„Palantir a început în domeniul securității naționale și apărării – acum lucrează cu Forța Spațială – și de atunci s-a dezvoltat datorită Guvernului SUA și contractelor sale”, scrie „The New York Times” într-un portret dedicat lui Alex Karp, CEO-ul companiei.
În prezent ajută Fiscul să identifice frauda fiscală și Administrația pentru Alimente și Medicamente să prevină întreruperile lanțului de aprovizionare și să aducă mai repede medicamente pe piață.
De asemenea, a asistat Ucraina și Israel în filtrarea datelor pentru a aduna informații relevante pentru războaiele în care sunt implicate – despre cum să protejeze forțele speciale prin cartografierea capacităților, cum să transporte în siguranță trupele și cum să vizeze mai precis dronele și rachetele.
În 2022, Alex Karp a făcut o călătorie secretă în Kievul devastat de război, devenind primul CEO major occidental care s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, căruia i-a oferit tehnologia Palantir.
Revista „Time” a publicat un articol despre Ucraina ca laborator pentru războiul AI, iar co-founder-ul Palantir s-a integrat cu trupele.
Alături de Israel!
În timp ce rolul Palantir în ajutarea Ucrainei a fost lăudat, colaborarea cu Israel este mult mai controversată, din cauza civililor care cad victime operațiunilor militare.
„Cred că există o dihotomie uriașă între modul în care elita vede Ucraina și Israel”, a spus Karp.
„Dacă intri într-un cerc de elită, respingerea Rusiei este evidentă, iar Israelul este complicat. Dacă ieși din cercurile de elită, este exact invers.”
Analistii independenți au declarat că Israelul, în timpul unei operațiuni din aprilie, nu ar fi putut doborî zeci de rachete și drone iraniene în câteva minute fără tehnologia Palantir.
Dar campania prim-ministrului Benjamin Netanyahu în Gaza, copiii înfometați și orfani, și moartea a zeci de mii de civili au atras indignare, inclusiv unele îndreptate către Alex Karp și Peter Thiel. În mai, protestatarii l-au prins pe Thiel într-o clădire studențească de la Universitatea Cambridge.
În ultimele zile, oficialii americani de rang înalt și-au exprimat îndoieli cu privire la conduita Israelului în război.
Poziția lui Karp privind susținerea Israelului este neechivocă. Compania Palantir a publicat un anunț de o pagină în „The New York Times”, anul trecut, cu mesajul „Palantir susține Israelul”.
„Avem în SUA un dublu standard când vine vorba de Israel”, mi-a spus el. Dacă atacul din 7 octombrie s-ar fi întâmplat în America, a spus el, am transforma ascunzătoarea dușmanilor noștri „într-o parcare”, „nu ar mai exista tuneluri.”
„Ceea ce facem este moral complex”
În martie, Karp a declarat CNBC: „Am pierdut angajați. Sunt sigur că vom pierde și mai mulți angajați. Dacă aveți o poziție care nu pune în pericol să pierdeți un angajat, de fapt nu aveți o poziție.”
Apoi a adăugat: „Dacă credeți că Occidentul ar trebui să piardă și că singura modalitate de a vă apăra este întotdeauna cu cuvinte și nu cu acțiuni, ar trebui să fiți sceptici față de noi. Cred întotdeauna că este dificil, deoarece criticii au dreptate atunci când spun că ceea ce facem este moral complex. Dacă susțineți Occidentul cu produse care sunt folosite în război, nu vă puteți preface că există un răspuns simplu.”
Are Alex Karp ai vreo remușcare cu privire la ceea ce face compania sa?
„Aș avea mult mai multe remușcări dacă aș crede că adversarii noștri sunt susținători ai statului de drept”, a spus el.
„Fără a fi idiot sau a pretinde că vreo țară a fost perfectă sau că nu există nedreptate, la final, ai vrea o lume în care America să fie mai sănătoasă și mai puternică sau nu?”
În 2019, manifestanții au protestat împotriva rolului Palantir Technologies în ajutarea Serviciului de Imigrare și Vamă al SUA.
Anti- TikTok
Întrebat despre interzicerea iminentă a TikTok în SUA, el a spus că o susține cu tărie.
