„Unul din principalele scandaluri ale Jocurilor Olimpice de vară de la Paris s-a învârtit în jurul boxului feminin: numeroși critici ai activismului trans au început să atragă atenția asupra participării a două sportive care au picat testele anul trecut, posibil, legate de determinarea genului. Aceste teste au fost însă efectuate de o organizație aflată sub controlul unui om de afaceri rus cu legături strânse cu Putin”, scrie BBC Rusia.
Relatările presei despre scandal s-au suprapus cu dispute privind drepturile persoanelor trans în societatea occidentală. Criticii spun că, din cauza agendei trans, s-a ajuns ca bărbații biologici să bată femeile pentru amuzamentul publicului.
Dar cei doi sportivi în cauză, algerianca Iman Khelif și taiwaneza Lin Yu-ting, nu și-au schimbat sexul și nu există niciun motiv să-i considerăm bărbați sau femei trans.
Cum e evoluat scandalul
Joia trecută, optimile de box feminin la categoria 66 kg s-au încheiat în 46 de secunde. Lovită dur de adversara ei din Algeria, Iman Khelif, italianca Angela Carini a refuzat să continue lupta și a izbucnit în lacrimi, îngenuncheată în mijlocul ringului.
«Nu am putut termina lupta. Am simțit o durere ascuțită în nas și mi-am spus, […] că este timpul să opresc», a spus Carini pentru BBC Rusia.
«Acesta ar fi putut fi meciul vieții mele, dar a trebuit să-mi salvez și viața», a adăugat sportiva.
Cu toate acestea, ea i-a cerut scuze lui Khelif şi publicul pentru că a refuzat să dea mâna după înfrângere.
Khelif însăși s-a limitat la un comentariu laconic: «Al-Hamdu li-Llyah (Lăudat să fie Allah). Prima victorie», a scris ea pe Instagram.
Încă o „victimă”
Următoarea adversară a algeriencei, Anna Luca Hamori din Ungaria, a spus inițial că nu îi pasă de sexul adversarei ei, dar a precizat vineri că participarea lui Iman Khelif la categoria feminină la Jocurile Olimpice nu este corectă.
„Nu cred că această sportivă poate concura la categoria feminină. Dar nu-mi pot face griji pentru asta. Nu pot să schimb această situație. Pot doar să promit un singur lucru că voi face tot posibilul pentru a câștiga și voi lupta cât de mult voi putea!», a scris Hamori pe rețelele de socializare.
Hamori, în vârstă de 23 de ani, a înfruntat-o sâmbătă pe algerianca de 25 de ani în sferturile de finală ale competiției de 66 kg. A pierdut.
Asociația Maghiară de Box a protestat față de participarea lui Khelif la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, iar Comitetul Olimpic Maghiar a cerut negocieri cu Comitetul Olimpic Internațional (MOK) pe această temă.
Reacția creatoarei lui Harry Potter
Potrivit tradiției, cea mai tare voce din tabăra criticilor activismului trans a fost scriitorul britanic J. K. Rowling, autoarea volumelor „Harry Potter”. Ea descris lupta ca un spectacol în care un bărbat «bate o femeie pentru amuzamentul public».
Organizarea luptei a fost criticată de premierul italian Giorgia Meloni, fostul premier britanic Liz Truss, precum şi de sute de editorialişti şi politicieni. Mulți dintre ei susțin că CIO pune în pericol viața femeilor, permițându-le să concureze împotriva sportivilor descriși ca bărbați biologici, cum ar fi Khelif.
CIO a răspuns că sportivii în jurul cărora există controverse participă de mulți ani la turneele de box feminin, inclusiv la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021.
„Boxerul algerian s-a născut femeie, a fost înregistrată ca femeie, și-a trăit viața ca femeie, a boxat ca femeie și figurează în pașaport ca femeie”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams.
Potrivit acestuia, există un consens științific în jurul genului ei. Comitetul Olimpic a pus sub semnul întrebării rezultatele testelor pentru care Khelif a fost anterior descalificată.
Algerianca suferă de hiperandrogenism, o condiție hormonală rară care reprezintă încă o zonă neclară în condițiile de practicare a sportului la nivel înalt.
Teste secrete efectuate de omul Kremlinului
Până anul trecut, sexul pugilistei algeriene nu a fost niciodată pus la îndoială și nu există niciun motiv să credem că ea s-a considerat vreodată sau a fost considerată a fi altceva decât o femeie.
Totul s-a schimbat în 2023, când ea și Lin Yu-ting din Taiwan au fost suspendate de la Campionatele Mondiale IBA.
