Primarul Capitalei, Nicușor Dan, și-a anunțat oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale. El dorește susținerea partidelor pro-europene: PSD, PNL, USR și UDMR.
„Suntem într-un moment de cumpănă, cel mai dificil după Revoluție. Românii au transmis la alegeri că nu se mai poate. (… Este nevoie de o schimbare fundamentală a modului în care statul răspunde la așteptările cetățenilor”, a spus Nicușor Dan.
Cele mai importante declarații ale lui Nicușor Dan:
Au existat discuții cu partidele?
E vorba de cele patru partide pro-occidentale, le-am informat de intenția mea, e o analiză care va urma. E o discuție care se poartă în paralel cu discuțiile despre formarea guvernului, e o discuție care va urma desigur.
Eu sunt primarul Bucureștiului. Acum trei săptămâni am avut un referendum, bucureștenii s-au exprimat în majoritare, o să facem tot ce ține de noi și continuăm pe buna credință a parlamentului pentru implementarea lor.
Dacă nu veți primi susținere și vor fi mai mulți candidați, nu cresc șansele extremismului?
Eu am venit azi în fața societății și am făcut o propunere și am prezentat o ipoteză care mi se pare cea mai potrivită.
Ce se întâmplă cu proiectele din București?
E o schimbare fundamentală în România care s-a manifestat la votul la alegerile din urmă cu două săptămâni. Dacă la alegerile anterioare mesajul oamenilor a fost „o să alegem varianta cea mai puțin rea”, la aceste alegeri mesajul a fost „nu mai merge așa”. Fiecare dintre noi trebuie să se readapteze la această situație și cred că acesta este modul în care pot să ajut la rezolvarea problemelor pe care societatea le are.
Cine ar trebui să răspundă pentru anularea alegerilor?
Eu cred că decizia CCR a fost necesară, cred că mai multe instituții ar fi trebuit să nu ne ducă să ajungem ca CCR să ajungă să anuleze niște alegeri care sunt în curs. Miza este ca instituțiile statului român să lămurească acele lucruri abia enunțate de CCR: influența unui actor străin, cheltuieli nelegale în campanie. Lipsa acestor informații poate să scadă încrederea oamenilor în instituțiile statului. Anularea unor alegeri e o chestiune foarte gravă.
Anunțul candidaturii poate interfera cu negocierile pentru Guvern?
E absolut legitim ca cele patru partide care vor să formeze coaliția să fie preocupate de ambele subiecte, e posibil să existe o interferență în discuțiile lor, ce pot eu să spun este că nu-mi doresc să fiu implicat în negocierile pe partea guvernamentală.
Ați spus că ați făcut o analiză. Care sunt argumentele de a candida?
Am încercat în ce v-am spus care ar trebui să fie calitățile unui președinte. Am vorbit de capacitatea de a aduce actori din zona privată, publică, specialiști pentru a genera politici publice, am vorbit de capacitatea de negociator, trebuie să-nțelegi preocupările diferitelor categorii socio-culturale, cel mai important și cred că miza României pentru următorii ani este capacitatea de a tranforma un stat foarte slab și capturat în mai multe zone într-un stat funcțional.
Aici e nevoie să cunoști funcționarea instituțiilor, e nevoie să ai abilitate politică, pentru că majoritățile contează, și e nevoie să cunoști mecanisme de justiție ca să zgâlțâi acest sistem fără să-l răstorni.
Eu cred că prin activitatea în această zonă de aproape 20 de ani sunt o persoană potrivită pentru asta.
De ce e România un stat slab?
Haideți să ne uităm la campania electorală, un candidat a apărut din senin, pretinzând că nu a cheltuit niciun ban, haideți să ne uităm la AEP, la Garda de Mediu, mergeți în instanțele de contencios și vedeți câte acte emise de autorități sunt anulate, să ne uităm la zone în care există corupție dar noi nu avem corupți… Sunt chestiuni pe care oamenii le înțeleg foarte bine.
Ce mesaj aveți pentru votanții lui Călin Georgescu?
Trebuie să respectăm opțiunea fiecărui cetățean care a votat. O parte dintre noi nu am avut toate informațiile, sunt convins că e doar începutul unui șir de informații, și de asta am spus că e important ca instituțiile să dea cât mai multe detalii despre ce s-a întâmplat. Mesajul meu e să se informeze și să voteze în cunoștință de cauză.
Ar trebui validată candidatura lui Călin Georgescu pentru viitoarele alegeri?
E o întrebare foarte bună. Pe de o parte, în ce privește contestarea apartenenței României la UE și la NATO, acest candidat este foarte apropiat de doamna Șoșoacă, care a fost exclusă. În ce privește declarațiile care încalcă anumite legi, aici trebuie să se pronunțe parchetul.
Vă retrageți dacă nu aveți susținerea partidelor?
Îmi doresc susținerea partidelor pro-europene, mai departe toate combinațiile posibile le vom analiza.