„Nu cred că ar trebui să permiteți unui adversar să controleze un algoritm care este special conceput pentru a ne face mai lenți, mai divizați și, probabil, mai puțin apți din punct de vedere cognitiv”, a spus Karp.
El a catalogat demonstrațiile anti-israeliene din America drept o „infecție în interiorul societății”, reflectând „o religie păgână a mediocrității, discriminării, intoleranței și a violenței”. Asta l-a determinat să ofere 180 de locuri de muncă studenților care se temeau să rămână la facultate din cauza unei creșteri a antisemitismului în campusuri.
„Palantir este o diplomă mult mai bună pentru ei”, mi-a spus el. „Sincer, ne ajută, pentru că există oameni foarte talentați în universitățile din Ivy League care strigă ‘Scoteți-mă de aici!'”.
Un tip emoțional
Alex Karp devine adesea emoțional în apărarea Palantir. În iunie, când a primit un premiu dedicat lui Dwight Eisenhower, la o gală din Washington D.C. pentru executivii din domeniul securității naționale, a plâns. A spus că, atunci când trăia în Germania, se gândea adesea la tinerii din Iowa și Kansas care și-au riscat viața „pentru a elibera oameni ca mine” în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.
Susținând că produsele sale „au schimbat cursul istoriei prin oprirea atacurilor teroriste”, Karp a precizat că Palantir a „protejat și bărbații și femeile noastre pe câmpul de luptă” și „a luat viețile dușmanilor noștri”. „Nu cred că este ceva de care să ne fie rușine”.
================
Citește și:
Alex Karp, creatorul lui „Big Brother”. Începuturile Palantir Technologies (episodul 2)
================
El a spus publicului de la gală că a fost „certat” de oameni care „se numesc progresiști”.
„De fapt, eu sunt progresist”, a spus el. „Vreau mai puțin război. Opriți războiul având cea mai bună tehnologie. Dacă dușmanilor noștri nu le este frică, nu se trezesc speriați, nu se culcă speriați, nu se tem că furia Americii se va abate asupra lor, ne vor ataca. Ne vor ataca peste tot.”
El a adăugat: „Dacă nu câștigăm bătălia ideilor și nu reafirmăm ideea de bază, evidentă, că America este o aspirație nobilă, măreață, minunată, a unui vis din care suntem binecuvântați să facem parte, vom avea o lume mult, mult mai rea pentru toți noi.”
Revoluția AI
„Cum te asiguri că societatea este corectă atunci când mijloacele de producție au devenit mijloace pe care doar 1% din populație cunoaște de fapt cum să le folosească?” O întrebare spinoasă cu care vine Revoluția AI, crede Karp.
Jurnalistul NYT l-a întrebat dacă este de acord cu Elon Musk că AI va prelua în cele din urmă toate locurile de muncă.
„Cred că ceea ce este cu adevărat periculos este că oamenii care înțeleg cum să folosească acest lucru vor acapara o mare parte din piață și toată lumea se va simți lăsată în urmă.”
Stilul iconoclast și convingerile de fier ale lui Alex Karp au inspirat meme-uri și au atras o mulțime de adepți online – unii îl numesc Papa Karp sau Daddy Karp.
Nu este prezent pe rețelele sociale, dar fanii săi online îl tratează ca pe un mistic, fiind obsedați de tricourile albe, strânse pe corp, pe care le poartă la prezentările rezultatelor financiare, ținutele sale de schi norvegiene, părul său creț, jeanșii și ochelarii de soare italieni și sinceritatea sa extremă.
Viața personală
„Tind să am relații pe termen lung”, mi-a spus el. „Și prefer compania femeilor cu IQ foarte mare”, spune el. Inclusiv unele care îi spun că vorbește prostii.
Preferă ceea ce numește o atitudine germană față de relații, unde „ai un grad mult mai mare de intimitate”, a spus el, cu dormitoare separate și „propria lume, propriile gânduri și ajungi să fii singur mult timp”. Asta te face să recurgi mai puțin la mici minciuni despre unde ai fost sau cu cine ai fost.
