Numărul mare de voturi anulate la alegerile europarlamentare, numeroasele sesizări despre încercări de manipulare a votului și despre prezența buletinelor pre-ștampilate sau a buletinelor care nu aveau ștampila de control, oferite celor care veneau la vot pentru ca mai apoi să fie anulate la numărătoare au caracterizat alegerile de duminică. Mai mult, imposibilitatea de a asigura un proces transparent și eficient de numărare și tabulare a voturilor, nu doar că ridică suspiciuni, ci imprimă acestor alegeri un caracter nedemocratic și vădit părtinitor.
Explicațiile președintelui Autorității Electorale Permanente (AEP) privind situația de la sectoarele 1 și 2 și nu numai s-au redus fie la „Am văzut că se renumără și este foarte bine” sau la faptul că „Este sarcina lor (n.r. primăriilor) să ia toate măsurile”… Per total, însă, rezultatul reprezintă doar o formă subtil voită de pseudo-administrare a alegerilor locale și europarlamentare, generată fie de incompetență, fie de intenția de fraudare, dublată de o crasă ignorare a regulilor democratice și de sfidare a interesului cetățeanului.
Nu este de mirare dacă ne aducem aminte că Toni Greblă, „capul” AEP, este de fapt un fost judecător al Curții Constitutionale, adică cel mai înalt for de justiție din România, acuzat, printre altele, de trafic de influență și constituirea unui grup infracțional organizat. Procurorii au vorbit la acel moment despre încălcarea legii de către Greblă, încă de pe vremea în care acesta era senator PSD.
La începutul anului 2015, procurorii DNA îl anchetau pe stimabilul Toni Greblă, atât ca senator al României, cât și ca judecător al Curții Constituționale pentru încălcarea legii în mod grav. Trei capete de acuzare au fost scrise lângă numele lui, iar anchetatorii îl cercetau în stare de libertate. De altfel, imunitatea oferită de funcția de magistrat în cea mai importantă curte de justiție din România îl proteja de arest. Era prima punere sub acuzare de după 1989 a unui judecător al Curții Constituționale.
Iar, pentru că nu era de ajuns, Toni Greblă mai era acuzat că „începând din august 2014, ar fi intreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Ion Bîrcină și Constantin Bartolomeu Săvoiu, general în rezervă al Armatei Române, cunoscut printre prieteni ca „Generalul”. „Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a iniția raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federația Rusă, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană”, precizau la acel moment procurorii DNA.
Și atunci, ținând cont de alipirea de PSD încă din vremurile primordiale ale fostei democrații virgine mioritice, mai are vreun sens să ne întrebăm de ce alegerile din 9 iunie par mai degrabă o mimare a unui proces democratic decât niște alegeri corecte și democratice?
De vină este presa și observatorii
Toni Greblă a pus erorile și discrepanțele dintre procesele-verbale pe seama oboselii membrilor birourilor secțiilor de votare, precum și a stresului „accentuat” din timpul numărării voturilor. Greblă susține, nici mai mult nici mai puțin, că s-ar impune revizuirea legislației electorale care permite prezența în timpul numărătorii a candidaților, a observatorilor și a presei. „În înghesuiala de acolo nu ai luciditatea necesară să completezi întotdeauna corect”, a apreciat președintele AEP.
Acesta mai susține că impasul de la birourile electorale județene și de sector poate fi depășit, atunci când nu se descoperă cauza erorii, prin renumărarea voturilor, decizie care aparține birourilor electorale județene sau de sector.
„Am văzut că se renumără și este foarte bine pentru a fi siguri de unde a apărut greșeala”, a spus Greblă precizând că renumărarea permisă prin hotărâre a biroului electoral de sector permite înscrierea rezultatelor din secții în sistem.
Acuzațiile de fraudă la vot
Totodată, președintele AEP anunța că numărarea și centralizarea voturilor se va încheia ieri (n.r. miercuri 12 iunie) și a dat vina pe primari pentru scandalul de la unele birouri electorale din țară, declarând că este convins că miercuri va fi finalizat procesul de numărare și verificare a voturilor în toate județele și în sectoarele din București, relatează Euronews și TVR Info.
Astăzi este joi și, dimpotrivă, totul pare mai haotic și decât în ziua anterioară.
Și pentru că realitatea în accepțiunea unora diferă în funcție de cine o spune, Toni a făcut o comparație si cu situația de la alegerile precedente și a subliniat că acum nu sunt întârzieri. „Este pentru prima oară în istoria post-decembristă când toate secțiile de votare au fost pregătite pentru vot”, a susținut șeful AEP.
Acuzațiile USR
Liderul demisionat al USR, Cătălin Drulă, a solicitat demiterea imediată a lui Toni Greblă, acuzând că la alegerile de duminică s-ar fi comis „cele mai mari fraude electorale” din istoria recentă a României.
„Cer demiterea imediată a lui Toni Greblă: frauda electorală nu trebuie tolerată! Toni Greblă, marioneta PSD-PNL la AEP, trebuie să plece imediat. Sub conducerea sa, vedem cum sunt în plină desfăşurare cele mai mari fraude electorale din istoria recentă. Este clar că Greblă a fost încă de la început doar unealta cu care Ciolacu şi Ciucă au vrut să controleze alegerile cu orice preţ. Ce se întâmplă la sectoarele 1 şi 2 este bezna democraţiei. Refuzul mafiei PSD-PNL de a renumăra voturile, în ciuda tuturor dovezilor clare de fraudă, arată că sunt dispuşi să închidă inclusiv democraţia”, a scris Drulă, pe Facebook.
Finalul circului electoral din aceste zile cimentează, din păcate, imaginea unui stat cu o democrație din ce în ce mai firavă, dominată de interesele și jocurile unei oligarhii politice cu evidente tendințe acaparatoare. Dacă „mămăliga a explodat deja” la alegerile locale și europarlamentare, nu ne rămâne decât să privim cu groază și oroare ce va urma la alegerile din septembrie, unde miza este uriașă, incomparabilă, pentru viitorul și destinul acestei țări.