Consultantul politic Cristian Hrițuc analizează, pe blogul său, excluderea din cursa electorală a Dianei Șoșoacă, prin decizia CCR, luată cu votul a patru judecători numiți de PSD.
Într-o analiză intitulată „Lupul își schimbă părul, PSD-ul ba!” , el remarcă faptul că mulți români sperau că PSD a lăsat în urmă vechile metehne.”
Potrivit lui, liderul PSD Marcel Ciolacu părea să aducă o schimbare: a evitat mesajele anti-occidentale de pe vremea lui Dragnea, s-a ținut departe de scandalurile de corupție, și a adus în prim-plan figuri tinere și cu o imagine mai proaspătă, lăsând impresia că PSD se îndreaptă spre o stângă modernă, aliniată cu valorile europene.
Cristian Hrițuc subliniază, însă, un lucru important: campania prezidențială din acest an scoate la iveală obiceiuri mai vechi ale partidului. PSD folosește încă pârghiile statului pentru a-și crea avantaje în alegeri, ignorând regulile statului de drept, ori de câte ori acestea le stau în cale.
Problema nu este în mod special despre Șoșoacă și retorica sa pro-rusă, spune el, ci despre încălcarea principiilor constituționale și a statului de drept, despre respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor.
Consultantul politic subliniază că aceasta nu este o practică nouă pentru PSD; istoria arată că partidul a recurs în repetate rânduri la manipularea instituțiilor pentru a obține avantaje electorale.
Hrițuc enumeră câteva momente din trecut:
Anii 2000
Guvernul Năstase domina scena politică, iar PSD a revizuit Constituția, prelungind mandatul prezidențial de la 4 la 5 ani pentru a-i facilita lui Năstase un viitor mandat. Însă Băsescu a câștigat alegerile, iar planul lui Năstase a eșuat.
2009
După ce Mircea Geoană a pierdut alegerile, PSD a contestat rezultatul, susținând fraudarea votului. Cătălin Voicu a încercat să mituiască judecători pentru a anula scrutinul. Tot atunci, PSD, prin Vanghelie, a încercat să controleze serviciul secret al MAI, dar PDL a intervenit pentru a-l împiedica.
Referendumul din 2012
PSD și USL au schimbat președintele Senatului, au pus Monitorul Oficial sub control guvernamental și au obținut aprobarea CCR pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu, acționând rapid pentru a-și atinge scopurile.
2014
Prin Ordonanța de urgență 55, PSD a legalizat traseismul politic al aleșilor locali, reușind astfel să atragă sute de politicieni de partea lor înainte de alegerile prezidențiale.
În finalul analizei, Hrițuc punctează că toate aceste acțiuni reflectă o constanță: PSD a fost dispus să ignore statul de drept pentru a-și atinge obiectivele electorale. Cu arhitecți precum Hrebenciuc și Florin Iordache alături de Ciolacu, întrebarea rămâne: va reuși vreodată PSD să se reformeze cu adevărat?