În 2013, Alex Karp a declarat Forbes că „singurul moment în care nu mă gândesc la Palantir este când înot, practic qigong sau în timpul activității sexuale”.
A ridicat din sprâncene și a remarcat: „Ar trebui să fie tai chi. Nu știu de ce oamenii confundă întotdeauna tai chi cu qigong. Da, asta a fost în primele mele zile, când Palantir era o companie pre-publică și mi se permitea să admit că am avut activitate sexuală.”
Este adevărat că ideea de stabilitate și de a avea o familie îi dă urticarie?
„Există un anumit adevăr în asta”, a spus el. „Așa îmi place să trăiesc. Vedeți, stau aici și fac lucrurile liber. Mă antrenez. Practic tir.” Citește. „Cine altcineva are un roman de spionaj Len Deighton lângă o carte despre filozofia confucianistă?”
Rețeta norvegiană
Multe dintre grupurile sociale din Washington ar fi încântate să-l prindă pe eligibilul Alex Karp la o cină festivă. Spune că are „o viață socială excelentă”. Întrebat ce este asta, a răspuns: „În primul rând, sunt un schior de fond, așa că apoi fac tot acest antrenament.”
Unii dintre cei care îl cunosc pe Karp au povestit că Alex Karp a fost cel mai fericit, anul trecut, când jurnalistul Mike Allen a scris pentru Axios că grăsimea corporală a CEO-ului era de doar 7%.
Alex Karp este capabil să facă mai mult de 20 de mile de schi de fond fără să rămână fără suflare, dar există unele sporturi la care, a recunoscut, este „un zero complet”. „De exemplu, sporturile cu mingea. Sunt foarte prost la ele.”
Spre deosebire de Elon Musk și alți regi ai tehnologiei, Karp nu folosește ketamina sau alt drog. „Drogurile mele sunt atletismul”, a spus el. „Îmi place să beau, dar acum am trecut la a bea foarte puțin pentru că am observat că dacă călătorești tot timpul, alcoolul îți afectează cu adevărat creierul.” Este pe drum aproximativ 240 de zile pe an.
Elon Musk și Alex Karp la un forum AI din Washington anul trecut. Foto: Haiyun Jiang pentru „The New York Times”
„Nu sunt vânător. Sunt un artist cu un pistol”
Alex Karp a povestit și despre dislexia sa: „Cred că acest lucru nu scade, ci este probabil să crească. În 40 de ani, nu voi mai putea citi.”
În New Hampshire, am avut un prânz de paste cu homar – și-a ținut butonul de panică pe masă – și apoi am plecat la vânătoare pe proprietatea sa. A lovit precis țintele cu un pistol de 9 mm de la 264 de metri. Când un asistent a sugerat ca un fotograf să nu îl fotografieze în timp ce trăgea, Karp a respins ideea.
„De fapt, sincer, armele ar fi mult mai bine reglementate dacă ar face acest lucru cineva care cunoaște armele”, a spus el. „Nu sunt vânător. Sunt un artist cu un pistol.”
Ulterior, Alex Karp a subliniat că a tras asupra țintelor care erau de aproximativ două ori mai departe de el decât distanța dintre Donald Trump și potențialul său asasin. „E ceva cu adevărat în neregulă cu securitatea celor care vor să ajungă președintele SUA”, a spus el. „Toți acești oameni au nevoie de un alt nivel de securitate.”
„SUA trebuie să proiecteze mai multă putere”
Karp crede că democrații trebuie să proiecteze mai multă putere: „Suntem suficient de puternici pentru a ne speria adversarii astfel încât să nu intrăm în război? Chinezii, rușii și iranienii cred că suntem puternici? Președintele trebuie să le spună că, dacă trec aceste linii, asta este ceea ce vom face.”
El crede că în America și în Europa, incapacitatea sau nevoia de a securiza granițele alimentează autoritarismul.
„E destul de simplu: nu securizezi frontiera, stimulezi extrema dreaptă”, a spus el. „Și odată ce faci asta, nu poți scăpa de ei. Am văzut asta în Brexit, o vedem cu Le Pen în Franța, o vezi în toată Europa. Acum o vezi în Germania.”
„Controlul frontierelor ar trebui să fie mult mai strict”, a continuat el.