Alegerile legislative anticipate din Franța au adus în prim-plan o nouă configurație politică, cu Alianţa Noul Front Popular (NFP) clasându-se pe primul loc în turul doi.
Aceasta este urmată de macronişti și Partidul Rassemblement National (RN) de extremă dreaptă, conform primelor estimări ale agențiilor de sondare a opiniei publice, Ifop și Ipsos.
Cu toate acestea, niciun bloc politic nu a reușit să obțină majoritatea absolută necesară pentru a forma un guvern, ceea ce aruncă Franța într-o situație politică incertă.
Rezultatele alegerilor
Conform estimărilor, NFP a obținut între 172 și 215 mandate, devenind astfel prima forță politică în Adunarea Națională, depășind performanța din 2022 când au avut 151 de deputați sub culorile NUPES.
Tabăra prezidențială, reprezentată de macronişti, se clasează pe locul doi, cu 150-180 de mandate, ceea ce reprezintă o scădere semnificativă față de rezultatele de acum doi ani.
Partidul Rassemblement National, împreună cu aliații săi, a obținut între 120 și 150 de mandate, o creștere istorică față de cele 89 de mandate din 2022, însă insuficientă pentru a forma un guvern sau pentru a-l instala pe Jordan Bardella la Matignon.
Partidul Les Républicains și alte formațiuni de dreapta sunt creditate cu 60-65 de mandate, iar diverse alte formațiuni de stânga au obținut aproximativ zece mandate.
Reacții
Emmanuel Macron a îndemnat la prudență, afirmând că rezultatele alegerilor nu răspund clar întrebării „cine guvernează”. În contextul acestui peisaj politic fragmentat, președintele francez va trebui să navigheze printr-o perioadă de negocieri intense pentru a forma o coaliție guvernamentală viabilă.
Jean-Luc Mélenchon, liderul LFI (La France Insoumise), a cerut președintelui Macron să recunoască înfrângerea și să permită NFP să formeze guvernul. „Președintele trebuie să se încline și să-și accepte înfrângerea. Premierul trebuie să plece. Președintele trebuie să cheme NFP să guverneze”, a declarat Mélenchon.
Implicațiile pentru Franța și Europa
Această împărțire în trei mari blocuri politice aruncă Franța într-o situație politică fără precedent în a cincea republică. Absența unei majorități clare complică formarea unui guvern stabil și deschide calea pentru negocieri complexe și posibile alianțe neașteptate.
Această situație reflectă și o mobilizare puternică a alegătorilor, cu o prezență la vot de 67%, cea mai ridicată din 1997 încoace.
Franța se pregătește acum pentru o perioadă de negocieri intense, în care se va decide viitorul guvernului și direcția politică a țării.
Știrea inițială
Rassemblement National – RN, partidul de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen, se poate îndrepta astăzi spre un rezultat istoric, care îl poate transforma în cea mai mare grupare politică din parlamentul francez. Rămâne însă o întrebare: va câștiga RN și majoritatea necesară formării unui guvern sau va reuși alianța de stânga Noul Front Popular (NFP) împreună cu blocul centrist al președintelui Emmanuel Macron să producă surpriza? – relatează Reuters și AFP. Primele estimări ale votului de astăzi vor fi disponibile la ora locală 20.00 (21.00, ora României), imediat după închiderea urnelor.
Mai multe sondaje, publicate în această săptămână, arată că extrema-dreaptă franceză, condusă de Marine Le Pen nu va putea obține majoritatea, după alegerile din turul 2 de duminică, 7 iulie.
Șanse
Un fapt rămâne sigur și anume că partidul de extremă-dreapta Rassemblement National – RN este pe cale să obțină o victorie, dar nu și majoritatea absolută, după al doilea tur al scrutinului parlamentar de mâine. Potrivit mai multor sondaje recente, ultimul dintre ele publicat vineri, în ultima zi de campanie, RN ar obține maxim 230 din cele 289 de locuri necesare pentru o majoritate guvernamentală. În ciuda rezultatelor din sondaje, majoritatea politicieni francezi au îndemnat însă la prudență, relatează Reuters și Le Monde.
Un sondaj OpinionWay pentru cotidianul economic Les Echos a arătat că Rassemblement National va obține 205-230 de locuri la scrutinul de duminică, față de alianța de stânga Noul Front Popular (NFP), creditată cu 145-175 de locuri, și a blocului centrist al președintelui Emmanuel Macron, cu 130-162 de locuri.
Proiecție
O analiză Harris Interactive pentru revista Challenges și posturile M6 și RTL a sugerat de asemena că extrema dreaptă va câștiga între 190 și 220 de locuri.
Însă politicieni au preferat să rămână precauți. Eurodeputatul socialist Raphael Glucksmann, unul dintre liderii politici ai Noului Front Popular, a declarat pentru postul de radio RTL că: „lumea nu ar trebui să fie convinsă că RN nu va obține o majoritate absolută și pentru a preîntîmpina acest lucru alegătorii vor trebui să se prezinte masiv la vot”.
La rândul ei, Marine Le Pen, a declarat pentru BFM TV că încă mai crede că partidul său ar putea obține o majoritate absolută, în ciuda faptului că cea mai mare parte a peisajului politic francez s-a aliat împotriva sa: „…am impresia că toate acestea sunt menite să îi demotiveze pe alegătorii noștri. Din fericire, îi cunosc și știu că sunt foarte motivați, așa că le spun cu adevărat să meargă la vot”, a spus Le Pen, adăugând: „Cred că avem o șansă serioasă de a avea o majoritate absolută în Adunarea Națională”.
Reamintim că pentru o majoritate guvernamentală, sunt necesare 289 de locuri în Adunarea Națională, iar în acest moment pare mai probabilă o alianță dintre Noul Front Popular și blocul lui Emmanuel Macron decât o victorie absolută a RN condus de Le Pen și Jordan Bardella.
Până atunci însă, trebuie să așteptăm verdictul urnelor pentru cele 501 circumscripții în care au mai rămas de ales câte un deputat.