Kamil Całus, expert în R. Moldova al think-tank-ului polonez Centrul pentru studii estice (OSW), a făcut, pe contul său de pe X, o radiografie a dezbaterii dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, pe care o publicăm integral.
„Ei bine, permiteți-mi să încep prin a spune că dezbaterea a fost mult mai plictisitoare decât am crezut că va fi.
De asemenea, am impresia că niciuna dintre părți nu s-a folosit pe deplin de o gamă extinsă de opțiuni pentru a-și lovi adversarul, până la urmă. Stoianoglo a fost deosebit de slab în această privință.
Sandu s-a concentrat pe prezentarea lui Stoianoglo drept un „cal troian” al Moscovei și al politicienilor și oligarhilor asociați care au condus și co-conducut Moldova până de curând.
De asemenea, ea a subliniat ineficiența lui Stoianoglo în calitate de procuror general (2019-2021) și a amintit că el a fost cel care i-a permis, de exemplu, lui Platon (una dintre principalele persoane implicate în așa- numitul „furt al miliardului de dolari” și așa-numitul laundromat rusesc”) să fugă din Moldova în Marea Britanie.
De asemenea, ea a încercat să arate că narațiunea „centristă” colportată de Stoianoglo (să fim prieteni cu toată lumea, să mergem în UE, dar să ne împerechem și cu Rusia) este sortită eșecului anticipat, fie și numai pentru că Ucraina îl vede ca pe „mâna Moscovei”.
Citește și:
Scopul unei astfel de narațiuni a fost simplu – descurajarea acelor alegători care reprezintă opțiunea „centristă” (ne integrăm în UE, dar nu antagonizăm Rusia). De fapt, Stoiangolo face apel la acest electorat. Dacă pot fi convinși că Stoianogolo minte și nu reprezintă centrul, ci un politician pro-rus, nu îl vor vota.
Stoianoglo, pe de altă parte, s-a concentrat pe de o parte pe construirea unei imagini de politician proeuropean, deși tocmai „centrist” (ceea ce face în mod constant de săptămâni întregi), iar pe de altă parte a încercat să-l prezinte pe Sandu ca fiind ineficient, incompetent și căruia nu-i pasă de drepturile minorităților (contrar practicii europene).
El i-a propus, de exemplu, lui Sandu – și chiar de la început – să semneze o declarație prin care să continue cursul pro-european indiferent de cine câștigă alegerile prezidențiale. Deși ar fi putut, într-adevăr, să facă o mulțime de acuzații împotriva actualului președinte (ca împotriva oricărui politician aflat la putere), nu a profitat la maximum de această ocazie. Nu a vorbit prea mult despre situația economică proastă, prețul ridicat al gazelor, inflație, migrație. Adică le-a menționat, dar ar fi putut să o facă mult mai încrezător și mai consecvent.
Mai presus de toate, factorii de personalitate i-au stat în cale. Stoianoglo era în mod clar mai puțin confortabil pe scenă. Era nesigur pe el.
La nivel de limbaj corporal, „vibrație”, carismă – Sandu a câștigat în mod decisiv. Experiența ei politică, ușurința de a vorbi în public și cunoștințele de limba română, mai bune decât ale lui Stoianoglo, erau clar vizibile. Stoianoglo s-a bâlbâit, a scăpat fire, a citit de pe o pagină, s-a pierdut în formula dezbaterii (a întrebat când trebuia să răspundă, a răspuns când trebuia să întrebe, a pierdut minute întregi din timpul său). Singurul moment slab – în cazul lui Sandu – a fost când a vorbit în rusă.
La nivel de merit, ambele părți au repetat argumentele deja cunoscute de toți moldovenii. Nimeni nu avea șanse să convingă pe cineva de ceva aici.
Dar, ca să fiu sincer, am răsuflat ușurat. Mi-era teamă că Stoianoglo va reuși să o strivească pe Sandu pentru toate greșelile din ultimii patru ani (aceleași care fac ca electoratul care o percepe negativ să depășească 50%). Totuși, acest lucru nu s-a întâmplat.
–––––––-
Kamil Całus este expert în Belarus, Ucraina și Moldova al think-tank-ului polonez Centrul pentru studii estice (OSW). A participat la schimburi academice la universitățile din Praga (Universitatea Charles), Moscova (Universitatea Lingvistică de Stat), Chișinău (Universitatea de Stat din Moldova) și Kiev (Universitatea Națională Taras Șevcenko). Este autor al cărții de eseuri și reportaje „Moldova. Un stat inutil” (Editura Czarne, 2020).