 ori, în 2021 de doar 12 ori, în 2022 de 8 ori, iar în 2023 de 7 ori, iar anul acesta singură dată.
Subiectele abordate de Mihai Tudose au fost unele lipsite de interes pentru România. Pe subiectul Schengen, acesta a vorbit doar o singură. Altfel nu a abordat adevăratele probleme cu care s-a confruntat România în ultimii 5 ani. Mihai Tudose a participat la 2 rapoarte în calitate de raportor alternativ și la 2 avize în calitate de raportor alternativ pentru aviz.