Unul dintre cele mai vizionate discursuri TEDx din România este cel al maestrului Shi Heng Yi, un călugăr modern din școala Shaolin. Acesta a ajuns la concluzia că veriga lipsă cu care ne confruntăm noi, civilizația din zilele noastre, ține de controlul asupra propriei noastre vieți.
„Own your life!”, spunea el, invocând faptul că alegem să externalizăm multe aspecte ale vieții noastre către alții, fie instituții sau alte persoane. Și poate că n-ar fi așa o problemă, dar când lucrurile merg prost, avem tendința să dăm vina pe alții în loc să ne asumăm responsabilitatea pentru deciziile noastre.
De când Shi Heng Yi mi-a plantat în minte „Own your life!” mă tot urmărește o întrebare. Dacă renunțăm tot mai mult la a face lucruri (de exemplu nu mai gătim seara acasă ci comandăm rapid ceva de pe o aplicație takeaway sau nu mai facem curățenie, ci lăsam activitatea aceasta în seama cuiva specializat în menaj) ce facem cu timpul câștigat? Căt de bine îl folosum în favoarea noastră?
Un posibil răspuns l-am găsit ieri in cartea „4000 de săptămăni”, scrisă de Oliver Burkeman: putem acorda conștient atenție doar la 0,0004% din informațiile care ne bombardează în fiecare moment. Atâââât?!?
De fiecare dată când externalizăm o sarcină, cedăm atenția noastră priorităților altora. Ideea îi aparține psihologului Timothy Wilson și aduce în discuție faptul că da, câștigăm timp, dar oare îl valorificăm pentru a ne face viața mai frumoasă?
Ni se atrofiază „mușchiul’ atenției
Filosoful Harry Frankfurt argumentează că externalizarea constantă poate sabota capacitatea noastră de a „dori ceea ce dorim să dorim”. Suntem distrași de tot felul de lucruri, bombardați de fluxurile de social media care sunt proiectate să monetizeze din fiecare secundă pe care o petrecem pe o platformă. Aș adăuga că ni se atrofiază „mușchiul’ atenției.
În ritmul ăsta, la finalul vieții noastre, lucrurile care ne-au atras atenția în fiecare secundă, minut sau oră vor sumariza sensul vieții noastre, fără ca acesta să fi cuprins cu adevărat ce ne-am fi dorit cu adevărat să facem în viața noastră. Sincer, acum stau de două ori să mă gândesc când intru pe Instagram sau Pinterest. Cu Netflix am rezolvat de mult și l-am parcat doar în programul de weekend, dar și așa sigur mai sunt capcane.
În cazul în care îți dorești să te ții pe drumul cel bun tot mai mult timp, dă o șansă frugalității. E un concept care ne ajută să alegem unde să cheltuim banii, timpul și, cel mai important, atenția noastră.
Mai multe articole despre cum să aduci valoare în viața ta prin frugalitate găsești în newsletter-ul meu de pe Substack.
Foto: Pexels.com