Primul pasager care a călătorit cu mașina zburătoare este legenda muzicii electronice Jean-Michel Jarre, acesta urmând să susțină concertul “Bridge From The Future” în Bratislava pe 12 mai, scrie „Digital trends”.
„A fost o onoare și o experiență uimitoare să fiu primul pasager al AirCar. Tehnologia din viitor la care visam odinioară devine acum realitate. Această invenție s-a născut în Slovacia, inima Europei, locul unde au avut loc nenumărate revoluții în artă, cultură și tehnologie.”
Vehiculul este în mare parte opera lui Stefan Klein, fondatorul și directorul general al KleinVision, cu sediul în Slovacia, și este în curs de dezvoltare de câteva decenii.
Remarcabilul vehicul a înregistrat deja 130 de ore de zbor și peste 520 de decolări de la zborul său inaugural în 2019, iar acum doi ani a primit un Certificat de navigabilitate.
Caracteristici
AirCar este alimentat cu benzină și folosește un motor BMW și o elice fixă pentru a se deplasa. Are o viteză maximă de croazieră de 190 km/h și a zburat până la 2.500 de metri.
Următoarea versiune a AirCar este estimată să aibă o viteză maximă de croazieră de 300 km/h și să poată parcurge până la 1.000 km cu un singur rezervor de combustibil.
Decolează la aproximativ 120 km/h după un run-up de 300 de metri, așa că oricine dorește să îl folosească pentru naveta la serviciu va avea nevoie de o alee foarte lungă.
În circa un an, astfel de vehicule vor putea intra în uz comercial cu un preț de achiziție de 500.000 dolari, producția lor fiind făcută în China.
Din fericire, AirCar are și un sistem de deschidere a parașutei în caz de probleme la motor sau alte defecțiuni în timpul călătoriei prin nori.
În timp ce multe companii dezvoltă aeronave electrice mici cu decolare și aterizare verticale (eVTOL) în speranța de a lansa servicii de taxi aeriene în interiorul orașelor, AirCar este mai potrivit pentru călătoriile între zonele urbane și, după ce aterizează, poate ieși de pe pistă și circula pe drumurile obișnuite.