Până la urmă este normal ca liderii partidelor din România să își facă campanie acolo și să prindă voturile moldovenilor care au și cetățenia română.
Marcel Ciolacu se vede cu liderii PSDE și speră să ia și el niște voturi, să îl ajute partenerul politic din Republica Moldova.
Cum se iau voturile din Republica Moldova? După Traian Băsescu, care efectiv era iubit de electoratul pro- european, nu a mai fost efervescență, electoratul moldovean nu a mai venit să voteze la alegerile ce contau pentru România, mânați de o idee.
Voturile se obțin mai mult cu ajutorul rețelelor partidelor. Pe mobilizarea pe care o face în teritoriu partidul partener.
Așadar, va conta enorm în clasament, mobilizarea pe care o va face partidul partener.
PNL și USR pot beneficia de sprijinul PAS.
PSD poate beneficia de sprijul PSDE. Pe sub masă, Ciolacu mai poate vorbi cu Ion Ceban, primarul din Chișinău. Dar în ultima vreme relațiile s-au răcit. A citit în sfârșit și Ciolacu informările serviciilor despre legăturile lui Ceban cu rușii.
Cum va juca PAS? Va mobiliza rețeaua pentru PNL, cu care este partener și coechipier în EPP?
Sau va ajuta USR?
Probabil va încerca un joc dublu. Depinde de guvern, depinde de ajutoarele venite din România. PNL e la putere. Mai e și Iohannis la mijloc.
Va da voturi la USR? Probabil unele filiale vor face asta într-un joc coordonat. De ce? Pentru că, de multe ori, există acel impuls pe care ei și l-au făcut un mod de viață: „Vițelul care suge la două vaci nu moare de foame”.
Și, pentru că, de multe ori, viața bate filmul, un lider PAS, Lilian Carp, șeful Comisiei de apărare și fost candidat la Primăria Chișinău, este membru USR în România, adică în alt partid, cu altă familie politică față de partidul PAS, în care activează în Moldova.
Ca să mai ziceți că zicalele precum cea cu mielul blând nu sunt valabile și azi.
Oricum, succes tuturor partidelor românești pe teritoriul moldovean. Până la urmă, o campanie bună acolo înseamnă o contribuție la curentul pro- european , la stimularea acestuia.