Se fac câteva comparații între cazul Șoșoacă și interzicerea unor partide politice în Moldova. Cred că sunt printre puținii analiști din România care știu foarte bine situația de peste Prut, așa că o să îmi permit să fac câteva precizări. Poate ajută.
În Moldova s-au interzis câteva partide care erau mecanisme ale lui Ilan Shor, care acolo acționează ca un proxy al rușilor.
Diferența dintre cazuri: în Moldova au fost instrumentate cazuri și s-a făcut legătura cauzală directă între vehiculele lui Shor și acțiuni de destabilizare a ordinii publice. Proteste care vizau răsturnarea puterii prin violență. (vezi presa moldoveană de acum 3 ani). În România nu a existat așa ceva.
În Moldova, s-a probat existența intrării unor fonduri, bani rusești pentru coruperea alegătorilor, pentru crearea unei rețele de alegători care să voteze pro- Shor/pro Rusia. În România nu a existat așa ceva.
În Moldova a picat o lege la Curte, lege care interzicea unor politiceni din cadrul partidelor lui Shor să candideze. În oglindă cu România, este exact invers. Acolo s-a respectat dreptul unui om de a fi ales.
În Moldova, la aceste alegeri, a fost scos din cursă un candidat, Igor Munteanu, dar pentru că nu au fost respectate prevederile privind semnăturile. Apropos, în Moldova există un sistem care scanează semnăturile strânse de candidați și le elimină pe cele în care sunt date false, incorecte.
În Moldova, acum 15 ani, i s-a interzis lui Usatîi să candideze, dar pe vremea aceea Usatîi făcea parte din același joc al Rusiei, iar atunci s-a făcut prin lege, ridicându-se pragul de vârstă.
Război hibrid
Moldova este într-un plin război hibrid. Rușii vin cu bani, agenți, propagandă și acțiuni subversive. Guvernanții se bat cu ce au. Nu le iau apărarea că și acolo sunt multe greșeli, dar nu se compară cu situația de la noi. În plus, politicienii de acolo, chiar din rândul PAS, sunt încă tributari mentalității rusești.
Moldova trebuie judecată prin prisma „interesului securitar” pentru că există altă miză și nu poți să îi ceri unei guvernări să fie impecabile când se bate cu FSB, mentalitatea unei bune părți a populației și cu sărăcia.
România este, de aproape 18 ani, în UE. Nu este permis ca după 18 ani să ai un astfel de comportament, să interzici unui actor să participe în cursă. Fie el și putinist în gândire.
Ciolacu și PSD au făcut o crimă împotriva statului de drept. În acest moment, fibra comunistă a ieșit la iveală. Doar în sisteme comuniste, autoritare i se interzice unui om să candideza.
Nu există comparații de niciun fel. Moldova abia intră pe drumul democrației, iar România este în UE și era de datoria oricărui politician să aibă liniile roșii în sânge.