Un episod din biografia lui Călin Georgescu, rămas nelămurit până acum, s-ar fi petrecut în anul 1997, un an extrem de important în cariera prezidențiabilului admirator al Rusiei și al lui Vladimir Putin.
În acel an, Georgescu era secretar general la Ministerul Mediului, în mandatul ministrului Sorin Frunzăverde.
Tot atunci, potrivit dezvăluirilor jurnalistului de investigații Cornel Ivanciuc, Georgescu era urmărit informativ de Direcția Siguranță Militară a MApN (în prezent Direcția Contrainformații și Securitate Militară), în urma deselor întâlniri cu persoane din atașatura militară a Ambasadei Federației Ruse la București. Concret, Georgescu era filat sub suspiciunea de spionaj în favoarea Rusiei.
„Într-o seară de toamnă a anului 1997, Georgescu se întâlnea cu un ofițer GRU în strada Maria Rosetti, într-un imobil din preajma vechiului amplasament al statuii lui Ion Luca Caragiale, mutată ulterior în fața Teatrului Național.
Casa în care s-a întâlnit Georgescu cu ofițerul GRU era supravegheată de maiorul Bogdan Ionescu din cadrul Direcției Siguranță Militară pe care l-am cunoscut în 1993″, a scris Cornel Ivanciuc pe Facebook.
Informația, de o gravitate foarte mare, nu a fost infirmată de Călin Georgescu, dar nici confirmată de instituțiile abilitate ale statului.
Om de încredere al lui Sorin Frunzăverde
Ce informații avea Călin Georgescu în așa fel încât GRU să fie interesat de ele? Cel mai probabil cele referitoare la resursele minerale ale subsolului, la care avea acces în calitate de secretar general al Ministerului Mediului, numit în mandatul lui Sorin Frunzăverde.
Relația dintre Călin Georgescu și Sorin Frunzăverde s-a sudat în timp. Frunzăverde a fost președinte al Consiliului Județean Caraș Severin, în mai multe rânduri. Primele două mandate au fost între 1996 – 1997 și 11 iunie 2004 – 25 octombrie 2006.
Răposatul Sorin Frunzăverde
Potrivit unor informații din mediul politic, apropierea dintre Călin Georgescu s-a produs în primul său mandat al lui Sorin Frunzăverde, motiv pentru care, în 1997, când acesta a devenit ministru al Mediului l-a numit imediat pe Georgescu în funcția de secretar general al instituției.
Reșița lui Frunzăverde, terenul de joacă a spionului rus Boris Golovin
Al doilea mandat al lui Frunzăverde este, de asemenea, important, deoarece, la începutul lui 2005, un agent GRU a înființat o firmă în care era partener cu UCM Reșița.
Reșița este municipiul- reședință de județ al Caraș- Severin, pe care Sorin Frunzăverde îl conducea din funcția de președinte CJ.
Potrivit „Academiei Cațavencu”, este vorba de firma „Romcar Russian Buses Production SA“ (denumirea a fost schimbată ulterior în „Robus Reșița“), în care UCM Resita SA este asociată cu Boris Golovin, cetățean român născut la Soroca, în Republica Moldova.
Detalii AICI
Potrivit propriilor declarații de la acea vreme, Golovin a membru al forțelor speciale ale armatei în fosta Uniune Sovietică. El dorea să construiască autobuze la Reșita, autobuze pe care să le impună pe piața românească.
Boris Golovin reprezenta în România interesele lui Oleg Deripaska şi Igor Ziuzin, doi oligarhi ruşi, parteneri ai evazionistului mondial Mark Rich. Constantin Iavorsky, fost general KGB, a monopolizat livrările de cărbune pentru termocentralele româneşti, scria EVZ.