Aceasta este o asociație a federațiilor de box din întreaga lume, conduse de omul de afaceri Umar Kremlev, un apropiat al Guvernului Rusiei, iar singurul său sponsor este gigantul energetic de stat Gazprom.
Khelif a fost eliminată din competiție, iar lui Lin Yu-ting i-a fost retrasă medalia de bronz.
Dar problema este că nimeni nu știe exact ce test au picat sportivele. Kremlev a declarat în timpul Cupei Mondiale că „o serie de teste ADN au identificat sportivi care au încercat să-și înșele colegii și s-au prefăcut a fi femei”. El a adăugat că aveau cromozomi XY, pe care femeile biologice nu îi au – cu excepția cazurilor de tulburări genetice.
Suspiciuni
Unii observatori consideră suspect că proba nu a fost efectuată înainte de campionat, ci doar după victoria lui Khelif în fața sportivei ruse Azalea Amineva în optimile de finală.
Joi, Amineva i-a transmis un mesaj italiancăi Angela Canini.
„Îți înțeleg perfect starea și emoțiile tale după lupta cu adversarul tău din Algeria, din moment ce eu însami am boxat cu acest bărbat”, spune pugilista rusa, afirmând clar că nu o consideră pe Khelif o femeie.
Dar declarația de anul trecut a lui Kremlev este singurul argument în favoarea faptului că Khelif și Yu-ting nu sunt femei din punct de vedere biologic și această declarație este cea pe care o citează acum principalele mass-media din lume.
Nu se știe ce teste au facut de fapt sportivele
În 2023, presa algeriană a scris că Khelif a fost descalificată din cauza nivelului crescut de testosteron. Dar un test hormonal nu poate fi folosit pentru a determina fără ambiguitate sexul.
Testosteronul poate depăși limitele ca urmare a dopajului, a caracteristicilor naturale ale corpului sau a altor factori.
IBA a declarat miercuri că „atletele nu au fost testate pentru testosteron, ci au fost supuse unui test separat și recunoscut, ale cărui detalii nu au fost dezvăluite”.
„Acest test a arătat în mod concludent că ambii sportivi nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate cerute și se constată că au un avantaj competitiv față de alți sportivi”, se arată în comunicat.
Dar asociația încă nu poate spune ce anume consideră un „test recunoscut”.
Kremlev s-a implicat direct în scandalul de la JO
Între timp, Kremlev este implicat activ în scandal. El a înregistrat un videoclip, folosind în cadru peste 10 de icoane ortodoxe, în care a criticat Jocurile Olimpice de la Paris drept „sodomie totală și distrugerea valorilor tradiționale” și a acuzat CIO că le permite „sportivilor transgender” să participe. El l-a numit pe șeful CIO, Thomas Bach, și pe echipa sa „necinstiți și diavoli”.
Asociația Internațională de Box, IBA, a guvernat boxul amator de aproape un secol. Dar în 2019, o serie de corupție și scandaluri financiare au forțat CIO să expulzeze IBA și să-i retragă dreptul de a organiza box la Jocurile Olimpice.
Acest lucru a fost precedat de scandaluri despre mită și aranjare de meciuri la jocurile din 2012 de la Londra și Rio de Janeiro din 2016. În 2018-2019, organizația a fost condusă de omul de afaceri Gafur Rakhimov, numit în listele de sancțiuni ale SUA drept „unul dintre cei mai importanți criminali din Uzbekistan”.
Bani de proveniență suspectă
În 2020, Kremlev (născut Lutfulloev, dar și-a schimbat numele de familie a fost ales noul președinte al IBA. Kremlev a promis că va plăti datoriile IBA din fonduri personale: 16 milioane de dolari. Omul de afaceri nu a precizat de unde a luat acești bani.
După cum a arătat o investigație a „Proekt” (declarată organizație non- grata în Federația Rusă), omul de afaceri este prieten apropiat cu șeful Serviciului de Securitate Prezidențial Rus. Acestei prietenii i se datorează și faptul că Kremlev a devenit proprietarul dealer-ului auto „Rolf”, cel mai mare din țară, nationalizat de la proprietar.
În ciuda promisiunilor de a reforma IBA, Kremlev nu a reușit să îmbunătățească relațiile cu CIO.
După invazia pe scară largă a Ucrainei, el a ignorat recomandările Comitetului Olimpic Internațional de a interzice participarea sportivilor ruși și belarusi sub steagul lor național.
Mai mult, IBA a interzis temporar participarea Federației Ucrainene de Box, dar această interdicție a fost ulterior ridicată.
Noile alegeri prezidențiale IBA programate pentru 2022 au fost anulate, iar Kremlev a continuat automat să conducă organizația.”