Astăzi (27 iunie), la puțin timp după ora 16:00 (ora României) asteroidul 2011 UL21, de mărimea unui munte, s-a apropiat la mai puțin de 6,6 milioane km de Pământ, devenind astfel una dintre cele mai mari roci spațiale, care se apropie atât de mult de planeta noastră, în ultimii 125 de ani. La această distanță este considerat un obiect potențial periculos de către NASA. Cu toate acestea, este de aproximativ 17 ori mai departe de planeta noastră decât Luna. Apropierea acestuia a putut fi observată cu ajutorul unui telescop, notează livescience.com
Asteroidul masiv, denumit „ucigaș de planete” s-a apropiat de Pământ cu o viteză de aproximativ 93000 km/h, dar totuși la o distanță considerată sigură față de planeta noastră. Obiectul „potențial periculos”, de mărimea unui munte, este unul dintre cele mai mari corpuri cerești care au trecut pe lângă Pământ în mai bine de un secol.
2011 UL21 face parte din categoria asteroizilor în proximitatea Pământului și orbitează în jurul stelei noastre o dată la trei ani. Pe baza observațiilor anterioare, roca spațială are o lățime cuprinsă între 1,7 și 3,9 kilometri, potrivit SpaceReference.org, ceea ce înseamnă că este mai mare decât 99% dintre asteroizii în proximitatea Pământului cunoscuți, potrivit Agenției Spațiale Europene (ESA).
Un asteroid este desemnat ca fiind asteroid în proximitatea Pământului (Near-Earth asteroid — NEA) atunci când traiectoria sa îl aduce la o distanță de 1,3 unități astronomice (au) de Soare. O unitate astronomică (au) reprezintă distanța dintre Soare și Pământ, astfel că asteroizii de tip NEA se apropie la cel puțin 0,3 au, adică 45 de milioane de km, de orbita planetei noastre.
Coliziuni istorice
2011 UL21 este probabil de cel puțin 10 ori mai mic decât cel mai mare corp spațial care a lovit vreodată Pământul, asteroidul Vredefort, și de aproximativ cinci ori mai mic decât asteroidul care se consideră că a anihilat dinozaurii în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani
Totuși, deși orice impact potențial al asteroidului 2011 UL21 ar fi mai puțin extrem decât aceste coliziuni istorice, și acesta are totuși potențialul de a provoca pagube la scară continentală și de a ejecta suficiente resturi în atmosferă pentru a declanșa schimbări climatice catastrofale, motiv pentru care este considerat un „ucigaș de planete”.