Hotărârea a fost luată de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională. Astfel prosumatorii existenți, care dețin sisteme de panouri fotovoltaice cu puteri instalate între 10,8 kW și 400 kW, vor fi obligați să-și monteze și instalații de stocare a energiei electrice produse.
Instalațiile de stocare ale prosumatorilor vor trebui să aibă fiecare putere de cel puțin 30% din puterea instalată a unităților de producție cu care sunt asociate, dacă puterea acestora este între 3 și 200 kW, și de cel puțin 50%, pentru puteri ale unităților de producție cuprinse între 200 și 400 kW.
Termenul de respectare a obligației de montare a instalațiilor de stocare data de 31 decembrie 2027.
Asociația Energia Inteligentă consideră stocarea parțială a energiei electrice produse de prosumatori este o măsură normală, din considerente de reziliență, siguranță și securitate energetică. Însă, nu făcută în acest mod.
„Dar asta trebuia să fie făcută de la bun început, astfel încât investiția să fie analizată din punct de vedere economic corect și mai ales prosumatorii existenți să nu fie puși în situația aberantă să schimbe echipamenete funcționale în regim on grid, care abia au fost achiziționate și să facă cheltuieli suplimentare de mii de euro„.
Anul 2023 a ieșit în evidență printr-o creștere bruscă a capacității instalate a prosumatorilor, de la 478 MW la începutul lui 2023, la 1.443 MW la sfârșitul anului.
În martie 2024, capacitataea instalată a fotovoltaicelor de pe case ajunsese la 1.618 MW, potrivit ANRE.