Directorul executiv al Telegram, Pavel Durov, a petrecut ultimul deceniu poziționând aplicația sa de mesagerie ca un spațiu sigur neutru din punct de vedere politic, departe de interferența guvernamentală, scrie „Financial Times”.
„Pe unele piețe, Telegram este una dintre puținele platforme libere rămase unde oamenii se pot exprima”, a declarat Durov într-un interviu rar acordat „Financial Times” la începutul acestui an, primul său interviu în șapte ani, lăudându-se cu utilizarea sa de către protestatari, apărători ai drepturilor omului și refugiați.
Cu toate acestea, el părea relaxat cu privire la înăsprirea legislației la nivel mondial care vizează puterea companiilor de tehnologie, precum și la preocupările tot mai mari cu privire la răspândirea de conținut dăunător online. „Suntem încrezători că ne putem adapta”, a spus Durov. „Nu ne așteptăm la nicio provocare semnificativă în viitor.”
Libertatea de exprimare vs. siguranță online
În cele din urmă, acest calcul s-a întors împotriva sa în mod spectaculos sâmbătă, când antreprenorul de origine rusă, care este acum cetățean francez și emiratez, a fost arestat la aterizarea pe un aeroport din afara Parisului.
Procurorii francezi au declarat că acțiunea este parte dintr-o investigație amplă, care a început în iulie și care vizează eșecul de a modera presupuse activități infracționale pe aplicația de mesagerie, inclusiv răspândirea de conținut cu abuzuri sexuale asupra copiilor.
Durov nu a fost încă inculpat, dar poate fi reținut de anchetatori până în această seară.
Arestarea, cea mai drastică încercare de până acum de a trage la răspundere un șef de platformă pentru conținut, l-a aruncat pe discretul miliardar în mâinile sistemului judiciar francez, într-o perioadă de dezbateri polarizate cu privire la responsabilitatea social media pentru libertatea de exprimare vs. siguranța online.
Raiul infractorilor
Pentru unii, arestarea lui Durov a fost așteptată de mult timp. Platforma a înregistrat o creștere rapidă, ajungând la 1 miliard de utilizatori de când a fost lansată în 2013.
Cu toate acestea, cercetătorii în domeniul siguranței online trag de mult timp un semnal de alarmă cu privire la faptul că Telegram a devenit un teren propice pentru infractori, hackeri, propagatori de dezinformare, teoreticieni ai conspirației și extremiști, care fug de restricțiile mai stricte impuse unor rivali precum Facebook de la Meta și YouTube de la Google.
„Pe Telegram se pare că au loc infracțiuni reale, așa că a fost, de asemenea, uluitor cât de mulți păreau să scape basma curată”, a declarat Megan Squire, director adjunct pentru analiza datelor la proiectul de informații al Southern Poverty Law Center.
Squire, care monitorizează peste 500 din aproximativ 30.000 de grupuri extremiste pe Telegram, a declarat că platforma nu a atras atenția legiuitorilor mai devreme, deoarece avea sediul în Dubai și era autofinanțată de Durov, care deținea o avere cripto de miliarde de dolari.
Gigant social media sau noul „dark web”?
Durov a fost supranumit „Mark Zuckerberg al Rusiei” după ce a co-fondat cea mai populară rețea socială, VKontakte. A fugit din țară în 2014, după ce ar fi refuzat să se conformeze cererilor Moscovei de acces la anumite date ale utilizatorilor ucraineni.
Vorbind pentru FT în martie, el a insistat că materialele cu abuzuri asupra copiilor și apelurile publice la violență erau „linii roșii” pentru Telegram.
Dar Durov a declarat că experiența sa de opresiune în Rusia i-a format credința neclintită în protejarea libertății de exprimare, adăugând că unii „tineri din Occident iau libertățile drept ceva de la sine înțeles”.
În timp ce naționalitatea sa franceză ar fi putut juca un rol în aducerea cazului în jurisdicția procurorului, faptul că Telegram este suspectată de comiterea de infracțiuni penale pe teritoriul francez este mai relevant, potrivit avocaților din Franța.
Procurorii francezi și autoritățile de aplicare a legii au dezvoltat, de asemenea, un nivel special de expertiză în investigarea criminalității informatice, condus de o unitate specializată din cadrul parchetului din Paris, cunoscută sub numele de „J3”.
