Consilierul pe securitate al președintelui Trump, Mike Waltz, a declarat, într-un interviu pentru Fox News, că SUA ar renunța la blocada echipamentului militar destinat Ucrainei dacă negocierile de pace progresează.
Donald Trump a ținut, azi noapte, un discurs în fața Congresului de la Washington, în care a spus că există semnale puternice pentru pace, numai că a evitat să detalieze pașii următori.
El a susținut că ar fi primit o scrisoare de la Zelenski în care și-ar fi cerut scuze față de el și ar fi reiterat importanța asistenței americane, după ce liderul de la Casa Albă l-a lăsat fără ajutor militar. Echipa lui președintelui ucrainean a negat.
Relația bilaterală a cunoscut o perioadă tulbure în ultima vreme, iar punctul culminant a fost disputa în fața camerelor dintre liderii americani și Zelenski, chiar în Biroul oval al Casei Albe.
Conform informațiilor apărute în presă, serviciile secrete americane au sistat schimbul de informații cu omologii din Ucraina. Rapoartele respective sunt cruciale pentru ucraineni, asta dovedindu-se inclusiv în primele zile ale invaziei în apărarea capitalei de trupele rusești. Directorul CIA, John Ratcliffe, a confirmat informația și a declarat că el a făcut ceea ce i-a cerut Donald Trump.
Ratcliffe a precizat că, ăn opinia sa, se vor relua contactele cât mai curând și că americanii vor lucra „cot la cot” cu ucrainenii pentru a respinge agresiunea militară. Acesta a mai spus că decizia a fost necesară pentru a stimula negocierile dintre ucraineni și ruși.
Un nou summit
O purtătoare de cuvânt a guvernului francez a oferit astăzi o informație în premieră. Volodimir Zelenski ar urma să revină la Washington alături de Emmanuel Macron și Keir Starmer. Cei trei ar trebui să fie primiți la Casă Albă în viitorul apropiat, conform acesteia.
Palatul Élysée a reacționat și a negat că o asemenea întrevedere ar fi „bătută în cuie”. Mesajul vine inclusiv în contextul în care vicepreședintele JD Vance a catalogat propunerea de garanții de securitate anglo-franceză drept ineficientă.
El a spus că acordul prin care americanii ar dobândi accesul la resursele naturale ale Ucrainei ar fi o garanție mai bună decât 20 de mii de trupe ale unor „țări oarecare” ce nu au mai luptat în niciun război de 30, 40 de ani (Franța și Marea Britanie în speță).
Zelenski a scris în postarea sa de pe X că țara lui este pregătită să semneze oricând și în orice formă tratatul privind bogățiile naturale. Anunțul său a venit după ce Verkhovna Rada, forul legislativ ucrainean, a transmis că inițiativa lui Trump este binevenită.
Keir Starmer a reiterat nevoia de a avea o pace durabilă, cu garanții de securitate care să descurajeze orice eventual atac rusesc în viitor. El nu a comentat direct afirmația lui Vance, dar un purtător de cuvânt al său a ținut reamintească implicarea trupelor britanice alături de armata americană atât în Afghanistan, cât și în Irak.