Visul american clasic, acela de a te căsători tânăr și a-ți cumpăra o casă, pare să dispară. Datele recente arată o schimbare dramatică în modul în care trăiesc adulții tineri (18-34 de ani) din Statele Unite, cu o creștere semnificativă a celor care locuiesc cu părinții sau rudele apropiate, comparativ cu cei care locuiesc cu un soț/o soție.
Pe la sfârșitul anilor 1960, aproape 40% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani locuiau cu partenerul de viață. În prezent, această cifră a scăzut la doar 6%.
Dacă mai luăm în calcul și faptul că rata divorțurilor este în prezent de 2 ori mai mare comparativ cu anii ‘60, atunci nu e de mirare că 71% dintre respondenți au declarat că locuiesc fie cu părinții (56%), fie cu alți membri ai familiei (15%), fiind de departe cea mai frecventă formă de locuire.
Evoluție
Această tendință se regăsește și în grupa de vârstă 25-34 de ani. Procentul celor care locuiau cu partenerul de viață în anii ‘60 depășea 80% iar în prezent acest procent a scăzut la 39%.
Segmentul celor care locuiesc în prezent cu familia este de 28%, in creștere de la puțin peste 10%.
Experții subliniază o combinație de factori culturali și financiari. Vârsta medie a primei căsătorii este în creștere, iar achiziționarea unei case a devenit mult mai dificilă. Vârsta medie a cumpărătorilor de locuințe a crescut cu un deceniu în ultimii 20 de ani, ajungând la 49 de ani în 2023.
Lipsa accesibilității la o locuință proprie joacă un rol important, raportul preț-venit al caselor crescând vertiginos în majoritatea zonelor metropolitane din SUA din 1990 încoace.
Acest trend sugerează că locuitul cu părinții sau rudele apropiate ar putea deveni curând norma pentru adulții tineri, depășind potențial numărul celor care aleg să locuiască cu un soț/o soție.