Poliția franceză specializată în criminalitatea informatică a jucat, de asemenea, un rol-cheie în ancheta care a descifrat EncroChat, un sistem de comunicații utilizat de criminalitatea organizată, ducând la sute de arestări și confiscări de milioane de euro în întreaga Europă în 2020.
Una din acuzațiile procurorilor francezi în ancheta lor privind Telegram este refuzul de a coopera cu autoritățile și de a preda informații și documente „necesare pentru efectuarea și operarea interceptărilor permise de lege”.
Anul trecut, Telegram a fost interzisă temporar în Brazilia pentru că nu ar fi răspuns la solicitările guvernamentale de date legate de activitatea neonazistă.
Canal de comunicare pentru teroriștii care au lovit Franța
Sam Woolley, profesor și expert în dezinformare la Universitatea din Pittsburgh, a declarat că a existat o „neîncredere adânc înrădăcinată” față de Telegram în Franța din momentul în care a fost folosită de teroriștii, care au comis atacurile din 2015 de la Paris, pentru a se coordona.
„Durov a nesocotit din nou și din nou solicitările specifice [ale guvernului], precum și preocupările continue privind terorismul”, a declarat Woolley. „Nu ați văzut aceeași nesupunere voluntară din partea unor firme precum Meta.”
Sprijin pentru Durov din Silicon Valley
Tânărul în vârstă de 39 de ani este considerat un erou al libertății de exprimare de către libertarieni, cum ar fi antreprenorul Elon Musk, care a făcut presiuni publice împotriva oricărei încercări a guvernului de a supraveghea mai strict exprimarea.
Hashtag-ul #freepavel a câștigat tracțiune pe platforma X a lui Musk. În Silicon Valley, unii acuză Franța de depășirea limitelor care ar putea împiedica inovarea, iar alții se așteaptă la repercusiuni profunde pentru unele operațiuni de social media.
„Dacă aș fi Elon, aș fi foarte atent”, a declarat Katie Harbath, responsabil cu afacerile globale la Duco Experts și fost director de politici la Meta.
Legăturile cu Moscova
În ultimii ani, Durov a încercat să se distanțeze de țara sa natală, Rusia, afirmând că speculațiile potrivit cărora ar putea rămâne îndatorat Kremlinului, având în vedere utilizarea prolifică a Telegram de către liderii Moscovei, sunt „teorii ale conspirației”.
Cu toate acestea, atunci când a fost întrebat care este poziția sa cu privire la președintele Vladimir
Putin sau la conflictul ruso-ucrainean, acesta a răspuns: „Să nu mergem acolo”.
Legislatorii de la Moscova au catalogat arestarea drept motivată politic, afirmație negată de președintele francez Emmanuel Macron.
Înainte de arestarea lui Durov, acesta a zburat de la Baku, în Azerbaidjan, unde Putin se afla la momentul respectiv. Moscova spune că cei doi nu s-au întâlnit. Telegram a declarat că antreprenorul nu are „nimic de ascuns”.
„El a refuzat să aleagă guvernul autoritar al Rusiei. Dar a încercat, de asemenea, să sfideze moderația și să nu ofere date niciunui guvern [democratic]”, a declarat Aleksandra Urman, cercetător la Universitatea din Zurich, care a studiat extremismul pe platformă. „El încearcă să se situeze la mijloc. Se pare că într-adevăr nu poți să nu iei atitudine.”
Precedent
Experții în siguranța copiilor au reacționat la arestarea lui Durov făcând apel la mai multe acțiuni guvernamentale privind siguranța online la nivel global.
„Singura întrebare care se pune acum este de ce Departamentul de Justiție al SUA [nu este] implicat?”, a declarat Benjamin Bull, consilier general al Centrului Național pentru Exploatare Sexuală din SUA.
Această concentrare din ce în ce mai mare „va fi un test pentru companii în ceea ce privește măsura în care doresc să se opună instituțiilor care le cer să elimine conținutul”, a declarat Sriram Krishnan, investitor la Andreessen Horowitz.
„Dacă ești un executiv de nivel mediu la o companie și ai putea fi arestat oricând cobori dintr-un avion, toți se vor teme.”