Istoricul Marius Oprea, specialist în istoria fostei Securității și a serviciilor secrete, susține că Bogdan Vacusta, fost ofițer DGIA apropiat de Călin Georgescu, a fost „subalternul” unui fost „comandant” al „rețelei GRU din România”. El a postat pe Facebook un text în care dezvăluie în premieră legăturile lui Călin Georgescu cu serviciul secret al MApN.
Bogdan Vacusta este cel alături de care Călin Georgescu a înființat Asociația „Pământ Strămoșesc”, al cărui sediu a fost percheziționat luni de către procurori.
„În 1994, a avut loc o predare de ștafetă în rețeaua GRU din România. „Corbii” au devenit „Corbii tineri” și au primit un nou comandant. Un general, ajuns chiar șef al Direcției Generale de Informații a Armatei, care a trecut în rezervă, de cum Constantinescu a cîștigat alegerile și s-a apucat de afaceri cu medicamente.
A fost reactivat, la ordin de la Moscova, de Ion Iliescu și pus chiar șef al Direcției de Înzestrare a Armatei (anecdotic vorbind, aceasta a fost și ocazia cu care, între altele, a alimentat cu AKM-uri de la Cugir ambele tabere din războiul civil din Congo – „teatrul de operații” de pînă mai ieri al armatei ”legionarilor” lui Potra).
Mult, mult mai discret, a alimentat cu „corbi tineri” structurile informative militate, dar și alte zone de interes.
Nu știu cînd, dacă el s-a întîlnit cu Georgescu atunci, ori ulterior. Dar că foști subalterni ai săi i s-au alăturat acestuia și au ieșit chiar la vedere: e un semn al apropiatei victorii, în fața căreia nu mai stă nimic.
Am avut și această confirmare. „Constantin Bogdan Vacusta a fost angajat al MApN, în structuri ale Direcției generale de informații a Apărării, în perioada 2002-2015”, este un răspuns oficial al Ministerului Apărării”, a scris Marius Oprea pe Facebook.
Marius Oprea
Specialist în criptomonede
Istoricul a publicat și informații din biografia lui Bogdan Vacusta, despre care a precizat că „a devenit, în structurile informative ale MApN, specialist în criptomonede.”
„La șapte ani după ce a plecat din structurile active, a fondat alături de Călin Georgescu Asociația „Pămînt Strămoșesc”.
Într-o lucrare de specialitate, Vacusta arată că anul 2022 „a fost anul care a marcat o creștere semnificativă a utilizării activelor virtuale pentru activități ilicite, cum ar fi evaziunea sancțiunilor. Majoritatea entităților care desfășoară aceste activități sunt legate de Rusia, Coreea de Nord și Iran, care fac obiectul sancțiunilor internaționale impuse de comunitatea internațională.
Lucrarea prezintă elemente cheie despre utilizarea activelor virtuale în activități ilicite de către entitățile sancționate” și analizează extrem de tehnic ”criminalitatea cibernetică, spălarea banilor, finanțarea terorismului, operațiuni speciale conduse de adversari”. Imaginați-vă recrutarea acestui specialist de partea adversă”, a punctat Marius Oprea.
Jurisdicție greșită
Istoricul susține că dosarul referitor la finanțarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu, anchetat în prezent de procurorii conduși de Marius Iacob „este de competența Parchetului Militar”.
„Dosarul Georgescu nu va avea nicio finalitate, atîta vreme cît e instrumentat de procurorul Iacob, nefericitul căutător al Elodiei. Nu din motive de competență profesională, ci jurisdicțională. Atîta vreme cît Georgescu nu e anchetat de Parchetul Militar, pentru mine acesta e un semn că el continuă să fie cîștigătorul în ”bătălia pentru România.”
Într-un post scriptum la postare, Marius Oprea dezvăluie că l-a „atenționat, la un moment dat, pe Hellvig printr-un canal de comunicare la îndemînă în legătură cu ”Corbii tineri” și cu proliferarea lor.”
„Am oferit chiar amănunte. N-am primit niciun răspuns, în afară de faptul că acela a fost momentul din care au început la adresa mea atacuri furibunde, pe diferite canale”.
Anchetă extinsă
Ancheta privind finanţarea campaniei electorale a lui Călin Georgescu s-a extins, procurorii dispunând percheziţii şi la o asociaţie fondată de Călin Georgescu împreună cu un fost ofițer de informații din MApN. Numele acesteia, „Pământul Strămoșesc” este legat de o revistă legionară din perioada interbelică.
Bogdan Vacusta, membru fondator al Asociaţiei „Pământul strămoşesc” alături de Călin Georgescu, a fost ofiţer la Direcția Generală de Informații a Apărării între 2002 și 2015, potrivit aceleiaşi surse.
În noiembrie 2024, atunci când a fost suprins în mai multe fotografii alături de Călin Georgescu, Bogdan Vacusta figura ca „director de dezvoltare” în cadrul conducerii Asociaţiei „Pământul strămoşesc” .
În ultima vreme, numele lui a fost citat în diverse articole legate de criptomonede, preluate inclusiv de o revistă de susținută de Academia Română.
Potrivit Digi 24, de-a lungul timpului, Bogdan Vacusta ar fi participat în mai mulți ani la conferințe în Federația Rusă.