Industria AI din China se dezvoltă cu o viteză atât de mare încât a ajuns deja la a treia generație de companii. La început au fost ByteDance (cunoscută pentru TikTok) și triumviratul retailerilor online — Baidu, Alibaba și Tencent.
Apoi au urmat companii precum SenseTime, specializate în recunoașterea facială. Acum, o serie de noi startup-uri se îndreaptă către piața din SUA. Pe lângă MiniMax, așa-numiții „dragoni mici” AI includ Zhipu AI, Baichuan AI și O1.AI, fondată de fostul șef al Google China, Kai-Fu Lee.
Kai-Fu Lee, care s-a născut în Taiwan și a renunțat la cetățenia americană în 2011, este autorul cărții AI Superpowers: China, Silicon Valley, and the New World Order. Ideea principală a lucrării este că AI-ul chinez va progresa accelerat deoarece antreprenorii din spatele său au puține scrupule (cu excepția fricii de guvern) în urmărirea dominației tehnologice și comerciale.
Presiuni legislative americane și autoritarism chinez
O analiză Boomberg arată că dezvoltatorii chinezi s-au confruntat cu un parcurs dificil în ceea ce privește monetizarea aplicațiilor în propria țară.
Consumatorii interni sunt reticenți să plătească pentru aplicații de inteligență artificială. În plus, reglementările stricte le limitează utilitatea.
Fără cerere internă din China pentru a-și construi piața, acești „dragoni mici” vor depinde de consumatorii dintr-o țară care s-ar putea răzgândi și să le interzică activitatea — o soartă care pare să fie rezervată TikTok-ului.
Pentru a compensa costurile imense de dezvoltare și antrenare AI, unele companii tehnologice au ales cu succes piața din SUA, în ciuda creșterii supravegherii din partea legislatorilor.
Aplicația Talkie, un companion conversațional dezvoltată de MiniMax, unul dintre cei șase „mici dragoni” ai inteligenței artificiale din China, s-a clasat pe locul doi în clasamentul aplicațiilor de chatbot AI realizat de Sensor Tower în acest an.
Aplicația Question.AI, un ajutor pentru teme dezvoltată de firma de tehnologie educațională Zuoyebang, s-a clasat pe locul patru.
Descărcările Talkie în SUA au crescut cu 25% față de anul precedent, conform Sensor Tower, în timp ce descărcările Question.AI au explodat cu 225%.
Americanii de rând folosesc tot mai mult aplicațiile chinezești
În ciuda faptului că ByteDance, compania-mamă a TikTok, se află în centrul preocupărilor Washingtonului cu privire la posibilele amenințări la adresa securității, aceasta a lansat și mai multe aplicații AI pentru piețele externe.
Un exemplu este Hypic, un editor foto AI și generator de artă. Utilizatorii activi lunar ai Hypic în SUA, un metric cheie în sectorul tehnologic, s-au dublat față de anul precedent.
Popularitatea în creștere a acestor aplicații scoate la iveală slăbiciuni în eforturile fragmentate ale Washington-ului de a limita ambițiile AI ale Beijingului și de a proteja americanii de orice aplicație creată în China.
Controlul exporturilor menite să îngreuneze sectorul prin restricționarea accesului la cipuri și echipamente nu oprește ascensiunea globală a acestor startup-uri.
Iar legea propusă care ar forța TikTok să se desprindă de ByteDance sau să se confrunte cu o interdicție în SUA nu a împiedicat alte aplicații — inclusiv de la ByteDance — să pătrundă pe piață.
Citește și:
Jumătate dintre userii americani sub 30 de ani de pe TikTok consumă conținut politic
Subterfugiul startup-urilor chinezești
Aceste noi aplicații AI au depus eforturi considerabile pentru a-și ascunde originile chinezești. Dezvoltatorii Talkie și Question.AI sunt listați ca fiind companii din Singapore în magazinele de aplicații, deși nu este greu de descoperit legătura lor cu compania mamă din China.
TikTok și-a mutat sediul global în Los Angeles și Singapore și a făcut o promisiune de miliarde de dolari pentru a stoca datele utilizatorilor din SUA în afara Chinei, dar încă se confruntă cu amenințarea unei interdicții.
Pe măsură ce aceste aplicații câștigă popularitate în SUA, va fi foarte greu să evite aceeași soartă ca TikTok, conform lui Mark Manantan, directorul de securitate cibernetică și tehnologii critice la Pacific Forum, un think tank de securitate din Indo-Pacific.
Provocările geopolitice ale reglementării AI
Ascensiunea acestor aplicații AI cu origini chinezești ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru legislatorii americani că izolarea TikTok nu îi protejează pe americani de riscurile presupuse.
Ei pot continua să aștepte ca alte aplicații să câștige popularitate înainte de a le implica într-o confruntare geopolitică amplă, sau pot conveni asupra unui cadru cuprinzător de guvernanță a datelor și reglementare tehnologică care să nu vizeze doar o aplicație individuală.
Beijingul se află în mijlocul unui pachet masiv de stimulente pentru a sprijini economia. Scopul este acela de a ajuta, pe de o parte, sectorul său tehnologic să atingă o creștere sustenabilă acasă iar pe de altă parte să acționeze mai puțin intervenționist față de companiile care caută să devină globale.
Status quo-ul nu doar că dăunează afacerilor, ci și oamenilor prinși la mijloc, pe care autoritățile de la Beijing și Washington spun că încearcă să îi protejeze.
Foto: Pexels.com