Mișcările din ultima vreme de pe partea stângă a eșicherului politic din Republica Moldova sunt cel puțin ciudate. Nu trebuie să fii un mare strateg să observi că principalii oponenți ai Maiei Sandu, liderii care stau cel mai bine în sondaje, nu intră în cursa pentru președinție.
PSRM îl propune pe Stoianoglo ca prezidențiabil. Există mai mulți candidați ai stângii și deci o fragmentare foarte mare pe această parte.
Când știi cum funcționează lucrurile, nu ai nicio îndoială că pentru Stoianoglo s-a cerut un ok de la Moscova. Nimeni nu îl punea candidat fără să existe un „verde” de la Kremlin. Dodon a intrat în conservare, este pus pe line moartă.
De ce i se dă Maiei Sandu un adversar slab? Stoianoglo nu este profilat ca om politic, are o grămadă de vulnerabilități. Dodon cu toate dosarele lui era un candidat mai bun.
De ce nu există o opoziție pro-rusă unită și care să acționeze în comun și există mai mulți candidați care se canibalizează între ei?
Posibile răspunsuri:
Așa cum arată tabloul acum, Maia Sandu câștigă aceste alegeri fără emoții. Și rușii știu asta și probabil fac un joc prin care încearcă să își canalizeze eforturile, energia în altă parte.
Una din ipotezele principale: Miza rușilor la aceste alegeri este referendumul și obstrucționarea lui. Nu își doresc ca referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la UE să întrunească numărul necesar de voturi. Președinția Moldovei e în planul doi, mai ales că nu pot influența semnificativ lucrurile sau lupta e deja pierdută.
Cum poți lupta împotriva referendumului?
Să îl boicotezi-să nu fie o prezență de 33% și să nu existe 51% cei care spun „Da” pentru UE.
Cum poți face asta?
Cu câți mai mulți actori politici care îndeamnă la boicot?
De aceea, nu există o opoziție unită pro-rusă și se merge cu câți mai mulți actori. Pui mai mulți actori, care teoretic pot aduna mai multe voturi individual, să combată referendumul și să îndemne la boicot.
Încerci să convingi cât mai multe categorii din electorat să stea acasă, punînd cât mai mulți candidați care să vorbească pe limba lor.
Creezi o atmosferă ce poate duce la demobilizarea electoratului și de dreapta și de stânga: „oricum iese Maia Sandu, nu mai bat drumul până la secția de votare” (în special în diaspora, unde e mai greu cu votatul). Votantul de stânga oricum trebuie să stea acasă și să nu voteze la referendum.
Dacă mai aduci în joc și niște actori „pro europeni” care să nu facă campanie pro-referendum, atunci totul e perfect pentru Kremlin.
Moscova are două obiective. Unul anul acesta, unul anul viitor. Să nu treacă referendumul, iar la anul să nu mai existe o majoritate parlamentară pro europeană.
Rămâne de văzut cum va combate Maia Sandu strategia ruso-moldovenească și cum va reuși să mobilizeze electoratul propriu pentru a dejuca jocul adversarilor
Colaj foto: Unimedia.md